Enorm groot is Corsica niet, maar het heeft alles in huis. Van woeste bergen tot lieflijke baaitjes, en mooie steden tot schattige dorpjes. Lastig om te kiezen wat de mooiste bezienswaardigheden zijn op dit eigenzinnige Franse eiland. Daarom hier de highlights van Corsica.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Wandelen over de oude stadsmuur van Bonifacio

 

3 x Zwemmen op Corsica

@ Malediven-gevoel bij Santa Giulia
Een stille zandbaai omzoomd door duinen en naaldbomen, volgens velen het beste strand van het eiland. Van het witte zandstrand van Santa Giulia loopt een lange pier het water in. Een mens heeft eigenlijk niet meer nodig. Nou ja, iets te eten en te drinken wellicht. Daarvoor is er een strandrestaurantje.

@ Verborgen pareltje: Ficajola
Het strandje Plage de Ficajola onder Piana (een schattig dorpje trouwens) bereik je via een spectaculaire afdaling van 15% de diepte in. Dan nog een fiks aantal traptreden af om bij de kleine baai te komen. Fijacola is nog geen 50 meter breed en heeft een strandje van kleine kiezels. Kortom, klein in omvang maar groots in sfeer.

@ Verkoeling in een beekje
De afdaling van Col de Bavella naar Solenzara vereist wat stuurmanskunst, maar wie langzaam rijdt, heeft de mogelijkheid van de waanzinnige natuur te genieten. Kijk niet op van wilde varkens op de weg. En let op wat er naast de weg te zien is, want op een gegeven moment rijd je vlak langs een beekje en daar zijn op verschillende plekken mogelijkheden om te zwemmen. De locals kennen deze relatief rustige plekken allang.

Corsica Frankrijk

Het strand van Santa Giulia

Strandje Ficajola bij Piana, Corsica

Strandje Ficajola bij Piana, Corsica

Zwemmen in een beekje op Corsica

Zwemmen in een beekje op Corsica

 

3 x Natuur op Corsica

@ Klifwandeling bij Bonifacio
Net buiten Bonifacio loopt vanaf Col Saint Roch een adembenemend klifpad. Langs het smalle paadje staat Herbes de Maquis, kruiden die veel gebruikt worden in de Corsicaanse keuken en ook in de parfumindustrie. Wie geluk heeft, ziet zelfs schildpadden lopen. Na een minuut of tien kom je bij het oude slachthuis. Daar werden vroeger de dieren geslacht, het afval werd zo vanaf de klif in zee gekieperd. Later kreeg het gebouw een militaire functie en daarna deed het dienst als bordeel. Vanaf hier heb je trouwens weer een mooi uitzicht over de oude bovenstad. Wandel het pad langs de kliffen verder af tot de vuurtoren van Pertusato en daal daar af. Dan kom je bij een strandje dat je waarschijnlijk helemaal voor jezelf hebt.

@ Koelte op de Col de Bavella
Slingerend gaat de weg naar boven, dwars door de Alta Rocco, om uit te komen bij een bergpas op 1218 meter hoogte, de Col de Bavella. Rode, gele en groene rotsmassieven pieken de lucht in die hier opeens grijs en grauw is. Met een koude, snijdende wind. Er is een wandeling van een uur naar U Cumpuleddu, maar even de weg oversteken en vijf minuten wandelen je hebt al een adembenemend uitzicht. Door de krachtige wind op de top geurt de maquis hier extra krachtig, alle geuren uit het kruidenrek komen voorbij.

@ De stenen dierentuin
Het is een soort magische dierentuin tussen Porto en Piana, op circa 300 meter boven de zee aan de panorama-weg. De granietformaties of Tafoni die je hier ziet, veranderen in de loop van de dag steeds van kleur. Van goud naar roze tot vuurrood. Wind en water hebben het gesteente in de meest bijzondere vormen geboetseerd. Op een gegeven moment zie je langs de weg een vrij grote parkeerplaats. Daar begint een wandelpad. Het begin is wat lastig en steil over en langs kleine en grote rotsblokken. Na een half uur klauteren door een doolhof van prachtig gevormde rotsen, holten en pieken is er een plateau met uitzicht over de dalen. In de rotsen heb ik met een beetje fantasie onder meer een hondenkop, schildpad en een arend herkend.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Prachtig, de grillige kliffen rond Bonifacio

Wandelen bij Col de Bavella op Corsica

Wandelen bij Col de Bavella op Corsica

De Hondenkop op Corsica

Een beetje fantasie et voila, de Hondenkop op Corsica

 

3 x Culinair Corsica

@ In Bonifacio: Cantina Doria. Probeer de Salade Fruits de Mer, een overdadig bord verse vis in heerlijk zure vinaigrette of de Crème renversée au Cédrat (toetje)

@ In Corte: Auberge Restonica. Probeer de Fiadone met eau de vie. Een typisch Corsicaans nagerecht met brocciu. De eau de vie giet je er overheen voor de finishing touch.

@ Saint Florent: l’Europe: Probeer de Cake au Brocciu á la Menthe, Pistaches Torrefiées. Ook lekker, van de tapaskaart: Tartar de St. Jaques Pommes Granny Smith.

Corsica Frankrijk Niolo

Een seconde voor de kat er met een stuk vlees vandoor ging…

Eten bij L' Europe in Saint Florent, Corsica

Eten bij L’ Europe in Saint Florent, Corsica

 

3 x Cultuur op Corsica

@ Mystieke menhirs
Eind jaren ’40 van de vorige eeuw vond Jean Cesari tijdens het uitdunnen van de begroeiing bijzondere stenen: menhirs. Het gebied, Filitosa, bleek al sinds 6000 v Chr. bewoond. Er staan prachtige menhirs, vijf ervan voor een meer dan duizend jaar oude olijfboom. Sommige hebben gezichten en soms ook helmen en strijdwapens. Het is heerlijk ronddwalen op deze bijzondere plek waar behalve menhirs ook overblijfselen van altaren zijn. De klassieke muziek die uit de boxen komt, voegt iets toe aan het mysterieuze dat deze plaats uitstraalt. Een tip: ga zo vroeg mogelijk, voor de bussen vol met toeristen komen, dan is het er rustig en dat maakt deze plek extra bijzonder.

@ De dolmen van Cauria
Meer prehistorie ligt op een uur verder zuidwaarts: het Plateau van Cauria. Daar leidt een rondgaande wandeling naar drie andere vindplaatsen die ontsnapt zijn aan vernietiging door de Christenen, die de stenen als heidens zagen. Naast obelisken zijn er ook dolmen (letterlijk: tafelstenen), prehistorische grafmonumenten. Fijn, in alle rust rondwandelen op die mythische plekken.

@ Het ‘Louvre’ van Corsica
In Ajacio is een museum zeker een bezoek waard: Palais Fesch-Musee des Beaux Arts met 450 kunstwerken. Alleen het Louvre kan de hier tentoongestelde selectie van Italiaanse meesters uit de 14e tot 18e eeuw overtreffen. Kardinaal Fesch, de oom van Napoleon, liet dit paleis in 1827 bouwen. Bij zijn dood in 1839 schonk hij een groot deel van zijn 16.000 kunstwerken aan de stad. Hij verzamelde ze in zijn tijd als kardinaal in Italië.
In het paleis staat onder meer een buste van Napoleon Bonaparte en ook zijn dodenmasker is te zien, althans, een kopie ervan in brons. Boek als het even kan een rondleiding met gids, dan hoor je onder meer alles over de betekenis van de voorwerpen op stillevens. De kers staat voor het bloed van Christus, de artisjok voor een kroon, de papegaai voor de Maagd Maria. Veel symboliek dus.

Corsica Frankrijk Filtosa

De stenen hoofden van Filitosa

Corsica Frankrijk Cauria

De grafstenen van Cauria

Museum Palais Fesch-Musee des Beaux Arts in Ajaccio, Corsica

Museum Palais Fesch-Musee des Beaux Arts in Ajaccio, Corsica

 

3 x Steden en dorpjes

@ Calvi is de hoofdstad van de prachtige streek Balagne. Het zes kilometer lange zandstrand is populair. Niet alleen vanwege het heldere water maar ook omdat je zo’n heerlijk uitzicht hebt op de citadel die hoog boven de stad uittorent. De lange boulevard nodigt uit tot eindeloos slenteren. Een mooie plek ook om de zon te zien ondergaan.

@ Pigna is een minidorp schitterend gelegen op een heuvel. En hoewel klein, is dit wel de belangrijkste plek voor kunst en muziek van het eiland. Pigna is autovrij dus is het onbezorgd slenteren door de smalle straten langs de vele winkeltjes waar locale kunstwerken te koop zijn.

@ St Florent is een kustplaatsje in het noorden van het eiland en vertrekpunt van bootjes naar twee mooie stranden. Maar het dorpje op zich is ook een stop waard. Aan de boulevard is het altijd levendig maar de straatjes erachter ademen rust uit. Er zijn verschillende leuke winkeltjes en restaurantjes.

Uitzicht vanaf het strand op de citadel van Calvi, Corsica

Uitzicht vanaf het strand op de citadel van Calvi, Corsica

Kunstenaarsdorpje Pigna, Corsica

Kunstenaarsdorpje Pigna, Corsica

Boottochtjes vanuit Saint Florent, Corsica

Boottochtjes vanuit Saint Florent, Corsica

 

3 x slapen op Corsica

@ Hotel Genovese in Bonifacio heeft alles wat een hotel hebben moet. Hotel Genovese ligt perfect tegenover de oude bovenstad, zodat je altijd een mooi uitzicht hebt, zeker als de zonsondergang de huizen warmgeel kleurt. Er is een fantastisch zwembad, deels omgeven door de oude stadsmuren. En via een poort door diezelfde stadsmuren kom je op een pad dat naar de vissers- en jachthaven beneden leidt.

@ Hotel Dominique Colonna nabij Corte. De kamers zijn aangenaam maar ik heb hier vooral veel tijd doorgebracht op het heerlijke terras aan het kabbelende beekje. Het hotel ligt bij de 14 km lange Restonica-vallei. Er zijn veel meer zitjes dan gasten dus je vindt er altijd een rustig plekje. En dan dat ontbijt buiten. Hotel Dominique Colonna is een plek om naar terug te verlangen.

@ A Piattatella bij Ile Rousse. De naam betekent ‘verscholen’ en ieder plekje in dit stijlvolle boutique hotel geeft je het gevoel dat je onzichtbaar bent voor de rest van de wereld. Lekker! Het hotelletje is zijn vrijwel zonder uitzondering volgeboekt maar je voelt je alleen op de wereld op een goede manier. Het geweldige uitzicht over het stuwmeer Lac de Codole krijg je erbij. Het topontbijt heeft zelfs een uitgebreid theemenu. Wat wil een mens nog meer?

Corsica Bonifacio Frankrijk

Zwembad van Hotel Genovese bij de oude stadsmuur.

Wat een terras bij Hotel Dominique Colonna op Corsica

Wat een terras bij Hotel Dominique Colonna bij Corte op Corsica

Hotel I Piattela op Corsica

Hotel I Piattela op Corsica

 

MEER CORSICA

Ook naar Corsica? Hier vind je nog veel meer informatie over dit heerlijke eiland en een overzicht van aanbieders van reizen naar Corsica.

MEER EILANDVAKANTIES