Zodra je de deur uit stapt, valt je op dat andere mensen dingen anders doen, zich anders kleden, anders praten… Ga je de grenzen over, dan worden de verschillen nog veel groter. Maar wat is normaal? Die vraag nam antropologe Danielle Braun als uitgangspunt voor haar boek Da’s gek.

 

Da's gek. Maar wat is normaal? Danielle Braun.

Da’s gek van Danielle Braun.

Het fascineert mij enorm, de gewoonten van andere mensen in de wereld. De kettingen om de lange nekken van vrouwen van de Karen stam in Thailand. De haren ingesmeerd met vet bij de Himba’s in Namibië. De mensen van die bevolkingsgroep drinken ook nog het bloed van hun koeien. Is dat normaal? Voor mij niet, maar voor de Himba’s wel.

 

Da’s gek! Of toch niet?

In Da’s gek komen nog veel meer mooie voorbeelden langs. Als antropologe geeft ze tekst en uitleg en verklaart Braun waarom we iets raar vinden. Maar ze laat ook zien dat dingen in de juiste context vaak volkomen normaal zijn. Neem de priester die in de kerk een paarse ‘jurk’ draagt. Daar is dat heel normaal. Loopt hij zo gekleed in de supermarkt, dan zullen er toch wat mensen omkijken. Plaats maar ook tijdstip spelen een rol. Een glas wijn bij het diner is okay, drink je hem bij het ontbijt, dan word je als alcoholist bestempeld.

Himba's, Namibie

Getrouwde Himba-vrouw

 

Het zet je aan het denken

Da’s gek is niet een boek dat je in een ruk uitleest. Het zet je namelijk aan het denken. En dat kost tijd. Over Voodoo bijvoorbeeld en wat je hiermee kunt in je dagelijks leven. Niet een-op-een het ritueel gekopieerd. Maar met kleine aanpassingen aan het hier en nu.

Mooi is ook de oplossing van de Maasai als iemand over de schreef gegaan is. Hij wordt op een open plek in het dorp gezet. Niet om hem publiekelijk te schande te maken. Maar juist om te vertellen hoe goed, mooi, lief et cetera hij is. Urenlang. Dagenlang indien nodig. En ze bieden hulp aan. Het idee erachter is dat de fout niet alleen bij de dader ligt, maar dat de hele stam niet voldoende heeft opgelet of hem niet voldoende begeleid heeft. Iedereen draagt verantwoordelijkheid. Misschien iets om toe te passen in westerse samenlevingen?

Masia Mara, Maasai, Kenia

Masia Mara, Maasai, Kenia

 

Mooie levenslessen dus. Een boek om een tijdje bij de hand te houden.

Meer blogs over mooie mensen met bijzondere gewoonten

Lees hier meer over mijn ervaringen met de Maasai in de Masai Mara.

Masia Mara, Maasai, Kenia

Masia Mara, Maasai, Kenia

Meer weten over de levens van de Himba’s?

Himba's, Namibie

Himba-vrouwen voor hun huis

Of meer geintereseerd in de Karen-stammen in Thailand?

Thailand, langnek Karen

Karenmeisje met ringen om haar nek

 

Delen? Leuk! Kies hieronder je favoriete social media-kanaal