Nog even en in de Oostenrijkse bergen ligt weer knisperverse sneeuw. Wie van über-gemütlich houdt, kiest voor de wintersport-regio Zell am See-Kaprun in het Salzburgerland. Nog een voordeel: je hebt 100% sneeuwgarantie. Een tip: reis je met de auto, vergeet dan niet alvast een vignet voor Oostenrijk te kopen.

Ja, dit uitzicht dus..., Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Ja, dit uitzicht dus…

 

Het past bij de bergen, eigenzinnige mensen. Fritz Sendlhofer de ‘baardman’ van Zell am See hoort onbetwist tot dit selecte gezelschap. Hij is de zeventig ruim gepasseerd maar nog altijd zeer energiek. Zijn indrukwekkende baard is zijn trots. Hij vloog naar Las Vegas om aan een baardverkiezing mee te doen en hij won er Olympische prijzen mee. Maar ik ben deze avond niet naar zijn chalet in de bergen gekomen om die beroemde baard te bewonderen. Ik kom voor de Kasnocken, een soort pastadumplings met een royale hoeveelheid kaas. Fritz maakt dit typische Oostenrijkse berggerecht in verschillende afmetingen met poëtische namen als Garibaldi en Marlon Brando.

Fritz maakt de beste Kasnocken van de regio, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Fritz maakt de beste Kasnocken van de regio

 

Bierpullen-museum

In zijn huis op een berg met uitzicht op de Zeller See hangen muur en plafond vol met bierpullen. Op een muur na die van onder tot boven bedekt is met oude houtzagen. Want ja, Fritz beheert ook een eigen minimuseum. In de hoek staat een kleine houtkachel, een grote vierkante houten tafel vult de rest van de knusse ruimte. In de naastgelegen kamer brouwt hij bier en samen met de Kasnocken heb je een machtige maaltijd. De Kasnocken bereidt hij in een apart hutje in een bovenmaatse gietijzeren koekenpan boven open vuur.

Fritz Sendlhof in zijn mini-museum met bierpullen en zagen, Zell am See, wintersport, Oostenrijk

Fritz Sendlhof in zijn mini-museum met bierpullen en zagen

 

Diploma jodelen

Terwijl de Kasnocken staan te pruttelen geeft Toni Reitsamer een cursus jodelen. Een serieuze aangelegenheid, althans, Toni kijkt er erg plechtig bij. Hij gaf in de twee jaar dat hij dit doet, al aan 9000 leerlingen les. En niet alleen in de Oostenrijkse bergen, hij vloog er zelfs voor naar Mexico. Al snel blijkt dat ik niet bepaald talent voor jodelen heb. Daar kan ik overigens niets aan doen: wel of geen aanleg is een genetisch dingetje. Maar wie meedoet, krijgt sowieso een jodeldiploma. Zoals zo vaak in de bergen, wordt de avond afgesloten met een heildronk met schnaps die een goede vriend van Fritz destilleert.

Jodel-les van Toni tijdens je wintersport Oostenrijk, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Jodel-les van Toni tijdens je wintersport Oostenrijk

 

Kaprun en Zell am See

Vanaf het dalstation Kitzsteinhorn brengen skiliften Gletscherjet 1 en 2 me naar het beginpunt van een sneeuwschoenwandeling naar ijsbar ICE CAMP op een respectabele 2600 meter hoogte. Gids Wolfi (zo heet hij echt) zorgt dat de sneeuwschoenen goed vast zitten en daar gaan we. Het is een makkelijk tochtje van een kleine drie kwartier. Ieder jaar worden op de piste enkele iglo’s gebouwd met daarin een ijskoude bar waar je pure glacier wodka drinkt uit een glas gemaakt van ijs. Ach, waarom ook niet. Het is ten slotte al bijna tien uur. In de ochtend. Tijd om te chillen. Letterlijk. En daarna een moment om even van het waanzinnige uitzicht te genieten. Het dal is bedekt door een wollig wolkendek, maar op deze hoogte schijnt de zon. Wat een plek.

Met de Gletscherjet kabelbaan de bergen inZell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Met de Gletscherjet kabelbaan de bergen in

Wintersport Oostenrijk; zonnige pistes, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Wintersport Oostenrijk; zonnige pistes

Bar ICE CAMP bij Kaprun, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Bar ICE CAMP bij Kaprun

En vodka in de ijskoude iglo's van ICE CAMP, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

En vodka in de ijskoude iglo’s van ICE CAMP

 

Wintersport Oostenrijk: de gletsjer op

Het wordt nog mooier als ik uit de volgende skilift stap: de Gipfelbahn gaat naar de top van dit gletsjergebied waar op 3029 meter hoogte een subliem uitzichtplatform is. Vanaf hier zie je 30 drieduizenders. Maar er is ook een 360 meter lange tunnel waarin de ontstaansgeschiedenis van het Hohe Tauern gebergte uit de doeken gedaan wordt. Wil je nog meer weten, plof dan neer op een van de bankjes van de hoogste bioscoop in de Alpen en bekijk de film met prachtige beelden van de Kitzsteinhorn in alle seizoenen. Natuurlijk is er op deze hoogte ook een restaurant. It’s strudel-time!

Uitzicht over 30 drieduizenders vanaf Kitzsteinhorn, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Uitzicht over 30 drieduizenders vanaf Kitzsteinhorn

De rust op ruim 3000 meter hoogte, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

De rust op ruim 3000 meter hoogte

138 kilometers skipistes bieden Kaprun en Zell am See samenZell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

138 Kilometers skipistes bieden Kaprun en Zell am See samen

Goed eten bij het Gipfelrestaurant bij Kitzsteinhorn, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Goed eten bij het Gipfelrestaurant bij Kitzsteinhorn

 

Hotel met zwevend zwembad

In de regio Kaprun-Zell am See zijn drie skigebieden – Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe en Maiskogel – met in totaal 138 pistekilometers en 62 skipistes. Voor ieder niveau zijn er volop mogelijkheden. En je kunt er behalve skiën en snowboarden ook wandelen, sneeuwschoenwandelen, langlaufen of relaxen. Dat kan een van de terrassen of in de ijskoude iglobar. Of bijkomen in een fijn hotel. Een tip is het Tauern Spa hotel in Kaprun met zoals de naam al doet vermoeden een riante spa-ruimte. Er zijn maar liefst 10 sauna’s en stoomruimtes en 11 zwembaden. Er is zelfs een soort zwevend zwembad, exclusief voor hotelgasten.

Het zwevende zwembad van hotel Tauern Spa in Kaprun, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Het zwevende zwembad van hotel Tauern Spa in Kaprun

Luxe slapen in het Tauern Spa hotel in Kaprun, Oostenrijk, wintersport

Luxe slapen in het Tauern Spa hotel in Kaprun

De bar van het Tauern Spa hotel in Kaprun, Oostenrijk, wintersport

De bar van het Tauern Spa hotel in Kaprun

 

Het knusse Zell am See

Kaprun is prima voor een drankje in een van de après-ski barretjes maar voor sfeer moet je naar Zell am See. De ligging is perfect aan het ’s winters bevroren Zeller meer. Maar ook de rest van het stadje is heerlijk Oostenrijks kneuterig. De pastelkleurige huizen zijn versierd met houten ornamenten en schattige schilderingen. Het centrum biedt volop winkels en restaurants. Gewoon gemütlich. Op een zonnige winterdag zitten de terrassen vol. Een perfecte plek voor wat laatste inkopen. Zelf ben ik weg van de pompoenpittenolie ofwel Kürbiskernöl.

Knusse winkels in Zell am See, Oostenrijk, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Knusse winkels in Zell am See, Oostenrijk

Versierde huizen in Zell am See, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Versierde huizen in Zell am See

 

Het kerkje van Sissi

Voor de transfer terug naar het vliegveld van Salzburg is er tijd om nog eenmaal de bergen in te gaan. De huisberg van Zell am See is de Schmittenhöhe. Een mooie berg om te winterwandelen over de Höhenpromenade. Twee liften brengen me naar het Sonnkogel bergstation op 1835 meter hoogte. Vandaar loop je via een winterwanderweg naar Schmittenhöhe waar restaurant Berghotel ligt. Een enorm restaurant maar toch ook sfeervol. Dit is trouwens ook een hotel. Hoe gaaf om ’s morgens hoog in de bergen wakker te worden en als eerste de piste op te gaan.

De winterwanderweg vanaf de Sonnealm, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

De winterwanderweg vanaf de Sonnealm, Zell am See, Oostenrijk

Eten op de piste in het restaurant van het Berghotel, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Eten op de piste in het restaurant van het Berghotel

Het hotel ligt tegenover een allerschattigst houten kerkje, de Elisabethkapelle. De kapel is gebouwd ter nagedachtenis aan de vermoorde keizerin Sissi die in Zell am See was en van het dorp naar boven liep.

En dan is het nog eenmaal genieten van het uitzicht voor de transfer terug naar Salzburg.

De Elisabethkapelle ter nagedachtenis aan keizerin Sissi, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

De Elisabethkapelle ter nagedachtenis aan keizerin Sissi

Het uitzicht tijdens wintersport in Zell am See, Oostenrijk, Zell am See - Kaprun, wintersport Oostenrijk

Het uitzicht tijdens wintersport in Zell am See, Oostenrijk

 

MEER INFORMATIE

Je wintersport in dit gebied in Oostenrijk kun je perfect combineren met een stadsbezoek aan Salzburg. Het skigebied ligt op een kleine anderhalf uur rijden van de stad. Vergeet niet je vignet voor Oostenrijk aan te schaffen! Een vignet kopen kan tegenwoordig online en het vignet is geheel digitaal, ideaal!

In mijn blog over Salzburg vind je alvast wat to-do tips.

Stedentrip Salzburg, de skyline, overzicht over de stad

Uitzicht over Salzburg

En hier zijn mijn aanraders als het gaat om bars en restaurants in Salzburg.

De Mozartkugel, Salzburg, Oostenrijk

De Mozartkugel

Andere websites: Voor meer algemene informatie over het Salzburgerland en het skigebied Kaprun en Zell am See.

Betaalbaar hotel

Zoek je een goed en betaalbaar hotel? Dan is Gastehaus Häffner in Zell am See een goede optie.BewarenBewaBe

Bewaren