Scandinavisch design, welvarende Hanzesteden, de Russische parel Sint Petersburg. Een rondje cruisen over de Baltische Zee met de Holland America Line staat garant voor afwisseling van natuur, prachtige steden en een heel comfortabel verblijf aan boord. De eerste stop is Tallinn, de hoofdstad van Estland.

 

. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Welkom in Tallinn, de hoofdstad van Estland

Staat het nummer van uw stateroom op uw kofferlabel mevrouw? Ik heb nog nauwelijks ‘ja’ gezegd of mijn koffer is verdwenen. Terwijl ik op mijn gemak incheck en een verkenningsrondje over de Eurodam maak, wordt mijn koffer naar mijn thuis voor anderhalve week gebracht. Daar staat ook al een fles champagne koud, naast een mandje fruit. Genietend van een glaasje bubbels op mijn balkon zie ik hoe hip Kopenhagen langzaam uit het zicht verdwijnt.

Het cruiseschip van Holland America Line in de haven van Tallinn. HAL.. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland. Holland Amerika Lijn

Het cruiseschip van Holland America Line in de haven van Tallinn

 

Appetizer Tallinn

St Petersburg, daar verheugt iedereen zich vanaf dag één op. Maar eerst is er een stop in de hoofdstad van Estland, Tallinn. En dat blijkt de perfecte appetizer. De stad kende welvarende periodes, zoals in de middeleeuwen toen het een Hanzestad was. Maar Tallinn was onder het juk van onder meer Russische overheersers ook arm. En in zekere zin profiteert de stad daar nu van. Want wie geen geld heeft, vernieuwt niet zoveel en dus is het nu alsof je eeuwen in de tijd teruggaat als je door een van de poorten in de stadsmuren Tallinn binnenwandelt.

Binnenlopen via een van de stadspoorten van Tallinn. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Binnenlopen via een van de stadspoorten van Tallinn

Onveranderd mooi, de kerken van de Estse hoofdstad Tallinn. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Onveranderd mooi, de kerken van de Estse hoofdstad Tallinn

Twintig van de verdedigingstorens van de oude stadsmuur staan nog fier overeind. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Twintig van de verdedigingstorens van de oude stadsmuur staan nog fier overeind

 

Stad binnen de muren

Ik word getrakteerd op huizen uit de Middeleeuwen in pasteltinten en statige panden uit de 18de eeuw. De straten zijn soms weids en imponerend, soms smal en knus. Er zijn gezellige pleinen vol terrassen en volop winkels met echt leuke, lokale producten. De riante woningen langs de hobbelige kasseienstraten getuigen van jaren vol voorspoed. Het pand van de Brotherhood of Blackheads, geel met grijze ornamenten rond de deur, is trouwens van een Nederlandse architect.

Smalle straten komen uit op statige pleinen in Tallinn . Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Smalle straten komen uit op statige pleinen in Tallinn

Tallinn heeft volop leuke terrassen voor een rustmomentje. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Tallinn heeft volop leuke terrassen voor een rustmomentje

 

De bovenstad van Tallinn

En er is de bovenstad met mooie uitzichtpunten. Bezoek zeker de Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal op de kathedraalheuvel. Ook de St. Olafskerk biedt een mooi overzicht over het oude Tallinn. Een wenteltrap leidt naar een uitzichtplatform hoog boven de stad. Dit was ooit de hoogste kerk van Europa. Net buiten de muren zijn groene parken. Daar waren ooit de urban-groentetuinen omdat er in de stad zelf geen plek voor was.

De Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal staat op de kathedraalheuvel.. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

De Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal staat op de kathedraalheuvel.

Buiten de oude stadsmuren laggen de urban moestuinen. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Buiten de oude stadsmuren laggen de urban moestuinen

. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Kijkje in de straten van Tallinn

 

Eindelijk vrijheid voor Tallinn

Het waren de Denen die Tallinn stichten. De naam betekent dan ook ‘stad’ in het Deens. Vervolgens kwamen en gingen onder meer Duitsers, Zweden en Russen. En er waren twee onafhankelijke periodes waarvan de ene slechts één dag duurde. Toen werd het 1991 en was Estland vrij.

“Toen we onze vrijheid kregen, was Estland een wit canvasdoek dat we zelf konden beschilderen”, vertelt gids Katrina. “Maar de overheid zette het land min of meer in de verkoop, alles werd geprivatiseerd. De Esten hadden geen geld dus kwamen er buitenlandse investeerders, waaronder veel Nederlandse bedrijven. Langzaamaan hebben wij geleerd zelf bedrijfjes op te zetten. Ze zijn vaak heel kleinschalig en creatief.”

Voorbeelden daarvan zie ik om me heen terwijl ik door de straten slenter, ik spot honing, mosterd, getekende ansichtkaarten, houten lepels of vilten hoedjes. En ik word getrakteerd op een dansvoorstelling in fleurige traditionele kostuums.

Lokale kunstenaars verkopen hun werk in Tallinn. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Lokale kunstenaars verkopen hun werk in Tallinn

In de smalle straten vind je volop kleinschalige winkels en boetiekjes. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

In de smalle straten vind je volop kleinschalige winkels en boetiekjes

Dansvoorstelling in kleurrijke traditionele kostuums. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Dansvoorstelling in kleurrijke traditionele kostuums

Gratis dansvoorstelling in Tallinn. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Gratis dansvoorstelling in Tallinn

 

Betalen met marsepein

Tallinn is al eeuwen beroemd om haar marsepein. Zo’n 600 jaar geleden gold het als medicijn, onder meer tegen depressies, en werd het via de apotheek verkocht. Later werden de Estlanders experts in het maken van figuurtjes en marsepeinen borden met allerlei voorstellingen. Katrina herinnert zich nog dat ze als kind ooit zo’n figuurtje cadeau kreeg, een prijzig presentje. Ze vond het zo mooi dat ze de marsepein aan de achterkant at en de voorkant intact liet. Zo’n 40 jaar geleden, in de Sovjet tijd, gold marsepein nog als een betaalmiddel, evenals likeur en chocolade. Er werden geregeld deals gesloten zonder dat er een roebel of kroon aan te pas kwam. De beste marsepein koop je nu bij Café Maiasmokk (Pikk 16). Schuin tegenover het café ligt de Heilige Geest kerk en rechts daarvan zie je een smalle straat die naar het smalste huis van de stad leidt. Naast dat huis is een terrastuin waar je niets merkt van de soms drukke hoofdstraten van het Tallinn. Een fijne plek voor koffie of thee.

Moeilijk kiezen bij uit de vitrines vol lekkers bij Café Maiasmokk . Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Moeilijk kiezen bij uit de vitrines vol lekkers bij Café Maiasmokk

De mooiste marsepein koop je bij Café Maiasmokk in het centrum van Tallinn. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

De mooiste marsepein koop je bij Café Maiasmokk in het centrum van Tallinn

Het smalste huis van Tallinn, Estland. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Het smalste huis van Tallinn, Estland

 

Lunchen bij restaurant Leib

Voor de lunch heb ik gereserveerd bij restaurant Leib (Uus 31), wat ‘zwart brood’ betekent. Brood is belangrijk voor Estlanders. Het donkere brood dat vroeger altijd thuis gebakken werd, is wat Estlanders die in het buiteland wonen het meest missen, soms meer dan familie en vrienden. Dus nemen ze als ze iemand in het buitenland bezoeken vaak een zwart brood mee als cadeau. Het zelfgebakken brood bij Leib is onweerstaanbaar. Zittend in de enorme tuin aan de buitenkant van de muur is het genieten van puur (met prima vegan opties) eten met lokale ingrediënten. Want hier wordt nauw samengewerkt met boeren uit de buurt.

Buiten in de zon lunchen bij restaurant Leib. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Buiten in de zon lunchen bij restaurant Leib

Het zwarte brood van restaurant Leib in Tallinn. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Het zwarte brood van restaurant Leib in Tallinn

 

Cruise Baltische Zee met HAL

Met pijn in mijn hart wandel ik terug naar het cruiseschip van Holland America Line. Tallinn is niet alleen compact maar ook compleet. Dit was een appetizer die nauwelijks ruimte laat voor volgende gerechten. En dit is pas het begin van de cruise.

Het cruiseschip en ik zijn klaar voor de rest van het Rondje Baltische Zee. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland. Holland Amerika Lijn

Het cruiseschip en ik zijn klaar voor de rest van het Rondje Baltische Zee