Corsica wil niet Frans zijn en ook niet Italiaans, Corsica wil gewoon Corsicaans zijn: met zijn prehistorische menhirs, middeleeuwse steden, ruige bergen en heldere beekjes! Mijn vakantie Corsica begint in het ruige zuiden!

 

Corsica Frankrijk Col Bavella

Heldere beekjes om in te zwemmen, Corsica, Frankrijk

De nachtferry komt aan in Ajaccio. Het is vroeg en dus is het rustig rijden dwars door Ajaccio richting zuiden. Zodra ik de stad uit ben, zit ik ook direct middenin de natuur. Dit is het Corsica dat ik thuis voor ogen had. Ik stop bij een cafeetje langs de kant van de weg voor een sterke koffie en een croissant. Hoe lekker is zo’n simpel ontbijtje als het op de juiste plek geserveerd wordt.
De weg ten zuiden van Ajaccio is bochtig als het stratencircuit van Monaco en locals scheuren er alsof ze in een F1-bolide zitten. Vreemd, want de D302 slingert zich door vredige, bloeiende dalen, slechts onderbroken door lieve dorpjes met terrasjes die eerder uitnodigen tot remmen. Maar ook begrijpelijk, want niet voor niets geven de Corsicanen de afstand tussen bestemmingen aan in tijd, niet in kilometers.

vakantie Corsica Frankrijk Filitosa

De stenen hoofden van Filitosa. Vakantie Corsica, Frankrijk

 

Obelisken en dolmen

Vijf kwartier onder de hoofdstad ligt Filitosa, de beroemde prehistorische vindplaats van het eiland, met een bijzondere collectie staande stenen die in de jaren veertig werd ontdekt. Geen gewone menhirs, maar neolithische sculpturen met uitgehouwen gezichten, helmen en strijdwapens, die verband houden met religieuze rituelen. Van het dorpje, dat sinds 6000 v Chr. werd bewoond, zijn alleen nog de ruïnes over. De toeristenbussen zijn gelukkig nog niet gearriveerd, alleen de mystieke muziek uit de boxen doorbreekt de stilte. Het geeft de heuvels iets magisch.

Corsica Frankrijk Filtosa

De stenen hoofden van Filitosa, Corsica, Frankrijk

Nog een uur verder zuidwaarts ligt het Plateau van Cauria. Daar leidt een rondgaande wandeling naar drie andere vindplaatsen die ontsnapt zijn aan vernietiging door de Christenen, die de stenen als heidens zagen. Naast obelisken zijn er ook dolmen (letterlijk: tafelstenen), prehistorische grafmonumenten. Fijn, in alle rust rondwandelen op deze mythische plekken.

Corsica Frankrijk Cauria

De dolmen van Cauria, rondreis Corsica, Frankrijk

Corsica Frankrijk Cauria

De stenen hoofden van Cauria, Corsica, Frankrijk

 

Slingerend door de Niolo

Na zoveel cultuur ben ik toe aan wat natuur. Ik duik het binnenland in waar al snel de eerste bergen opdoemen. Hier wordt duidelijk waaraan Corsica de bijnaam Eiland van de Schoonheid dankt. Slingerend over de bergen met haarspeldbochten en intussen ook nog wilde varkens ontwijkend die lekker op de weg liggen uit te buiken bereik ik Col de Bavella. Donkere wolken pakken zich samen, de wind is koud en snijdend maar de plek is zo mooi dat ik toch een stuk ga wandelen. Indrukwekkend die rode, gele en groene rotsmassieven en de scherpe bergpieken overal. Aan de bomen die bijna horizontaal groeien, is te zien dat de wind hier vaker hard waait.

Corsica Frankrijk Col Bavella

Mariabeeldje op de Col Bavella, Corsica

Corsica Frankrijk Niolo

De varkens lopen lekker los in de bossen, Corsica

De afdaling door de ongerepte natuur naar Solenzara aan de oostkust is adembenemend. Dagjesmensen zoeken verkoeling in de poelen en beekjes, beslist geen slecht idee. Ook ’s avonds bij hotel Dominique Colonna is de bewoonde wereld ver weg. In de hoteltuin is het heerlijk uitblazen bij de beek die door de smalle Restonica-vallei perst. Het is ook de perfecte uitvalsbasis voor de Niolo, de bakermat van Corsica, waar herders al sinds de oertijd dicht bij de natuur leven. Schrijver Guy de Maupassant noemde deze kom tussen drie granieten bergmassieven ‘een toevluchtsoord voor bandieten’ en het landschap beschreef hij met gevoel voor overdrijving als ‘een woest gat waar geen enkel grassprietje groeit’. Maar er zit een kern van waarheid in. De natuur is er ruig en steeds meer mensen verlaten het afgelegen berggebied. Ideaal dus voor wandelaars en rustzoekers.

Corsica Frankrijk Niolo

Hoe mooi, een bergdorpje in de Niolo, Corsica

vakantie Corsica Frankrijk Niolo

Eindeloze wandelpaden in de bergen en dalen van de Niolo, Corsica

Benieuwd wat Corsica nog meer te bieden heeft? Lees ook mijn blog over de prachtige stad Bonifacio. En rijd mee over een spectaculaire weg langs de Calanches.

Rondreis Corsica, Frankrijk: dwars door de Calanches

De Calanches

 

Algemene informatie over Corsica

Wat is de vliegtijd naar Corsica? De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Ajaccio (Corsica) duurt iets meer dan 2 uur.

Wat is de beste reistijd Corsica? De beste periodes om naar Corsica te gaan zijn eigenlijk voorjaar en najaar. Dan is de temperatuur al rond de 20 graden maar het is er nog niet te druk. De temperatuur is dan ook aangenaam voor lange wandelingen in de bergen in het binnenland. De zomers zijn met een graad of 30 warm maar een briesje zorgt langs de kust voor verkoeling.

Wat is er te doen? Corsica is een ideale bestemming voor een rondreis. Het eiland is niet te groot en biedt enorm veel afwisseling. Leuke slenterstadjes, mooie stranden, ruige bergen en veel cultuur. En vergeet het eten niet, een verrukkelijke mix tussen Italiaans en Frans.

Hotels, campings en appartementen

Mijn rondreis Corsica werd geregeld door Frankrijkhuis.nl. Ooit opgezet door een goede vriendin en haar collega. Inmiddels heeft zij een eigen Frankrijk-website maar hij zoekt nog altijd de leukste Franse logeeradresjes. En doet dat heel goed. Ik ben een groot fan van unieke adresjes (altijd lekker kleinschalig en onafhankelijk) op de mooiste locaties. Dus wil je naar Corsica (of een andere Franse bestemming) kijk dan zeker even op deze site voor bijzondere adresjes met een verhaal.

 

MEER EILANDEN

De duinen van Gran Canaria

Gran Canaria Maspalomas duinen

Maspalomas duinen

Bora Bora, Rolls Royce onder de eilanden

Bora Bora

Goed wakker worden op Bora Bora

Jura, het whiskyeiland

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

Het Jura hotel op Jura, Schotland

Bewaren

Bewaren