Logeren op bijzondere locaties, dat maakt een (wintersport)vakantie voor mij extra memorabel. In het Hemsedal in Noorwegen ontdekte ik een fantastische plek voor wie echt in een niemandsland wil overnachten: Harahorn, zo’n 15 à 20 minuten rijden van de stad.

Hemsedal Noorwegen

Winter in het Hemsedal, Noorwegen

Een stap over de drempel en je voelt je thuis. Harahorn bestaat uit een groepje chalets, enkele al zo’n 150 jaar oud, andere nog geen 20 jaar oud maar ze zien er desondanks authentiek oud uit. Iedere ruimte is super sfeervol ingericht met antieke meubels die op veilingen gekocht zijn. Op de muren en deuren zie je vooral de kleuren rood, blauw en geel, traditioneel voor oude interieurs in Noorwegen.

Hemsedal Noorwegen Harahorn hotel chalet

Hotel Harahorn in het Hemsedal in Noorwegen

Hemsedal Noorwegen Harahorn

De knusse inrichting van hotel Harahorn in het Hemsedal in Noorwegen

Harahorn: hotel plus restaurant

Het is genieten van de gemeenschappelijke ruimten met grote openhaarden, veel kaarsen, een piano, lange oude houten tafels, knusse zitjes met comfortabele banken en stoelen. Er is zelfs een kapelletje waar geregeld bruiloften gehouden worden. De keuken is een van de beste van Noorwegen dus dat is ’s avonds goed thuiskomen.
Harahorn is niet met openbaar vervoer te bereiken, een taxi is vrij kostbaar dus het beste is om een auto te huren. Dat kan op de luchthaven of in Gol, 30 kilometer van Hemsedal, met de bus bereikbaar. En als de auto dan toch gehuurd is, ga dan lekker toeren in de omgeving om nog meer te ontdekken van dit prachtige wintersportgebied in Noorwegen met besneeuwde bergen, langgerekte valleien en bevroren meren.

Hemsedal Noorwegen Harahorn

De chalets van hotel Harahorn

Wintersport Hemsedal: bijna alleen op de wereld

De schitterende natuur van het Hemsedal moet je eigenlijk langzaam in je opnemen. Het liefst zonder verstorend geluid. De Noren zelf langlaufen veel, en ook sneeuwschoenen zijn leuk en praktisch. Er zijn 120 kilometer geprepareerde langlaufloipes in de dalen en bossen in allerlei zwaartes en 90 kilometer gemarkeerde routes in de bergen. Bovendien is het toegestaan buiten de loipes te langlaufen.

Langlaufen in het Hemsedal, Noorwegen

Langlaufen in het Hemsedal, Noorwegen

Hond uitlaten op langlauf-ski's in het Hemsedal, Noorwegen

Hond uitlaten op langlauf-ski’s in het Hemsedal, Noorwegen

Sneeuwschoenen bieden je echt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zelfs in de tiefschnee. Het is zwaarder dan gedacht maar je komt wel overal. En het tempo bepaal jezelf. Met sneeuwschoenen zak je nog altijd een centimeter of twintig de zachte sneeuw in, maar zonder zou je tot halverwege de bovenbenen in de vlokken verdwijnen. Heel anders is de sfeer ’s avonds, wandelend op sneeuwschoenen onder een heldere sterrenhemel. En daarna moe en rozig wegdromen in dat prachtige hotel Harahorn.

Wintersport Hemsedal: Sneeuwschoenwandelen in het Hemsedal, Noorwegen

Sneeuwschoenwandelen in het Hemsedal, Noorwegen

Hemsedal Noorwegen

Winter in het Hemsedal

MEER NOORWEGEN

Ook collega-blogger Eva ontdekte hoe leuk het Hemsedal is als wintersportbestemming. Liever een andere Noorse ski-bestemming? Noorwegen staat bekend om de fjorden en zelfs tijdens een skivakantie kun je daarvan genieten, ontdekte ik. Of ga langlaufen naar een ijsgrot in een gletsjer. Voor mij een van de hoogtepunten van een wintervakantie Noorwegen.

MEER SWEET DREAMS

Bewaren