Prachtige natuur en verrukkelijke wijnen
Ik heb goed een week vakantie, wil niet te lang in de auto zitten maar wel veel zien. Plus natuurlijk lekker eten en drinken. Het wordt een rondreis Zuid-Afrika met een mix van de tuinroute en de wijnroute te beginnen in Port Elizabeth om zeven dagen later in Kaapstad te eindigen.
De tuinoute stond al lang op mijn verlanglijstje en eindelijk rijd ik dan over wat vaak de mooiste route van Zuid-Afrika genoemd wordt. Ook als je niet hoeft te tanken is het een aanrader te stoppen bij het benzinestation bij de Paul Sauer brug. Lekker even de benen strekken en het landschap bewonderen vanaf de brug die twee zijden van de griezelig diepe vallei van Storms River verbindt.
Tuinroute Zuid-Afrika: klipdassies
Een groot deel van de tuinroute gaat door het Tsitsikamma Nasionale Park, een natuurpark langs de kust. Ik wandel naar de hangbrug via de mouth trail. Er is een houten wandelpad aangelegd, lekker comfortabel, alhoewel je de talloze treden natuurlijk nog zelf op en af moet. Terug bij de parkeerplaats is het genieten van de golven die met indrukwekkende kracht op de rotsen slaan. Op die rotsen zie ik plotseling een klipdassie, een soort uit de kluiten gewassen marmot, en nog een, en… nou ja, tientallen eigenlijk. Ze blijken overal te zitten. Ze klimmen in struiken, liggen uit te puffen op picknicktafels en rennen achter elkaar aan over een grasveld. Ook de bobejane of bavianen zijn ontwaakt uit hun middagdutje en lopen midden op de weg, niet van plan al te veel haast te maken om een auto door te laten. Het is dan ook hun habitat, ik ben inderdaad maar een bezoeker.
De kliffen van Knysna
Hoe mooi kan een stadje liggen? Knysna grenst aan een baai met aan de overzijde twee zandstenen kliffen (de Knysna Heads) die de toegang tot de baai vormen. De geschiedenis van Knysna gaat terug tot 1804 toen George Rex de Melkhout Kraal kocht en hout ging verhandelen. Toeristen hebben inmiddels ook door hoe leuk het stadje is en hoe goed de oesters zijn die hier gekweekt worden. Maar mij intrigeren vooral die kliffen. Ik boek een excursie naar de rechterklif met het Featherbed natuurreservaat. Met een bootje steken we de baai over om over te stappen in een soort super tractor die ons naar de top brengt. En dan begint het leukste deel, wandelen naar beneden, dwars door het natuurreservaat. De bomen ruiken naar hars, de uitzichten zijn overweldigend, er is alle tijd om zo nu en dan even van het pad af te wijken en een rots op te klauteren of af te dalen naar een mooie grot op zeeniveau. Via het pad langs de kust slenter ik naar het restaurant waar de lunch klaar staat op het terras met schaduwrijke bomen en een prachtig uitzicht.
Op safari in Zuid-Afrika
Het gebied van de garden route is niet de meest voor de hand liggende plek voor een safari maar er zijn wel mogelijkheden. Ik heb een nachtje geboekt bij Garden Route Game Lodge. Okay, het is geen Krugerpark, eerder een uit de kluiten gewassen Burgers Safari. Dat betekent dus dat ik van tevoren al weet dat ik niet meer dan drie neushoorns zal zien en drie giraffen (pa, ma en een peuter), vier leeuwen, een forse kudde buffels en zebra’s et cetera. Het voordeel is dat je bijna zeker weet dat je alle dieren die er rondlopen ook daadwerkelijk te zien krijgt. En dus stap ik vol goede moed in de jeep… om niet teleurgesteld te worden. De buffels, giraffen, kuddes met antilopen en zebra´s en de enigszins chagrijnige neushoorns maken indruk.
Wijnroute: Holland in Afrika
Na een tweede gamedrive vroeg in de ochtend is het tijd voor de wijnroute. Via Swellendam arriveer ik in Stellenbosch, de bestemming waar ik thuis al naar uit keek. Bekend van de tv-serie en natuurlijk van de heerlijke wijnen. Maar ook van de Kaapse Hollandse architectuur. En dus loop ik tegen borreltijd door lommerrijke lanen met bomen die schaduw bieden aan de terrasjes eronder. Er zijn volop hippe restaurants, knusse theehuizen en natuurlijk wijncafés met de beste wijnen die Zuid-Afrika te bieden heeft. Er is nog een tafeltje vrij op het terras van restaurant Wijnhuis op de hoek van de Kerkstraat en Andringastraat. Een ideale plek voor een diner. Genieten hoor, die lange zwoele avonden .
Fietsen langs wijngaarden
De volgende ochtend is het gedaan met luieren. Als echte Hollander stap ik op de fiets en peddel achter gids Tim aan door de stad de vallei in. De weg is licht glooiend, goed te doen met de mountainbikes met 18 versnellingen. Het eerste stuk gaat langs de Eerste Rivier. “De Nederlanders waren niet zo creatief met namen”, merkt Tim snedig op. Dit was inderdaad de eerste rivier die ze zagen nadat ze voet aan wal gezet hadden. We passeren de Dorpsstraat met Oom Samie se Winkel en zien statige gebouwen als het Paul Ross gymnasium en Justitiae Illustra. Dan maken huizen plaats voor wijngaarden met hier en daar een oprijlaan naar een statig wijnhuis.
Wijn & chocolade
Wij slaan af bij wijnhuis Stark/Condé in de Jonkershoekvallei. Er is een tafeltje vrij in het prieeltje in het meer met uitzicht op de glooiende heuvels vol wijnranken. En prachtige plek voor een proeverij van de beste witte en rode wijnen van het huis. Van de vijf soorten die we ingeschonken krijgen, is de Stellenbosch Syrah mijn favoriet: vol van smaak dankzij de vele zonnige dagen. De alcohol toch voelbaar in de benen stappen we weer op de fiets. “Het is niet ver naar Lanzerac Estate, onze volgende stop”, stelt Tim gerust. Daar staat nog een wijnproeverij op het programma, ditmaal in combinatie met chocolade. De witte chocolade met amandel en perzik combineert prachtig met sauvignon blanc, bij de chardonnay proeven we witte chocolade met citroengras en de cabernet sauvignon blijkt een prima partner van kruidige chocolade met gember en kaneel. Bijzonder om te ontdekken hoe de chocolade de smaak van de wijn beïnvloedt.
Van romantiek naar hectiek
Drie kwartier rijden en ik ben weer in een andere wereld, van het romantische Stellenbosch naar wereldstad Kaapstad. Het is inmiddels een uur of drie en daarom ga ik direct door naar de Tafelberg. Er staat geen rij voor de kabelbaan naar boven en in no-time sta ik te genieten van een 360⁰ uitzicht over Kaapstad en in de verte Robbeneilend waar Mandela jaren gevangen zat.
Wow, die sushi
Om Kaapstad snel wat beter te leren kennen, begin ik mijn laatste dag met een tochtje met de hop-on-hop-of bus. De rode route duurt twee uur, en dat betekent lekker uitwaaien terwijl ik van alles over de stad te weten kom. Dé wijk in opkomst is Bo Kaap met straten vol huizen in felle kleuren. Via een chique wijk met villa’s en fijne stranden waar het altijd stormt kom ik bij V&A Waterfront, het populairste stukje Kaapstad. Langs het water staan enkele koloniale bouwwerken en nieuwe shoppingmalls en er zijn een kleine honderd restaurants en bars met terrassen die uitzicht bieden op de bedrijvige haven. Ik vind een plekje op de loungebanken van het terras van Harbour House en bestel een bord vol sushi. Wow! Een adresje om te noteren voor een volgende keer in Kaapstad.
Ook op reis?
- Zin gekregen in een weekje vol afwisseling in een andere wereld (maar zonder de jetlag)? Kijk dan eens op de website van Peri Peri reizen met onder meer een groepsreis naar dit prachtige gebied in Zuid-Afrika.
- Reis je liever individueel maar wil je niet veel tijd besteden aan het vinden van leuke accommodaties en het bepalen van een reisroute? Ga dan naar de website van VanVerre. Je kunt hier een complete rondreis Zuid-Afrika boeken of zelf jouw favoriete reis samenstellen met bouwstenen.
MEER ZUID-AFRIKA