Gewoon gelukkig op Gili Trawangan

 

Gili Trawangan – Indonesië: een van de Gili-eilanden met de perfecte bohemian-chic balans. Met terrassen voor de beste cocktails en BBQ-on-the-beach maar ook afgelegen baaitjes waar je niemand anders treft.

Gili Trawangan, Indonesie

Gili Trawangan, Indonesie

 

Strandvakanties zijn niets voor mij maar na anderhalve week rondtrekken op het toch wel drukke Bali, ben ik vooral toe aan een plek zonder al te veel verkeer. Ik kies voor het eiland Gili Trawangan, een van de drie Gili eilanden voor de oostkust van Bali. Het is met een snelle Gilicat-boot in iets meer dan een uur te bereiken vanuit Candidasa aan de oostkust van Bali en, tatarataaaa, gemotoriseerd verkeer is er verboden!
Tot een jaar of tien geleden was Gili Trawangan een backpackersparadijs of hippie-eilandje, zoals Ibiza 45 jaar geleden was. Idyllisch is het nog altijd, er is geen hoogbouw, en een groot deel van de kuststrook is onbedorven. Het westen en noorden zijn relatief druk, locals noemen het liefkozend The Strip, alhoewel van de hysterie zoals op de beroemde Strip van Las Vegas hier geen sprake is. Maar je vindt hier wel de resorts, winkels, restaurants en barretjes en de duikscholen. Alles voor een relaxte zonvakantie.

Gili Trawangan, Indonesie

Terras aan het strand op Gili Trawangan, Indonesie

Gili Trawangan, Indonesie, diving school, duikschool

Duikschool op Gili Trawangan, Indonesie

 

Luieren in luxe villa’s

Zo’n tien jaar geleden openden de Australische Norma, haar zoon Matthew en zijn vriendin Di er The Beach House, een hotel met een goede keuken. Matthew is zelf chef en had in Sydney 5 restaurants. In mei 2009 opende een tweede project, het vijfsterren Ko-ko-mo resort met prachtige villa’s in een tropische tuin, waarmee een nieuwe markt aangeboord werd. Eindelijk bood dit paradijselijke eiland ook alle faciliteiten voor mensen die graag wat luxe om zich heen hebben.

Het is een klein kwartiertje wandelen van de pier naar de bungalows van Ko-ko-mo die allemaal een privé-jacuzzi of -zwembad hebben en 1, 2 of 3 slaapkamers, plus natuurlijk een groot terras en loungedeck. Uit de douche stroomt zoet water, waar de meeste andere resorts gezuiverd maar nog altijd zout water hebben. Ko-ko-mo voert iedere dag vers water aan uit een bron op Lombok met de eigen boot Norma Jean.

Gili Trawangan, Indonesie

Gili Trawangan, Indonesie

Gili Trawangan, Indonesie, Kokomo resort

Prive villa bij Ko-ko-mo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Prive villa bij Kokomo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Prive villa bij Ko-ko-mo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

De privé-villa’s liggen in een heerlijk rustige tuin en zijn minimalistisch en smaakvol ingericht. Norma, die al ruim 30 jaar interieurs ontwerpt voor hotels, restaurants, kantoren en privé-huizen in Australië, bepaalde samen met een meubelontwerper en architect de gebruikte materialen, de inrichting en uitstraling. Aangenaam rustgevend. Norma maakte gebruik van lokale kunstenaars van Lombok voor de kunstwerken en meubels.

 

Al fesco lunchen op het strand

Eenmaal gesetteld is het tijd voor de lunch. Het terras van het restaurant ligt aan het strand voor al fresco lunchen en dineren met uitzicht op het koraalwitte strand en de azuurblauwe zee met in de verte de scherpe bergtoppen van Lombok en de vulkaan Rinjani. Surfers beproeven hun geluk in de golven terwijl ik me vergrijp aan tonijn van sashimikwaliteit op Haïtiaanse wijze bereid met kokosmelk en limoen. Begeleid door een fijn glas Billecart Salmon Champagne. Chef Barkun en sous chef Taufan leerden alles van Matthew en doen inmiddels niet meer voor hem onder. Ze maken ook eigen wasabi voor bij de voortreffelijke sashimi van tonijn, zalm en red snapper. En in de eigen bakkerij worden broodjes, croissants, brioches, muffins en scones gebakken.

Lunchen bij Kokomo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Ko-ko-mo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Kokomo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Ko-ko-mo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Kokomo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Ko-ko-mo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Kokomo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Lunchen bij Ko-ko-mo resort op Gili Trawangan, Indonesie.

Na een halve dag op Gili Trawangan baal ik al dat ik niet wat extra nachtjes ingepland heb, twee nachten is veel te weinig. De twee dagen dat ik er ben, wandel ik zo nu en dan het eiland rond, een tochtje van een uur of twee, als je geen terras-stops maakt, wat ik natuurlijk wel doe. Aan de westkant ben je een met de natuur en waan ik me alleen op de wereld. Wie een verlaten strandje wenst, hoeft hier niet lang te zoeken. Een plekje in de schaduw onder een boom, boek erbij en ik ben volmaakt gelukkig. Het bebouwde deel aan de oostzijde van het eiland heeft een gezellige vibe, dit is de plek voor eindeloze cocktailuurtjes en BBQ’s-on-the-beach met verse vis. Een beter einde van een vakantie is er niet.

Gili Trawangan, Indonesie, outrigger boot

Gili Trawangan, Indonesie

Gili Trawangan, Indonesie

Gili Trawangan, Indonesie: afgelegen stranden

Gili Trawangan, Indonesie, sunset

Gili Trawangan, Indonesie, voor de beste sunset

 

Plan je vakantie naar Gili Trawangan

Je bereikt Gili Trawangan per boot vanaf Bali (Serangan Harbor) in goed twee uur met de de Gili Getaway II.

The Beach House resort is een relaxt hotels met veel verschillende soorten kamers, van redelijk standaard tot royale bungalows. Wil je iets meer rust en een wat luxere bungalow met privé-terras dan is Ko-ko-mo resort misschien meer iets voor jou. Ik vond het er fantastisch. En waar je ook verblijft, het restaurant is voor iedereen geopend.

Per boot kun je alle Gili-eilanden bezoeken, dat zijn behalve Gili Trawangan ook de twee kleinere Gili-eilanden, Gili Meno en Gili Air.

 

Tips en bezienswaardigheden Bali

De Gili’s zijn voor zon, zee en zand, voor cultuur moet je op Bali zijn. Het is een heel spiritueel eiland, ontdekte ik. Als je toeristenstroom even wilt ontvluchten, dan ga je naar het relatief onontdekte noorden van het eiland. Wil je ervaren hoe miljonairs leven zonder miljoenen op de bank te hebben. Dan ben je ook op je plek op Bali.

Een kleine tempel in Ubud, Bali, Indonesie

Een kleine tempel in Ubud, Bali,

BewarenBewareBeware

Bewaren