Net buiten Mechelen (België) ligt het Ursulinen kloostercomplex met als grootste publiekstrekker de art nouveau wintertuin. Een must see tijdens je stedentrip Mechelen.

 

Het indrukwekkende trappenhuis, Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

Het indrukwekkende trappenhuis

Het was een van de highlights van mijn citytrip Mechelen, de rondleiding in het Ursulinen complex met de wintertuin (Bosstraat 9, Onze-Lieve-Vrouw-Waver). Mechelen staat bekend als de stad van de sterke vrouwen en ook dit voormalige klooster is daar het bewijs van. De Ursulinen nonnen begonnen halverwege de 19de eeuw een internaat. Aanvankelijk opgezet om dorpsmeisjes een opleiding te geven. Maar ze deden hun werk zo goed, dat ze internationale faam verwierven. Er kwamen zelfs leerlingen uit Australië en Zuid-Amerika. Dit was het ‘pensionnat de demoiselles‘ voor dames in de dop.

Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

Gasten werden ontvangen in de wintertuin Ursulinen

 

Jarenlang niet naar huis

Tijdens de hoogtijdagen waren er zo’n 700 internen. Of het een leuk leven was voor de kinderen is de vraag: sommige ouders woonden zó ver weg dat kinderen die als vijfjarige binnenkwamen pas op 18-jarige leeftijd weer naar huis konden. De nonnen namen die blijvers trouwens wel mee op vakantie naar de kust of de Ardennen. Veel kinderen hadden welgestelde ouders, dus die droegen het nodige bij aan de school. En de nonnen benutten dat geld goed. Blijkbaar hielden de zusters van mooie dingen en hielden ze de kunststromingen goed in de gaten. Ze lieten een wintertuin aanleggen, overkapt door een waanzinnige glas-in-lood koepel in art nouveau stijl met een klein stukje art deco.

Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin Ursulinen

De glas-in-lood overkoepeling van de wintertuin Ursulinen in Mechelen

 

Ontvangst in de Wintertuin Ursulinen

In die wintertuin werden de ouders en andere mensen die de meisjes kwamen bezoeken ontvangen, zo hoor ik tijdens de rondleiding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het complex platgebombardeerd maar de wintertuin bleef overeind. In de tuin staan nog altijd de stoelen die er in 1900 ook al stonden, gemaakt in Zweden, lang voor IKEA begon, aldus de gids lachend. We lopen verder door een lange gang met bloempotten met engeltjes in charlestonjurkjes. We bewonderen de Alpenkamer met muurschilderingen van kuuroord-bestemmingen als Saas Fee. Enkele kapotte lampjes zijn met een 3D printer nagemaakt, ook het Ursulinencomplex gaat nog altijd met de tijd mee.

Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

De glas-in-lood overkoepeling van de wintertuin Ursulinen in Mechelen

Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

De wintertuin Ursulinen in Mechelen

De eetzaal van het Ursulinen kloostercomplex, refter, Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

De eetzaal of refter van het Ursulinen kloostercomplex

 

Ursulinen kloostercomplex: nog 30 zusters

Eind jaren ‘70 werd het internaat opgedoekt. Nu is het complex een school met ongeveer 1500 leerlingen. Ook wonen er nog zo’n 30 zusters in het klooster, in leeftijd variërend van oud tot stokoud, zoals de gids Jan de dames fijntjes omschrijft. En nee, zij geven dus geen les meer. Wellicht maken ze nog weleens gebruik van de pianogalerij, een lange gang met aan ieder kant kleine kamertjes met daarin een piano, 35 in het totaal.

De pianogalerij met 35 kamertjes met piano's, Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

De pianogalerij met 35 kamertjes met piano’s

Een van de piano's in de pianogalerij, Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

Een van de piano’s in de pianogalerij

 

Hoe modern: badderen in de kelder

Helaas is een bezoek aan de kelder niet bij de rondleiding inbegrepen. Daar is de badruimte met 10 marmeren badkuipen. Er was stromend warm en koud water, en dat in 1895. De leerlingen moesten het water wel delen. De eerste had geluk, want schoon water. Daarna werd het steeds minder. Maar ook met die badruimte waren de zusters hun tijd vooruit.

In het hele complex vind je prachtige versieringen, Stedentrip Mechelen, Belgie.

In het hele complex vind je prachtige versieringen

 

Rondleiding in het Ursulinen-complex in Mechelen

Van maart t/m oktober is er iedere zondag om 14.30 uur een rondleiding, prijs 10 euro p.p. De overige maanden is er iedere derde zondag van de maand een rondleiding.

Een galerij met planten, Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

Een galerij met planten

Het trappenhuis in het Ursulinen kloostercomplex , Stedentrip Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Ursulinen Instituut en de Wintertuin

De eretrap in het Ursulinen kloostercomplex

 

MEER MECHELEN

Ben je ook van plan naar Mechelen te gaan? Ik schreef al eerder een blog over de leukste bezienswaardigheden van deze Belgische stad.

Stedentrip Mechelen, Belgie

De Grote Markt in Mechelen, Belgie