Syros heeft de bijnaam de Koningin van de Cycladen. Toch is Syros (Griekenland) voor velen een onbekend eiland. Dat is niet omdat het niets te bieden heeft, ontdekte ik. Mijn eerste stop is de hoofdstad Ermoupoli. Ik shopte bij unieke winkels, at in fantastische restaurants en keek mijn ogen uit bij de vele bezienswaardigheden.

 

Uitzicht op Ermoupoli, Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Uitzicht op Ermoupoli, Syros

 

Syros is een van de onbekendere eilanden van de Cycladen. Sterker nog: niemand die ik vertelde dat ik naar Syros ging zei: ‘O, dat ken ik.’ Grieken kennen het eiland vaak wel. Het is het administratieve hoofdeiland van de Cycladen en ligt ook lekker centraal tussen alle andere eilanden. Vandaar dat het per ferry goed bereikbaar is en per vliegtuig vanaf Athene. Syros is trouwens wel populair bij Griekse toeristen. Want hier vind je nog rust. En dit eiland is ook ver buiten het hoogseizoen volop in beweging. Want op Syros draait het leven niet alleen om toerisme.

De boulevard van Ermoupolis op het Cycladen-eiland Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

De boulevard van Ermoupolis op het Cycladen-eiland Syros

 

De pracht en praal van Syros

De ferry legt aan in de hoofdstad van Syros: Ermoupoli, of Ermoupolis, of Hermoupolis. Ofwel de stad van Hermes, de god van de handel. Hoe je het ook schrijft of zegt, in alle gevallen wordt de prachtige 19de eeuwse stad bedoeld met imposante en elegante gebouwen en prachtige villa’s in palstelkleuren.

Syros is goed per ferry te bereiken, bijvoorbeeld vanaf Mykonos met Blue Star Ferries. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Syros is goed per ferry te bereiken, bijvoorbeeld vanaf Mykonos met Blue Star Ferries

Als je op een van de buitendekken van de ferry staat, doemt er opeens een waterval van huizen op. Afgetopt met een katholieke kathedraal. Wat een magnifieke kennismaking met Syros. De huizenmassa ziet eruit als één grote stad maar het zijn er twee. De bovenstad is Ano Syros met 700 jaar historie. De onderste helft is Ermoupoli, een 19de eeuwse stad met grandeur. Dat krijg je als je op het hoofdeiland van de Cycladen aankomt. Hier leefden mensen met geld.

De kenniskmaking met Syros: uitkijken over Ermoupoli en Ano Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

De kenniskmaking met Syros: uitkijken over Ermoupoli en Ano Syros

 

Bezienswaardigheden in Ermoupoli, Syros

Als je met de ferry arriveert, dan sta je direct middenin het stadse leven op de boulevard. Plof neer op een van de vele terrasjes voor een koffie. Bijvoorbeeld die van het lekker betaalbare Diogenis Hotel, recht tegenover de ferryhaven. Goeie plek voor de nacht ook! En geniet van de drukte van het uit- en inladen van de ferryboten.

Terrasjes op de boulevard voor een rustmomentje bij aankomst op Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Terrasjes op de boulevard voor een rustmomentje bij aankomst op Syros

 

* Het Miaouli plein

Het centrale punt van Ermoupoli is het Miaouli plein, een bezienswaardigheid op zich. Het riante Miaouli plein is de plek waar duiven naar iets eetbaars zoeken terwijl voorbijgangers de bijzondere gebouwen rond het plein in zich opnemen. Ik kan me voorstellen dat het hier ’s avonds voor het diner lekker druk is met mensen die op de terrassen een aperitief drinken of nog even de benen strekken voor ze naar hun favoriete restaurant gaan. Het gebouw dat je niet kunt missen is het stadhuis.

Indrukwekkend, het stadhuis van Ermoupoli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Indrukwekkend, het stadhuis van Ermoupoli

 

* Het stadhuis van Ermoupoli

Het stadhuis van Syros is een van de grootste van heel Griekenland. En een heel chique. Alleen die 15,5 meter brede trappen naar de ingang al. Het neoklassieke gebouw is een ontwerp van Ernst Ziller. De entree met vele zuilen oogt als een paleis. En let eenmaal binnen op het prachtig beschilderde plafond. Het stadhuis is een publiek gebouw. Je kunt er dus zo binnenlopen om ook het interieur te bewonderen.

In de vroege ochtenduren is het nog heerlijk rustig op het Miaouli plein, Hermoupolis, Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

In de vroege ochtenduren is het nog heerlijk rustig op het Miaouli plein

Je kunt zo binnenlopen in het stadhuis van Ermoupoli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Je kunt zo binnenlopen in het stadhuis van Ermoupoli

 

* Het Apollon theater

Nog zo’n publiekstrekker is het Apollon (of Apollo) theater, het Scala van Milaan in miniatuur. Zoiets indrukwekkends verwacht je toch niet op een relatief klein eiland met goed 20.000 bewoners. Ermoupoli dankt veel van de grandeur aan gefortuneerde vluchtelingen die hier in de eerste helft van de 19de eeuw neerstreken tijdens de Griekse onafhankelijkheidsstrijd.

Een mini-uitvoering van het Scala in Milaan, dit Apollon theater in Ermoupoli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Een mini-uitvoering van het Scala in Milaan, dit Apollon theater in Ermoupoli

 

* De architectuur van Ermoupoli

Deze rijken lieten ook prachtige villa’s bouwen, in neoklassieke stijl maar ook in Italiaanse renaissancestijl. Je valt van de ene verbazing in de andere als je richting de wijk Vaporia loopt. Hier lieten scheepseigenaren hun luxe optrekjes bouwen, uitkijkend over de zee. En zo werd deze havenstad een van de belangrijkste en meest kosmopolitische steden van Griekenland. Dit eiland kreeg ook een van de eerste postkantoren van Griekenland. En de eerste hogere school. De elite drukte dus een duidelijk stempel op de architectuur van Ermoupoli en daar kunnen wij nog altijd van genieten. Dompel je even onder in die luxe bij hotels als Ploes, een luxe designhotel met uitzicht op zee.

De wijk Vaporia in Ermoupoli waar prachtige mansions staan. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

De wijk Vaporia in Ermoupoli waar prachtige mansions staan

 

* De Sint Nicholaaskerk   

Op weg van het Apollon theater naar Vaporia passeerde je de Sint Nicholaaskerk of Agios Nikolaos kerk. Wip vooral even binnen in dit overvloedig gedecoreerde Byzantijnse gebedshuis. De kerk wordt ook nog gewoon gebruikt door gelovigen. Een gids die een groepje rondleidt, wordt overstemd door een vrouw die luid in zingen uitbarst omdat ze blijkbaar vindt dat de groep haar stoort in haar gebed.

Er is veel te zien in de orthodoxe Sint Nicholaas kerk in Ermoupolis. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Er is veel te zien in de orthodoxe Sint Nicholaas kerk in Ermoupolis

Schildering in de koepel van de Sint Nicholaas kerk op Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Schildering in de koepel van de Sint Nicholaas kerk op Syros

 

* Ermoupoli – Asteria beach

Na de stadswandeling kun je even een duik nemen in het superheldere water bij het stadsstrand van Ermoupoli: Asteria beach. Nou ja, het is een betonnen plaat in zee met trapjes. Maar het water is er niet minder aangenaam door. Als je vlak achter de Nicholaaskerk de trap naar zeeniveau neemt, passeer je ook nog de kattentuin van Syros. Vanaf het strand heb je een super uitzicht op de huizen aan het water en de Nicholaas kerk.

Het stadsstrand van Ermoupoli: Asteria beach. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Het stadsstrand van Ermoupoli: Asteria beach

Je hoeft Ermoupoli niet uit als je behoefte hebt aan een frisse duik, Syros, Cycladen, Griekenland, eiland, eilanden, vakantie

Je hoeft Ermoupoli niet uit als je behoefte hebt aan een frisse duik

 

* Geheimtip: mausoleums van St George kerk, Agios Georgios

Met de komst van de rijke elite werd ook een echte begraafplaats aangelegd, die bij de St George kerk of Agios Georgios. Toen de stad groeide, lag de begraafplaats opeens midden tussen de huizen. Alles werd verplaats naar de huidige locatie. Inmiddels weer omgeven door gebouwen. Maar hier vind je een deel met prachtige mausoleums. Een wandeling hier is een reis door de geschiedenis van het eiland. Op verschillende van de 56 graftombes en rijk gedecoreerde grafzerken staan namen van belangrijke bewoners van Syros.

Geheimtip: de mausoleums bij de St. George kerk op Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Geheimtip: de mausoleums bij de St. George kerk op Syros

Op de begraafplaats van Sint George vind je prachtige mausoleums, Syros, Ermoupolis, Griekenland, Cycladen, eiland, eilanden,

Op de begraafplaats van Sint George vind je prachtige mausoleums

 

* Geheimtip 2: de street art bij de dokken

Op Syros zijn vele culturele evenementen. Een ervan is het jaarlijkse Stray Art festival. Met onder meer muziek maar ook street art. Je ziet enkele prachtige werken op de muren bij de scheepswerf van Neorio (vlakbij de centrale bushalte van Ermoupoli).

Het Stray Art festival op Syros levert jaarlijks mooie street art op. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Het Stray Art festival op Syros levert jaarlijks mooie street art op

Street art in Ermoupoli, Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Street art in Ermoupoli, Syros

 

Winkelen in Ermoupoli

Er wonen ruim 20.000 mensen op Syros. En dat het hele jaar rond. Daarom is er een goed winkelaanbod dat zich niet per se op toeristen richt. Dat betekent ook dat Griekse gebruiken hier nog heel gewoon zijn. Zoals winkelsluiting tussen pak ‘m beet 3 en 6 uur ’s middags.

Lekker, al dat verse fruit en die verse groenten op Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Lekker, al dat verse fruit en die verse groenten op Syros

Verse vis te koop in de straten van Ermoupoli, Syros. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Verse vis te koop in de straten van Ermoupoli, Syros

 

Prekas voor culi-cadeautjes

Een van de straten die uitkomt op het Miaouli plein is de Venizelou straat. Een heel levendige winkelstraat met groentekramen, verse vis uitgestald op ijs en meer. Hier vind je ook Prekas van Kostas Prekas, een winkel bomvol met lokale delicatessen. Kostas runt deze delicatessenshop zo’n 25 jaar maar al in 1830 zat hier een winkeltje. Hij maakt zelf onder meer kappertjes, pasta en gedroogde tomaten, maar verkoopt ook de lokale zoete specialiteit loukoumi (een soort Turks fruit) van drie fabrieken op Syros, plus nougat, de biologische honing van Beez en veel meer. Een aanrader voor culi-cadeautjes en lekkere trek momenten.

Prekas, Venizelou straat, Ermoupoli

Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen. Lekkere culi-dingen koop je bij Prekas in Ermoupoli

Lekkere culi-dingen koop je bij Prekas in Ermoupoli

Kostas Prekas maakt zelf deze kappertjes in potjes. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Kostas Prekas maakt zelf deze kappertjes in potjes

 

Kycllada, sieraden en meer

Schuin tegenover het Apollon theater zit Kycllada. De naam is een samenstelling van Cycladen eilanden (Kyc) en Griekenland (Llada). Hier koop je sieraden gemaakt door eigenaresse Deppy en andere kwaliteitsaccessoires en kleding. De kleding is van katoen of andere natuurlijke materialen. Een goede winkel voor bijzondere vondsten.

Kycllada, Emm. Roidi 21, Ermoupoli

Voor sieraden ga je naar Kycllada tegenover het Apollo theater. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Voor sieraden ga je naar Kycllada tegenover het Apollo theater

Een hoed tegen een zonnesteek, te koop bij Kycllada. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Een hoed tegen een zonnesteek, te koop bij Kycllada

 

Physis, handgemaakte zeep

Schuin daar tegenover zit Physis met zeep gemaakt door eigenaresse Argyrenia Paramani. Ruik zeker even aan die met rozengeur. Veel van de ingrediënten komen van het eiland. De kamille bijvoorbeeld koopt ze van een vrouw met drie kinderen uit Galissas. Nieuw zijn de foam en crème voor mannen gemaakt van biologisch gekweekte cactusvijgen.

Physis, Agios Nicholas 2, Ermoupoli

Handgemaakte zeep koop je bij de winkel Physis in Ermoupoli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Handgemaakte zeep koop je bij de winkel Physis in Ermoupoli

Leuke winkels genoeg in Ermoupoli, zoals Physis. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Leuke winkels genoeg in Ermoupoli, zoals Physis

 

Kilo’s loukoumi

Je kunt er niet omheen als je op Syros bent: dé zoete lekkernij van het eiland is loukoumi, ook wel loukoumia. Een soort Turks fruit in vele smaken. Wat de loukoumi van Syros anders maakt dan alle andere Turks fruit varianten is volgens locals het water. In de met marmer gelaveide winkelstraat Stamatiou Proiou vind je Zaxari & Alati (suiker & zout) waar je kunt kiezen uit loukoumi in tientallen smaken zoals rozenwater, mint, koffie en olijfolie. Grootvader begon de winkel in 1923 en al snel wist men in heel Griekenland dat de loukoumi hier van de beste kwaliteit was.

 Zaxari kai Alati, Stamatiou Proiou 15, Ermoupoli

Dé zoete specialiteit van Syros is Loukoumi, onder meer te koop bij Zaxari & Alati . Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Dé zoete specialiteit van Syros is Loukoumi, onder meer te koop bij Zaxari & Alati

 

Top maaltijd bij restaurant Kouzina

Mooie herinneringen heb ik aan mijn lunch bij Kouzina restaurant, op een rustig plekje aan het eind van een wirwar van smalle straatjes vol terrassen in het centrum van Ermoupoli. Eigenaar Anestis Paschalousis bedenkt 75% van gerechten zelf, veelal gebaseerd op herinneringen. Bijvoorbeeld het gerecht met limabonen zoals zijn moeder ze maakte. Of hij kiest voor Griekse klassieker zoals moussaka maar dan met gepureerde aubergines die gerookt zijn. Daarna vraagt hij zijn koks om die ideeën eigen te maken, hun ziel toe te voegen. En met succes. Daarbij gebruikt hij pure ingrediënten veelal van kleine, lokale leveranciers. En ook zoveel mogelijk biologische groenten. Restaurant Kouzina zit op een fijne plek, weg van de herrie van brommers er scooters die je overal hoort. Een rustig loungemuziekje op de achtergrond en dan ook echt als achtergrondmuziek en dus niet alles overstemmend.

Mocht het te koel worden, dan zit je binnen ook gezellig bij restaurant Kouzina. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Mocht het te koel worden, dan zit je binnen ook gezellig bij restaurant Kouzina

Restaurant Kouzina in Ermoupoli, een aanrader voor Grieks eten met een moderne twist , Griekenland, Ermoupoli, Ermoupolis, Hermoupolis, diner, lunch, Syros, Cycladen

Restaurant Kouzina in Ermoupoli, een aanrader voor Grieks eten met een moderne twist

Mijn tafeltje staat al snel vol met heerlijks. Om te beginnen een appetizer van zelfgebakken brood (zo lekker!), biologische olijfolie en huisgemaakte dukah plus bijzonder gemarineerde olijven.

Daarna volgt een selectie van voorgerechten. Libische falafel, favabonen mouse met superknapperige rode bietjeschips, mediterrane loempia en gegrilde haloumikaas op meloen met vijgensaus. Als hoofdgerecht krijg ik bietenpasta met bietjeschips en saus van bieten plus fètasaus. Een nieuw gerecht dat nog niet op de kaart staat. Alvast voor de herfst. In dit fantastisch restaurant zie je alle Griekse ingrediënten terug op je bord maar verrassend anders gebruikt. Mooi en puur vol basic smaken. Doe mij zo’n Griek thuis om de hoek!

Kouzina, Androu 5, Ermoupoli

En dit zijn alleen enkele voorafjes bij restaurant Kouzina in Ermouopli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

En dit zijn alleen enkele voorafjes bij restaurant Kouzina in Ermouopli

 

Trek in koffie

Trek in koffie? Enkele leuke adresjes zijn:

  • Koutsiko of Kouchico (op de hoek Emmanouil Roidou &, Georgioi Souri). Kies hier op een warme dag voor een ijskoude cappuccino.
  • Midden tussen de andere terrassen ligt, Jar (Emmanouil Roidi 16). Het terras is niet groot maar als je een plekje vindt, geniet je hier wel van een autovrij straatje waar toch altijd wat te zien is. Ook een fijne locatie voor een ontbijtje of een after dinner cocktail.
  • The Corner Café (Vikela 3) is perfect voor een espresso maar dit is ook hét adres voor een gezonde smoothie. Hier koop je ook vers bereide broodjes en meer.
Een koude cappuccino bij koffie-café Kouchico in Ermoupoli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Een koude cappuccino bij koffie-café Kouchico in Ermoupoli

Smoothie time bij The Corner Café. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Smoothie time bij The Corner Café

 

Vaporia, dé plek voor een cocktail

In de aristocratische wijk achter de St. Nicholaas kerk liggen de huizen van vroegere scheepseigenaren, kapiteins en andere rijken. Het zijn kapitale villa’s in pastelkleuren. Daar vind je als je de trappen naar Asteria beach afloopt ook café Vaporia met het beste uitzicht op de baai.

Vaporia, Makedonias 6, Ermoupoli

Tijd voor koffie bij café Vaporia in Ermoupoli. Vakantie Syros, Griekenland, eiland, Cycladen.

Tijd voor koffie (of een cocktail) bij café Vaporia in Ermoupoli

 

MEER GRIEKENLAND, MEER CYCLADEN

Ik houd van Griekenland en bezocht al verschillende andere eilanden van de Cycladen. Het verbaast me altijd weer dat elk eiland zo’n eigen sfeer heeft.

Grote kans dat je op Mykonos de ferry naar Syros neemt. Plan als het even kan ook enkele dagen op met mondaine Mykonos. Een heel andere sfeer, maar wat een mooi eiland ook.

Oude molentjes op Mykonos

Oude molentjes op Mykonos

Een van mijn favoriete Cycladen eilanden is Paros. Heel levendig maar wel puur en nog niet té druk.

Lunchen bij restaurant Glafkos in Naoussa op Paros, Cycladen, eilandhoppen Griekenland

Lunchen bij restaurant Glafkos

Een van de populairste Cycladen eilanden is Santorini. Een romantische eiland maar je kunt er ook en heel vurige kant ontdekken.

Santorini, Cycladen, Griekenland: sunset in Fira

Santorini: sunset in Fira