Stedentrip Turijn, de mooiste bezienswaardigheden
Turijn, die oude, grauwe industriestad? Is dat leuk voor een citytrip? Jazeker, maar dan wel omdat Turijn niet vies is en de industrie, voornamelijk de productie van Fiatjes sinds 1899, heeft de stad juist veel voorspoed gebracht. Ik ging terug naar Turijn want ik kan geen genoeg krijgen van deze eigenzinnige Italiaanse stad.
Straatartiesten, barokke gebouwen, een kerk die niet als kerk herkenbaar is en een paleis met twee gezichten. Mijn ontdekkingsdag door de stad begint op een van de meest opmerkelijke pleinen, Piazza Castello. Te beginnen met de San Lorenzo kerk die eruit ziet als een appartementencomplex omdat men in de tijd dat de kerk gebouwd vond, besloot dat het gebedshuis niet mocht detoneren met de bestaande gebouwen. In die kerk is onder meer een afbeelding van een lijkwade te zien, de echte lijkwade wordt slechts zo nu en dan getoond en dan is het ook gelijk hysterisch druk in Turijn. Natuurlijk wordt beweerd dat de lijkwade van Christus zou zijn maar dat wordt ook net zo hard weer tegengesproken. Afijn, de kerk is van binnen prachtig dus toch even binnengelopen. Schuin tegenover de kerk ligt Palazzo Madama, aan de voorkant heel voornaam opgetrokken uit gebroken wit steen met barokke versieringen, maar aan de achterzijde bestaat het gebouw uit robuuste rode bakstenen en twee torens. Het mag duidelijk zijn, het palazzo is niet in een keer neergezet. Turijn heeft overigens meer van dit soort bouwwerken met twee gezichten.
Muzikale slenterstad
Op de Piazza klinkt na iedere paar meter een andere deuntje, straatartiesten entertainen voorbijgangers. Turijn is een heerlijke slenterstad. Het verkeer is niet te druk, de Italianen relaxt en er is zoveel te zien. Prachtige gebouwen in roomwitte kleuren met vele ornamenten en balkons, royale pleinen waar mensen flaneren of een plekje zoeken op een van de vele terrassen, charmante portici ofwel bogengalerijen waar je altijd droog of in de schaduw loopt terwijl etalages van chique winkels je proberen te verleiden. Op iedere straathoek staat een kerk en soms zelfs twee naast elkaar zoals op het Piazza San Carlo. Dit plein wordt overigens ook de Salon genoemd omdat het net een huiskamer is waar tout Turijn elkaar ontmoet voor een caffè of een aperitief zoals een Martini, ook een Turijnse uitvinding, een prosecco of een spritz, een drankje van prosecco met aperol, venijnig oranje van kleur en razend populair.
Smullen van slowfood
De slowfoodbeweging begon ooit in Turijn. En dé slowfoodplek van de stad is Eataly naast de oude Fiat productiehallen een stukje buiten het centrum. Je kunt er met de metro naartoe of met de gele citybikes die in de hele stad te vinden zijn (eerste halfuur gratis) maar ik kies voor de slow-manier, over het water met de bootjes die vanaf de Murazzo bij de Ponto Umberto I vertrekken. Lekker langzaam uitwaaien, genietend van de parken en gebouwen langs de oevers en de vele kano’s op het water. De tweede stop bij Italia ’61 is niet ver van Eataly, een foodies heaven waar van alles te koop is en waar je fantastisch kunt eten bij de diverse restaurantjes in de hallen.
Ik doe er inkopen voor een picknick. Een brood zeer royaal gevuld met olijven, een potje met een lekker uitziend maar onbekend smeerseltje met onder meer pompoen, wortel, specerijen en zonnebloemolie en een half flesje wijn uit de enorme wijnkelder. Dan terug naar de boot om bij de eerste halte uit te stappen bij Borgo, een nagebouwd Middeleeuws dorp, ooit gemaakt voor een expo in 1884. Het ligt in het oudste en een van de meest relaxte parken van Turijn, Parco del Valentino, waar ik onder de bomen een schaduwrijk plekje vind. En geniet van een lekker pure picknick en van de oude dame die een eekhoorntje voert. Schattig.
Wie haast heeft, kan in Turijn natuurlijk kiezen voor fastfood, maar het leukst is om dat wel op de typisch Italiaanse manier te doen: bij slowfastfoodrestaurant M**bun. Het vlees komt van biologische koeien die lekker buiten lopen. En zelfs als vegetariër had ik keuze uit twee opties, vegetarisch of veganistisch.
Drie letterlijke hoogtepunten
Mijn favoriete tijdstip om Turijn te verkennen, is de vroege ochtend. Nog voor alle Italianen hun huizen uitkomen om naar het werk te gaan. Als er nog nauwelijks mensen op straat zijn, komen de majestueuze gebouwen met de vele versieringen het best tot hun recht. Loop zeker ook de kerken even binnen, sommige zijn van buiten redelijk sober maar van binnen overdadig gedecoreerd.
De hoogte in in Turijn
Later op de dag zoek ik de rust hogerop. Hoeveel kerktorens ik inmiddels al beklommen heb in mijn leven… Dit zijn de hoogtepunten van Turijn. Wil je een aantal bezienswaardigheden van Turijn bezoeken, dan is de Turijn City Card een goede investering. Bestel hem hier alvast. Heb je te weinig tijd om alles lopend te doen, dan is de hop-on-hop-off bus een aanrader. Die brengt je snel naar alle highlights en hotspots an de stad.
- Mole Antonelliana: ga met de lift helemaal naar het hoogste topje van dit bijzondere gebouw en loop rond voor een fabuleus uitzicht over de stad en weiden omgeving.
- Palazzo Madama: ook hier leidt een lift naar het dak vanwaar je onder meer goed het gekrioel van mensen en straatartiesten op het Piazza Castello kunt gadeslaan.
- De Basilica di Superga, bereikbaar met een treintje vanaf bushalte Sassi. De 75 meter hoge basiliek ligt op een ultieme locatie, hoog verheven boven de stad. In de basiliek kun je onder meer het koninklijke appartement en de koninklijke graven bezoeken.
Het uitzicht vanaf Mole Antonelliana in Turijn, Italie
Het uitzicht vanaf Palazzo Madama in Turijn, Italie
De basiliek Superga, Turijn, Italie
Interieur van Superga, Turijn, Italie
Hotel tips: sweet dreams
Het centrum van Turijn is redelijk compact. Als je een hotel of B&B in het centrum boekt, kun je de meeste bezienswaardigheden lopend bereiken. Ik boekte een kamer bij B&B Meucci, op loopafstand van Piazza Castello. De B&B ligt in een mooi oud pand met een zeer vriendelijke eigenaresse. Het ontbijt is redelijk sober en de kamers vrij gehorig want aan de straatkant, maar desondanks een aanrader. Want ruime kamers en heel betaalbaar.
Een andere fijn kleinschalig hotel (slechts vier kamers) is Artuà & Solferino, lekker centraal gelegen in het historische centrum nabij de belangrijkste bezienswaardigheden. Als je niet in het hoogseizoen reist, kun je het hier treffen met goedkope aanbiedingen.
Dag
Zou u mij aanraden om voor een bezoek aan “het Egyptisch Museum” vooraf tickets te bestellen?
U als Turijn kenner weet dat heel waarschijnlijk best?
Mvg Anne
Hallo Anne,
Ik heb de tickets gewoon aan de kassa gekocht maar ik was er vroeg, toen het museum net open ging en toen was het heel erg rustig. Veel plezier daar, het is een prachtig museum.