Wedden dat een rondreis door IJsland op jouw bucketlist staat? Een rondreis langs blauwe geothermische baden, langs spuitende geisers en langs metershoge watervallen. Je bent niet de enige. Toch is het mogelijk om (bijna) geen andere reiziger tegen te komen. De natuurtaferelen van IJsland bewonder je natuurlijk het liefste zonder gestoord te worden. In dit blog van gastblogger Eline van Dam lees je hoe.

 

Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Ásbyrgi in Vatnajökull National park, Noord-IJsland. Foto: Voigt Travel

De ongerepte natuur van IJsland heb je voor jezelf in het hoge noorden. Hier vind je, net als in het westen en zuiden, super hoge watervallen, verlaten vissersdorpjes, ruige kraterlandschappen en… perfecte alternatieven voor de beroemde Golden Circle en Blue Lagoon! En zo moeilijk is deze regio niet te bereiken, want vanaf Rotterdam/The Hague Airport vlieg je rechtstreeks met Voigt Travel naar het Noord-IJslandse plaatsje Akureyri.

 

Auto of camper huren in Noord-IJsland

Het noorden van IJsland ontdek je het beste met een eigen auto of camper, want er zijn beperkte openbaar vervoersmogelijkheden. De bussen rijden voornamelijk alleen over de ringweg. IJsland kent een ringweg die in een cirkel door het hele land loopt. Vanaf de ringweg zijn verschillende afslagen vanwaar je de echte uithoeken van IJsland ontdekt. Voor deze uithoeken heb je sowieso een auto of camper nodig, want hier rijden (bijna) geen bussen naar toe. Noord-IJsland zit vol met uithoeken. Voor sommige uithoeken in dit gebied heb je zelfs een 4×4 auto nodig, want de ondergrond is daar heel ruig. Denk aan de vulkanische kraterlandschappen of de gletsjermeren.

Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots. Zomaar een kerkje tussen de bloemen in Noord-IJsland

Zomaar een kerkje tussen de bloemen in Noord-IJsland. Foto: Voigt Travel

 

Reizen door de filmlocaties van IJsland

De meeste films, waar de natuur van IJsland als decor wordt gebruikt, spelen zich af in Noord-IJsland. Waar oudere films, zoals Die another Day van James Bond (2002) en Lara Croft (2001) zich naar het zuiden verplaatsten, werd het noorden van IJsland gebruikt door nieuwere films zoals The Secret Life of Walter Mitty (2013), Prometheus (2013), Roque One: A Star Wars Story (2016) en Fast & Furious 8 (2017). Natuurlijk omdat het noorden zo onontdekt en ongerept is! Bekijk voordat je op vakantie gaat dus eerst even deze films. Dan ben je alvast voorbereid op de ruigheid van dit imposante stukje moeder aarde.

Wandelen in de bijzondere natuur in Noord-IJsland. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Wandelen in de bijzondere natuur in Noord-IJsland. Foto: Voigt Travel

 

Alternatieven voor de drukke hotspots van IJsland

Veel reizigers bezoeken IJsland tijdens hun stop-over in Reykjavík richting Noord-Amerika. Even snel Reykjavík bekijken, een duik nemen in de Blue Lagoon en de hoogtepunten van de Golden Circle zien. Dat geldt ook voor reizigers die snel zo veel mogelijk uit hun reis in IJsland willen halen. Reykjavík is namelijk vanuit bijna heel de wereld goed te bereiken. En rondom die hoofdstad vind je typisch IJslandse natuurtaferelen, zoals een geothermische warmwaterbron, een metershoge waterval, een geiser en een indrukwekkend natuurgebied. Klinkt als een goede combinatie, zou je zeggen. Helaas ben je niet de enige die dat een goede combinatie vindt. Wanneer je deze hotspots bezoekt, zul je het uitzicht moeten delen met tientallen andere reizigers.

Lunchen doe je in schattige dorpjes als Siglufjörður. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Lunchen doe je in schattige dorpjes als Siglufjörður. Foto: Voigt Travel

Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots. Sprookjesachtig Noord-IJsland is ook leuk voor kinderen.

Sprookjesachtig Noord-IJsland is ook leuk voor kinderen. Foto: Voigt Travel

 

Hotspots in Noord-IJsland

Gelukkig zijn voor deze prachtige hotspots op IJsland hele goede alternatieven te vinden. In plaats van vanuit Reykjavík naar de Blue Lagoon te gaan, rijd je vanuit Akureyri naar de Nature Baths van Mývatn. Deze geothermische bronnen zijn net zo blauwe en worden omringd door vulkanische landschappen met kraters en bubbelende zwavelplassen. Wil je walvissen spotten? Ga dan, in plaats van naar Reykjavík, naar Húsavík. De ‘walvissenhoofdstad’ van Europa is elke zomer the place to be voor zwangere walvissen en jonge walvismoeders. Het frisse water in deze baai is de perfecte plek om babywalvissen op te voeden. De 44 meter hoge waterval van Dettifoss in het noorden is een perfect alternatief voor de drukker bezochte Gullfoss waterval in het zuiden. Het is bovendien de grootste waterval van IJsland!

Relaxen in de Blue Lagoon in Mývatn. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Relaxen in de Blue Lagoon in Mývatn. Foto: Voigt Travel

De donderende watergeweld van de Dettifoss waterval. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

De donderende watergeweld van de Dettifoss waterval. Foto: Voigt Travel

 

De verrassingen van Noord-IJsland

Het noorden van IJsland zit vol verrassingen. Tijdens je rondreis over de ringweg spot je idyllische dorpen, zoals Lýtingsstaðir, met houten huizen en kerken, omgeven door bloemenweides. In de dorpen van Noord-IJsland ontmoet je locals met de spannendste verhalen. Verhalen over historische gebeurtenissen, maar ook over mythes en legendes. Van het magische landschap in IJsland ga je vanzelf in niet-menselijke en onzichtbare wezens geloven. In het noordwesten van IJsland grazen tal van schapen en IJslandse paarden, vooral in de buurt van de schiereilanden Vatnsness en Snæfellsnes. De wereldberoemde paarden leven hier gewoon in het wild. Wist je dat, naast walvissen, ook zeehonden in grote getale naar Noord-IJsland komen? In de buurt van Hvammstangi, op het schiereiland Vatnsness, zoeken zeehonden hun veilige thuishavens. Tijdens een zeehondensafari vaar je langs de baaien waar de zeehonden lekker liggen te zonnen. Of je rijd met je eigen auto of camper langs dezelfde stranden.

Zeehonden spotten in Noord-IJsland. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Zeehonden spotten in Noord-IJsland. Foto: Voigt Travel

Wow, walvis spotten. Zo komen soms zo dichtbij.

Wow, walvis spotten. Zo komen soms zo dichtbij. Foto: Voigt Travel

Lunchen doe je in schattige dorpjes als Siglufjörður. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Lunchen doe je in schattige dorpjes als Siglufjörður. Foto: Voigt Travel

Nog spannender dan gewoon walvis spotten: snorkelen met walvissen. Rondreis Noord-IJsland met Voigt , bezienswaardigheden, hotspots

Nog spannender dan walvis spotten: snorkelen met walvissen. Foto: Voigt Travel

 

Verblijven in Noord-IJsland

Zie je jezelf al kamperen in dit prachtige land? Let op met het neerzetten van je tent of camper. Omdat de dieren van IJsland beschermd zijn, en de natuur ook zijn zwaktes kent, is kamperen hier in het wild onderworpen aan regels. Als je onbezorgd wilt genieten van een rondreis door IJsland, kun je een fly & drive of camperreis van een IJsland-reisspecialist kiezen. Voigt Travel biedt complete rondreizen aan, inclusief een luxe camper of een (4×4) huurauto, comfortabele accommodaties op bijzondere locaties, onvergetelijke excursies en activiteiten en nuttige reisinformatie. Voigt Travel vliegt vanaf eind mei t/m begin september elke maandag vanaf Rotterdam/The Hague rechtstreeks met Transavia naar Akureyri.

MEER IJSLAND

IJsland is misschien wel op haar mooist in de herfst als het land warm geel en rood kleurt. Ga dan bijvoorbeeld naar Vatnajökull National Park.

En hier vind je meer informatie over een rondreis door de Westfjorden.

Of wil je varen tussen de ijsschotsen? Dan ga je naar het gletsjermeer Jökulsárlón. De grillige ijsbergen zijn afkomstig van de gletsjer Breidamerkurjökull