Companhia das Culturas in São Bartolomeu is niet alleen een fijn eco design-hotel op een prachtige locatie in het rustige deel van de Algarve, Portugal. Er wordt ook nog eens volop rekening gehouden met de natuur. En je eet er heerlijk. Veel gerechten zijn bereid met ingrediënten van de eigen boerderij.

 

Het is even zoeken. Het plaatsje Castro Marim (grenzend aan Spanje, als er geen rivier tussen zat) is nog wel te vinden op de kaart. Maar São Bartolomeu is lastiger. Dat betekent dus wel dat het er heerlijk rustig is.

Bougainvillea en cactusvijgen bijeco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Bougainvillea en cactusvijgen

Wat tegenwoordig een combinatie van hotel en boerderij is, was vroeger een puur agrarisch bedrijf. De oude boerderij is nog altijd in bedrijf maar vooral als biologisch fruitbedrijf met onder meer abrikozen, vijgen en sinaasappels. Maar er staan ook olijfbomen en er zijn kurkbomen. Bovendien vind je er wilde venkel, tijm, rozemarijn, artisjokken en asperges. Wie wil mag helpen bij de oogst van de verschillende fruitsoorten. De producten zie je ’s morgens terug op de ontbijttafel. En iedere keer is er naast brood, huisgemaakte jams en ander broodbeleg, vers vruchtensap en dergelijke ook een extraatje, bijvoorbeeld zoete aardappel met gedroogde tonijn.

Ontbijten bij eco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Ontbijten bij eco design-hotel Companhia das Culturas

eco design-hotel Algarve, Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Iedere ochtend is er iets speciaals voor het ontbijt, bijvoorbeeld zoete aardappel met gedroogde tonijn

 

Eco design-hotel in de Algarve

Sinds enkele jaren is de boerderij grondig verbouwd en nu zijn er 9 kamers en 4 appartementen. Minimalistisch ingericht met veel wit en enkele kleuraccenten. Mijn kamer nummer vijf heeft alleen een dakraam en een raampaneel in de deur maar vanwege het vele wit is het toch licht. Er staat een karaf water en op een Portugees keramieken schaaltje liggen enkele abrikozen van eigen tuin. Heerlijk zoet. Bij de receptie worden enkele producten verkocht die allemaal in Portugal gemaakt zijn: zout, gebruiksvoorwerpen van kurk, kleden, jam en chutneys en meer.

Minimalistisch ingerichte kamers , designhotel Campanhia das Culturas

Minimalistisch ingerichte kamers

eco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Abrikozen uit eigen tuin, heerlijk zoet

 

Restaurant onder de druivenranken

Even je mail checken kan gratis in de lounge, in de voormalige oliepersruimte, met een honesty bar waar drankjes en koffie en thee te koop zijn. Daar is ook de bibliotheek. Ik val als een blok voor de inrichting: elk meubelstuk is uniek en vaak ook antiek. In een tweede ruimte wordt bij slecht weer het ontbijt en diner geserveerd en daar staat iedere middag rond een uur of half 6 thee met iets lekkers erbij klaar voor de gasten. Het restaurant Tal Qual – Bistrôt is geopend van 16.00 tot 22.00 uur en serveert een soort tapashapjes om te delen. De groentes komen uit de eigen biologische groentetuin. Het is een heerlijk warme avond dus wij zoeken een tafeltje buiten onder druivenranken en een vijgenboom.

eco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Tapasmaaltijd bij het eco design-hotel in de Algarve

eco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Eco design-hotel Algarve: ieder meubelstuk is uniek en vaak ook antiek

antieke stoel bij eco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Mijn favoriete luie stoel.

 

Relaxruimte van kurk

Ontspannen kan bij het zwembad gevuld met zout water en er is de Cork Box, een grote vierkante ruimte (een voormalige garage) van onder tot boven afgewerkt met geluiddempende en heerlijk geurende kurk waar je terecht kunt voor meditatie, yoga, pilates etc. In je uppie of eventueel na reservering met een docent.

Of ga wandelen. Hotel Companhia das Culturas ligt in het natuurgebied van Castro Marim en anderhalve kilometer van het strand Praia Verde. Daar is het goed uitwaaien.

hartvormige cactussen bij eco design-hotel Companhia das Culturas, Algarve, Portugal

Zelfs de cactussen zijn lief!

 

MEER PORTUGAL

Ik ben geregeld in Portugal te vinden, en steeds word ik weer verrast door de afwisseling. De kust bij Lissabon en Cascais is bijvoorbeeld zo anders dan bij de Algarve. Je snapt daar direct dat het in oorlogstijd een geliefde plek was bij rijken en spionnen.

Het centrale plein in Cascais, Portugal.

Het centrale plein in Cascais

En hoe bijzonder is het totaal over the top paleis in Sintra. Een must see voor Portugal-gangers.

Het sprookjespaleis Palacio de Pena in Sintra. Portugal.

Sprookjespaleis Palacio de Pena

Bewaren

Bewaren

Bewaren