Beetje experimenteel en bijzonder lekker
In een paar dagen of soms zelfs een paar uren de beste adresjes ontdekken is een sport. En een leuke! Een van mijn favoriete hotspots in Riga (Letland) is restaurant Tam labam būs augt.
Ik zit eerste rang, aan de bar die rondom de keuken gebouwd is. De beste plek want bij restaurant Tam labam būs augt (ofwel: Wat goed is zal groeien) gebeurt er van alles in de keuken. En op je bord. Of bord… er ligt een stuk vetvrij papier voor me en dat is de ondergrond voor de eerste gang. De kok pakt een setje spuitbusje, maakt een schilderijtje van sausjes op het papier en geeft me wat brood. Et voilà, brood met dipjes! En gosj, wat is dat lekker.
Tijd voor de salade. De kok pakt een stapel bakjes met allerlei ingrediënten. Zijn handen gaan in sneltreinvaart over het bord en voor ik er erg in heb, zet hij een prachtige salade voor me neer. Glaasje wijn erbij wellicht?
Om me heen zijn inmiddels al vele tafeltjes bezet, er klinkt gezellig geroezemoes, iedereen lijkt te genieten van dat wat drie top-chefs samen voor ons bedacht hebben. Mijn volgende ‘bord’ is een stuk leisteen. Daarop ligt vis, ook al perfect bereid en bovendien prachtig om te zien. Veel van wat hier op je bord komt, is bereid volgens de slow-cooking methode. Daarmee worden alle smaken, texturen en gezonde eigenschappen van eten zoveel mogelijk behouden. En zo smul ik langzaam mijn weg naar het dessert. Wat een top-avond. Een ding weet ik nu al zeker, bij mijn volgende bezoek aan Riga, boek ik hier weer een plekje aan de bar.
Restaurant Tam labam būs augt (Torņa iela 4).
MEER HOTSPOTS
- Relaxen in een ryokan in Kyoto
- 8 Hotspots in Londen
- Een wijnhotel in Alentejo, Portugal
- Een antiek chalet in het Hemsedal
- Hip stadshotel tussen de rijstvelden in Ubud
- Vintage B&B in Marseille
- Beste Boutique-hotels in Brighton
- Slapen aan het Titicaca-meer in Peru