Een vakantie op Kreta heb ik lang gemeden omdat ik dacht dat het zo’n typische (te) drukke toeristenbestemming was. Er zijn inderdaad drukke delen maar het eiland is zo groot dat het ook heel eenvoudig is stilte te vinden. Ik stippelde een autoroute langs de mooiste bezienswaardigheden van West-Kreta uit. En ik ontdekte dat in voor- en naseizoen zelfs mooie plaatsjes als Chaniá en Réthymnon (ook wel Réthimnon) heerlijk relaxt zijn.

 

De kleurrijke Venetiaanse haven van Chania, vakantie Kreta, Griekenland

Relaxt begin van je vakantie Kreta: de kleurrijke Venetiaanse haven van Chania

 

Chania: vertier aan Venetiaanse havens

Er staan twee stadjes op mijn bucketlist, Chaniá en Réthymnon. Eerst maar naar Chaniá dan, een stad vol bezienswaardigheden. Echt om verliefd op te worden. In het oude deel staan Venetiaanse paleizen langs smalle, geplaveide straatjes. Oude mannen op gammele stoeltjes drinken koffie voor hun favoriete kafeníon, de bar. En steeds weer zie je in de verte de Lefka Ori bergen met tot in de zomer besneeuwde pieken. Dé trekpleister voor mij is de haven. Water is altijd fijn en hier is het kristalheldere water ook nog omzoomd met een boulevard en pastelkleurige huizen. Dit is de plek voor een ontbijtje. Enkele Kretenzer katten kijken op een afstandje toe.

Mijmeren met uitzicht op zee in Chania, Kreta, vakantie Kreta, Griekenland

Mijmeren met uitzicht op zee in Chania, Kreta

De beste plek voor een ontbijt in Chania, vakantie Kreta, , Griekenland

De beste plek voor een ontbijt in Chania

De Venetiaanse vuurtoren in Chania, vakantie Kreta, Griekenland

De Venetiaanse vuurtoren in Chania

 

Vakantie Kreta: per huurauto naar het binnenland

Het binnenland van Kreta is bergachtig, zag ik vanuit Chania. Op de Ida Psiloritis, met 2456 meter de hoogste bergtop van Kreta, kun je in de wintermaanden zelfs skiën. Een huurauto is onmisbaar als je het binnenland van Kreta wil ontdekken. En dat wil ik. Eindpunt is Palaiochóra. Verder laat ik me leiden door wat ik tegenkom en neem ik iedere afslag die me leuk lijkt.

Even stoppen voor alweer een adembenemend uitzicht over Kreta, vakantie Kreta, Griekenland

Even stoppen voor alweer een adembenemend uitzicht over Kreta

Ik zie in de bergenwanden natuurlijke grotten die door Kretenzers soms wat verder uitgediept. Zo onstaan koele plekken waar de lokale geitenkaas, een soort Griekse gruyère, rijpt. Soms moet ik in de remmen, de weg is er niet alleen voor mensen maar ook voor grote kuddes schapen en geiten die er hun gemak van nemen. Nog mazzel dat ze een bel om hebben: je hoort ze van verre aankomen. Het heeft wel wat, zo’n autoroute vol verrassingen.

Op Kreta deel je de weg met kuddes schapen en geiten., vakantie Kreta, Griekenland

Op Kreta deel je de weg met kuddes schapen en geiten.

Dankzij de bellen hoor je de dieren van veraf, vakantie Kreta, Griekenland

Dankzij de bellen hoor je de dieren van veraf

 

Kreta: citrusgeuren en olijfbomen

In de lente vormt de gele brem een prachtige erehaag langs de wegen. Door de openstaande ramen waaiert de frisse geur van citrusfruit naar binnen. Het binnenland staat vol met deze fruitbomen én met grillige olijfbomen die hellingen grijsgroen kleuren. Eeuwenlang werd de olie vrijwel exclusief gebruikt om zeep van te maken. Nu verdwijnt een aanzienlijk deel in gerechten maar ook wordt nog zeep gemaakt, vaak direct bij de producent te koop.

De rustige wegen in het binnenland van Kreta, vakantie Kreta, Griekenland

De rustige wegen in het binnenland van Kreta, Griekenland

Belangrijk: goede olijfolie, flas, winkel, Rethymnon, vakantie Kreta, Griekenland

Herinnering aan je vakantie op Kreta: een fles goede olijfolie

 

Verse chorta in het wild

Geregeld zie ik in de berm mensen met een mes. Ze plukken chorta, een zeer gezonde groente die in ongeveer 70 varianten groeit op het eiland. Bij ieder Kretenzer gezin staan de iets bittere groente geregeld op het menu, even geblancheerd en op smaak gebracht met olijfolie, citroensap en wat zout. Afhankelijk van het seizoen plukken de eilandbewoners ook kruiden, onder meer voor de verrukkelijke bergthee die je overal kunt bestellen. De samenstelling hangt af van het moment en van wat toevallig voorradig is.

Onderweg om chorta te plukken op Kreta, vakantie Kreta, Griekenland

Onderweg om chorta te plukken op Kreta

Chorta plukken in het wild, rondreis Kreta, Griekenland, vakantie Kreta, Griekenland

Chorta plukken in het wild tijdens je vakantie op Kreta

Chorta en kruiden plukken, rondreis Kreta, vakantie Kreta, Griekenland

Chorta en kruiden plukken op Kreta, Griekenland

 

Binnenland Kreta: overal minikerkjes

Rijdend richting het klooster Moni Chrysoskalitissas zie ik steeds kleine witte kerkjes langs de kant van de weg. Het zijn familiekerkjes, een overblijfsel uit de periode van de Turkse overheersing. De Kretenzers verzetten zich hevig en op een gegeven moment gaf een van de heersende Pasja’s het geloof vrij: alles wat aan de kerk behoorde was veilig. Waarop de Kretenzers en masse hun land aan de kerk doneerden en een gebedshuisje op hun lapje grond bouwden. De Grieks Orthodoxe kerk is nog altijd de grootste grootgrondbezitter van Griekenland.

Overal staan kleine kerkjes in de velden, vakantie Kreta, vakantie Kreta, Griekenland

Overal staan kleine kerkjes in de velden

 

De wonderen van Moni Chrysoskalitissas

Moni Chrysoskalitissas is een bescheiden klooster met enkele mooie iconen. Alleen al daarom een van de bezienswaardigheden van Kreta die je niet wilt missen. Er zijn volop wonderlijke verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld dat een van de iconen in een grot gevonden werd door een herder omdat er licht uit de grot kwam. Of dat buurbewoners eigenlijk een kerk op zeeniveau wilden bouwen. Maar op een ochtend lagen alle bouwmaterialen zomaar boven op een heuvel: de huidige locatie van het klooster. Dat bouwen gebeurde in een recordtempo: in slechts drie maanden was het klaar. Nog een laatste wonder: toen bouwers op een gegeven moment niets meer te drinken hadden, spoelde een vat wijn aan. Het was wijn van topkwaliteit.

Het klooster Moni Chrysoskalitissas op Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Het klooster Moni Chrysoskalitissas op Kreta

Een van de iconen in het klooster Moni Chrysoskalitissas op Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Een van de iconen in het klooster Moni Chrysoskalitissas op Kreta

 

Het populaire strand Elafonisi

Enkele kilometers verderop ligt Elafonisi, een van de bekendste zandstranden van Kreta. Het ligt wat afgelegen maar is zomers erg druk. Op een bewolkte dag in het voorjaar trouwens niet, maar juist die desolate leegte spreekt me aan.

Zo stil kan het populaire strand Elafonisi ook zijn, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Zo stil kan het populaire strand Elafonisi ook zijn

Vrolijke cactussen op Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Vrolijke cactussen op Kreta

Vanaf Elafonisi is het niet zo ver meer naar Palaiochóra, het belangrijkste toeristische stadje aan de overwegend ruige zuidkust. In de haven liggen ook hier kleurrijke vissersboten, de netten in bergjes op de kade. Nu het stadje toeristischer geworden is, is er een ruime keuze aan restaurantjes. Bij een ervan bestel ik vis, natuurlijk. Een Griekse salade erbij en dan even genieten.

De vissersnetten op de kade van Palaiochora, Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

De vissersnetten op de kade van Palaiochora, Kreta

Palaiochora op Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Palaiochora op Kreta

Vissersboot op Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Tijdens je vakantie Kreta zie je overal felgekleurde vissersboten

 

Kreta bezienswaardigheden: de Samariákloof

Mijn laatste stop voor ik terug ga naar de noordkust is Omalos, het beginpunt van de beroemde wandeling door de Samariákloof. Misschien wel het mooiste deel van Kreta. De wandeling door de 18 kilometer lange kloof is alleen van mei tot oktober geopend. In de overige maanden is het lieflijke riviertje dat je in de zomer ziet uitgegroeid tot een wild kolkende rivier. Dus helaas, ik kan de kloof niet in. Maar reiscollega Diana trok wel de wandelschoenen aan en bedwong de prachtige Samariákloof. Het was een pittige tocht! Voor mij gaat deze wandeling op mijn verlanglijst voor een volgende vakantie naar Kreta.

Omalos, het begin van de wandeling door de Samariakloof, vakantie Kreta, Samaria kloof, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Omalos, het begin van de wandeling door de Samariakloof

, vakantie rondreis Kreta, Griekenland. De Samariakloof is 18 kilometer lang.

Vakantie Kreta: wandel door de 18 km lange Samariakloof

 

Vakantie Kreta: de winkels van Réthymnon

Mijn laatste van de toeristische highlights is Réthymnon. Net als Chaniá is dit een relaxte, overzichtelijke stad vol bezienswaardigheden en hotspots. Een goede plek voor een uurtje of wat winkelen. Struin de boetiekjes af voor handgemaakte sierraden en fleurige zomeroutfits of culinaire cadeautjes. Raki zie ik overal, vaak in prachtige flesjes. Om raki te maken heb je trouwens een vergunning nodig die via een erfenis verkregen wordt. De oudste zoon krijgt de vergunning als hij 18 jaar wordt. Raki wordt in een rakokazana gemaakt. Boeren brengen druivenschillen naar de man met een vergunning die vervolgens de raki voor ze maakt. De boer krijgt 80% van de raki, de brouwer 20%. Dit gaat standaard gepaard met een groot feest.

Handgemaakte sieraden in een winkel in Rethymnon, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Handgemaakte sieraden in een winkel in Rethymnon

Raki in mooie flesjes, Rethymnon, Rethimnon, vakantie Kreta, Griekenland, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Een leuk souvenir: raki in een hip flesje als aandenken aan je vakantie Kreta

 

Familie-restaurant in Rethymnon

Natuurlijk eindigt iedere dag op Kreta met eten. Taverne Knossos bij de oude Venetiaanse haven van Rethymnon (ook wel Réthimnon) is al bijna 60 jaar in de familie. De tafel staat snel vol met de lekkerste mezze. Er is een Griekse salade, octopus, tzatziki, calamares, visjes, sardientjes, taramasalade (viskuitsalade). Ik bestel er een karafje eenvoudige witte huiswijn bij en geniet van het uitzicht op de haven. De gesprekken van een groepje Griekse mannen vormen de perfecte ‘achtergrondmuziek’. Dit is een superlocatie met ongelooflijk vriendelijke eigenaren. Ze proberen je, in tegenstelling tot veel andere restaurant-mederwerkers, niet naar binnen proberen te lokken. Hier begrijp je waarom ‘even iets eten’ zomaar drie uur kan duren. En daarna kun je heerlijk luieren op het stadsstrand van Rethymnon.

Het uithangbord van restaurant Knossos, Rethymnon, vakantie Kreta, Griekenland, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Het uithangbord van restaurant Knossos

Een tafel vol mezze bij restaurant Knossos in Rethymnon, vakantie Kreta, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Een tafel vol mezze bij restaurant Knossos in Rethymnon

Wat een uitzicht: restaurant Knossos in de haven van Rethymnon, Rethimnon, vakantie Kreta, mezze, vakantie rondreis Kreta, Griekenland

Wat een uitzicht: restaurant Knossos in de haven van Rethymnon

Mezze bij restaurant Knossos, Rethymnon, Rethimnon, vakantie Kreta, Griekenland

Vakantie Kreta: mezze eten bij restaurant Knossos

 

Ook op vakantie naar Kreta?

Ben je ook zo verslaafd aan Grieks eten? Het is gezond dankzij de vele verse groenten en zo lekker zomers. Ik volgde een kookles bij Koula in het dorpje Vamos. Een aanrader tijdens je vakantie op Kreta.

Vamos, Kreta, Griekenland

Delen? Leuk. Kies hieronder je favoriete social media kanaalBewarenBewarenBewarenBewaren

Bewaren