Plannen voor een rondreis Amerika? Overweeg eens een camper te huren. Heerlijk dat je dan niet steeds je koffer hoeft in en uit te pakken. Je bespaart bovendien op de kosten voor uit eten gaan én je overnacht vaak op de mooiste plekken middenin de natuur. Met deze tips huur je eenvoudig jouw camper-op-maat.

Met de camper bij de Valley of Fire

Met de camper bij de Valley of Fire

 

Maak een verlanglijstje

Het belangrijkste is om een verlanglijstje te maken van steden en parken die je absoluut wilt bezoeken. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus er moeten zeker keuzes gemaakt worden. Ik maakte zelf een reis van San Francisco naar Las Vegas. Een van de onverwachte hoogtepunten was het park Grand Staircase Escalante dat nog niet overbevolkt is met toeristen. Wel druk maar onbeschrijflijk mooi waren de Antelope Canyons, echte sprookjeswerelden in steen.

De Lower Calf Creek Fall in Grand Staircase-Escalante, Utah, Amerika

De Lower Calf Creek Fall in Grand Staircase-Escalante, Utah, Amerika

Spectaculair lijnenspel in deze must see in Utah: de Lower Antelope Canyon.

Spectaculair lijnenspel in deze must see in Utah: de Lower Antelope Canyon.

 

Check de afstanden

Check met Google maps wat de afstanden tussen de campings zijn. Met een camper kun je niet zo hard rijden als met een personenwagen. Bovendien wil je natuurlijk genieten van het land en niet de hele dag in de auto zitten. Zoek ook uit of er leuke b-routes zijn waarbij je meer door de natuur rijdt. Je doet er (soms) iets langer over maar je hebt wel de hele tijd een prachtig uitzicht. Verhuurders stellen soms eisen aan welke wegen je wel en niet mag nemen. Check dat van tevoren.

Zonsondergang op de weg naar Devil's Garden in Grand Staircase-Escalante

Zonsondergang op de weg naar Devil’s Garden in Grand Staircase-Escalante

 

Kies goedkope vluchten

Vluchten naar de Verenigde Staten nemen vaak een behoorlijke hap uit je vakantiebudget. Maar het goede nieuws is: met een beetje puzzelen kun je vaak ook honderden euro’s besparen. Bijvoorbeeld door je begin en eindpunt zorgvuldig te kiezen. Beginnen in Las Vegas en eindigen in San Francisco kan bijvoorbeeld duurder of juist goedkoper zijn dan beginnen in San Francisco en eindigen in Las Vegas. Soms is het ook voordeliger om een luchthaven in de buurt van je favoriete stad te kiezen en daar een camper te huren. Let ook op of bepaalde dagen in de week goedkoper zijn. Websites als Skyscanner en Google flights bieden maandoverzichten zodat je snel de goedkoopste dagen ziet.

Schiphol staat op nummer 10 van best bereikbare v,liegvelden in Europa, GoEuro

Op vluchten kun je honderden euro’s besparen

 

Welke camper heb je nodig?

Natuurlijk moeten er voldoende slaapplekken zijn voor je reisgezelschap. Maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden. Kies je voor de comfortabele luxe van een (bijna) nieuwe camper of bespaar je door voor een iets oudere, maar technisch perfecte, camper te kiezen? Hoe lang mag de camper zijn? Ben je van plan ook wat steden te bezoeken, dan is een compacter model wel zo prettig. Maar natuurlijk gaat dat ten koste van de ruimte en het comfort binnen. Let ook op het benzineverbruik van de camper. Brandstof is weliswaar goedkoop in Amerika maar al met al kunnen de kosten toch oplopen.

Uitzicht over de stad vanaf de Coit Tower, San Francisco

Een compacte camper is wel zo prettig in San Francisco

 

Boek je camper vroeg

Als je eenmaal weet van en naar welke steden je vliegt, hoelang je gaat, wat je route wordt en wat voor soort camper je nodig hebt, dan kun je je camper huren in Amerika. Doe dat vroeg. Je weet dan in elk geval zeker dat jouw favoriete camper beschikbaar is. Dit is vooral belangrijk als je naar het westen van Amerika gaat, want dat is een populaire camper-vakantiebestemming. Bovendien krijg je bij flextarieven bijvoorbeeld vroegboekkorting of andere leuke extra’s zoals gratis toegang tot de nationale parken. Je kunt vaak al ruim een jaar van tevoren een camper boeken.

Rondreis West-Amerika: wandelen in Bryce Canyon National Park

Camper rondreis West-Amerika: wandelen in Bryce Canyon National Park

 

Reserveer bijtijds je campingplek

Houd er rekening mee dat het hoogseizoen in het westen van de Verenigde Staten tot ver in oktober loopt. Vergeet even dat een camper vrijheid blijheid betekent als je wilt overnachten op een camping van een nationaal park want die zijn altijd al maanden van tevoren volgeboekt. Dus wil je daar een kampeerplek, boek dan tijdig. Kom je er niet uit, dan kun je ook kiezen om je camper te boeken in combinatie met een uitgestippelde route waarbij de kampeerplaatsen al voor je gereserveerd zijn.

Amerika, slapen onderweg

Reserveer overnachtingsplekken bijtijds tijdens je rondreis Amerika

En dan is het genieten van het uitzicht, Cayucos, Califorie, Amerika

En dan is het genieten van het uitzicht zoals hier in Cayucos

 

Meenemen van huis

Supermarkten genoeg in Amerika, dus over etenswaren hoef je je geen zorgen te maken. En veel spullen voor in de camper kun je huren, zoals beddengoed, handdoeken en theedoeken. Maar van sommige dingen wil je graag iets extra’s. Wat is wel handig om mee te nemen van thuis?

  • Extra handdoeken/badlakens zijn erg praktisch, net als een of twee extra theedoeken.
  • Vergeet zeker je wereldstekker niet.
  • Een waslijntje en wat knijpers maken het leven een stuk gemakkelijker.
  • Huishoudhandschoenen voor vieze klusjes als het ontkoppelen van de rioolslang.
  • Een zaklamp voor als je ’s nachts toch naar buiten gaat.
  • Veel verhuurders hebben een kast met achtergelaten spullen en etenswaren van eerdere huurders. Daar vind je vaak handige dingen als peper en zout, wc-papier et cetera. Vraag er naar.
supermarkt in Amerika

Supermarkten genoeg in Amerika

 

Tips: denk hier ook aan

  • Check altijd de verzekering. Het is een dooddoener maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje en dan wil je geen zorgen hebben over financiën. Controleer wat voor soort verzekering inclusief is bij de huur. Dat verschilt van heel basic tot all inclusive. Sluit eventueel in Nederland nog een aanvullende verzekering af (bijvoorbeeld voor de afkoop van het eigen risico) zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
  • Ga na hoe het zit met een eventuele one-way toeslag. Veel mensen vliegen terug van een andere locatie dan waar de reis begon. In dat geval lever je de camper dus ook in op een andere plek. Geen probleem maar soms moet je daarvoor extra betalen. Check welke aanbieder hoeveel rekent. Met een beetje geluk is het gratis.
  • Denk er ook aan hoeveel mensen de camper gaan besturen. Bij sommige verhuurbedrijven is een extra bestuurder bij de dagprijs inbegrepen, bij andere niet.
Het waanzinnige landschap waar Scenic Byway 12 doorheen meandert in Utah, Amerika

Het waanzinnige landschap waar Scenic Byway 12 doorheen meandert in Utah, Amerika

 

Uitgerust beginnen

In Amerika en Canada mag je op de dag van aankomst niet achter het stuur van je gehuurde camper kruipen. Je moet dus voor minimaal de eerste nacht een hotel boeken om alvast een beetje over je jetlag en de ergste vermoeidheid heen te komen. Wel zo veilig. En zeker geen probleem als je in een leuke stad start. Begin met een paar relaxte hotelnachten, verken de stad en haal daarna pas je camper op (scheelt ook weer parkeer- en campingkosten). Veel verhuurders bieden gratis transfers aan vanaf bepaalde hotels naar de verhuurplek. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, vraag dan even een lijstje op.

Hotel New York, New York in Las Vegas, USA

Hotel New York, New York in Las Vegas, USA