Als ik fotoalbums van jaren terug doorblader, dan ben ik zo weer in de vakantiemodus. Eigenlijk moet ik vaker een fotoboek maken als herinnering aan mooie momenten. Hier alvast mijn 8 tips.

 

1 – Kies een onderwerp

Je kunt een verslag maken van een hele reis, maar het is ook leuk om een thema te kiezen. Natuur bijvoorbeeld, of mooie deuren die je onderweg tegenkwam. Of de instagrammable maaltijden die je gegeten hebt. Wat ook kan: kleur als thema. Het is handig om voor je op pad gaat alvast je onderwerp te kiezen daar kun je bij de fotografie vast rekening mee houden. Soms werkt de omgeving zelf mee en hoef je geen kleur te kiezen, zoals hier in IJsland bijvoorbeeld.

Rendieren in herfstdecor

Rendieren in herfstdecor

 

2 – Selecteer streng

Selecteren is het moeilijkste wat er is. Zeker sinds de digitale fotografie omdat je eindeloos door kunt klikken. Je zou liefst álle foto’s in het fotoboek verwerken. Maar je moet keuzes maken. Het is leuk om af te wisselen. Soms een enkele foto groot over twee pagina’s, andere keren een collage van kleinere kiekjes. Die laatste kun je bijvoorbeeld selecteren op kleur of onderwerp zodat ze samenhang krijgen. Pak eventueel je favoriete tijdschrift erbij voor inspiratie. Daar werkt een art director die dagelijks met het opmaken van pagina’s bezig is.

Laat kleuren terugkomen in je collages. Stedentrip Utrecht, design winkelen, winkels, Lijnmarkt,

Voeg enkele details samen in je collages, zoals hier producten in de winkel Waar

 

3 – Fotoboek maken: vertel je verhaal

Natuurlijk de foto’s vertellen een verhaal, maar over tien jaar ben je misschien vergeten waar die prachtige plek precies was, of herinner je niet meer die leuke ontmoeting of de ingrediënten van dat goddelijke dessert. Gebruik dus de optie om teksten toe te voegen. Dat kunnen fragmenten uit je reisdagboek zijn, een recept of oneliners die weer een gevoel of herinnering oproepen.

Lokaal fastfood restaurant in Saint-Louis, Senegal. Rondreis Senegal, Afrika, tips vakantie

Weert je nog wat je hier at?

 

4 – Fotografeer details

Juist details kunnen goed een gevoel oproepen. Die maffe sleutel van een hotelkamer, dat lieve berichtje dat iemand je stuurde (maak een screenshot), het ticket voor die waanzinnige boottrip (maak er een foto van of plak later het fysieke kaartje in je fotoboek). Al die details samen maken je fotoboek compleet.

Fotoboek maken? Fotografeer ook details. Le Panier, de oudste wijk van Marseille

Fotoboek maken? Fotografeer ook details (in plaats van de hele straat)

 

5 – Bewerk je foto’s

Niet iedere foto komt perfect uit je camera of telefoon. Er zijn gratis bewerkingsprogramma’s om je foto’s net dat beetje extra te geven. Zo kun je er ook voor zorgen dat alle foto’s eenzelfde sfeer uitstralen. Een van mijn favorieten is Snapseed. Dit is een veelzijdige app die eenvoudig en intuïtief in gebruik is. Snapseed is gratis voor iOs en Android.

 

6 – Ruimte en rust

Weet je ongeveer wat je allemaal in je fotoboek wilt plaatsten, bepaal dan het aantal pagina’s dat je nodig hebt. Beknibbel daar niet op. Heb je genoeg ruimte, kies dan ook voor rust. Een fotoboek maken kan met allerlei toeters en bellen maar dat betekent niet dat je ze allemaal moet gebruiken. Kiezen voor een beperkt aantal kleuren en lettertypes laat de foto’s beter uit komen.

Er groeit weinig op de oever van Mono Lake, Californie, Amerika

Kies je voor meerdere foto’s, zoek dan bijvoorbeeld samenhang in kleur of onderwerp

 

7 – Fotoboek maken? Neem de tijd

Maak in alle rust een eerste opzet van je fotoboek. Sla het voorlopige ontwerp op en laat het resultaat dan een nachtje bezinken. Vraag eventueel de mening van vriend/vriendin of andere creatieveling uit je omgeving. Kijk daarna nog een keer kritisch naar je vakantie-fotoboek en pas eventueel nog wat dingen aan voor je op verzenden drukt.

 

8 – Besteed aandacht aan de cover

Je kunt een soort tijdschriftcover maken door te kiezen voor een grote foto eye-cather en daarnaast teksten (en eventueel kleine fotootjes) over de onderwerpen in het album. Of kies voor een prachtplaat met een leuke quote. Dan kun je het boek zelfs als foto-schilderij op een plankje plaatsen. En vermeld zeker bestemming of onderwerp op de cover, als het kan op de rug. Zo vind je het fotoboek makkelijker terug als je na jaren reizen een hele serie boeken in de kast hebt staan.

cover fotoboek

Cover fotoboek