Kyoto en Tokio zijn de steden die iedereen bezoekt tijdens een rondreis door Japan. Kanazawa is veel minder bekend. Maar juist daarom een aanrader tijdens je vakantie Japan.

Kanazawa - Rondreis Japan

Kanazawa – Rondreis Japan

 

Kanazawa ligt op zo’n drieënhalf uur rijden ten noorden van Kyoto. ’s Winters gaat de stad die omringd is door de Japanse Alpen en twee natuurgebieden geregeld schuil onder een sneeuwlaag. Maar zomers is het er zeer aangenaam. Het is een vruchtbare regio, bekend vanwege rijst, zoetigheden en sake. De stad werd gesticht door Samurai. Enkele van de huizen waar Samurai woonden, zijn te bezoeken.

Kanazawa, rondreis Japan

Een papieren lantaarn in de Samurai wijk

Ommuurde huizen in de Samurai-wijk, Kanazawa, rondreis Japan

Ommuurde huizen in de Samurai-wijk

 

Kanazawa en de Kenrokuen tuin

Een rivier van blauwe lissen meandert door het Kenrokuen park in Kanazawa, uitgeroepen tot een van de drie mooiste tuinen van Japan. En dat in een land waar duizenden perfect gemanicuurde groene paradijsjes zijn. De naam betekent ‘combinatie van zes factoren’ omdat er zes elementen aanwezig zijn die in een tuin thuishoren namelijk weidsheid, afgesloten ligging, kunstmatigheid, ouderdom, een panoramisch uitzicht en water. De fontein roept in eerste instantie weinig oh’s en ah’s op maar het blijkt wel de oudste fontein van Japan te zijn en het water spuit dankzij natuurlijke druk fier drieënhalve meter de lucht in.

Lissen langs het water in het Kenrokuen park in Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Lissen langs het water in het Kenrokuen park in Kanazawa

Tuiniersters aan het werk in Kenrokuen park in Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Tuiniersters aan het werk in Kenrokuen park in Kanazawa

Een intens rood bladerdak in het Kenrokuen park in Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Een intens rood bladerdak in het Kenrokuen park in Kanazawa

 

Theehuis voor serene rust

Eens per maand is de toegang tot het park gratis en stromen Japanners toe voor een paar uur ontspanning met als hoogtepunt de theeceremonie in het Shiguretei theehuis. Met een beetje geluk is de theemeester aanwezig. Zij of hij komt en gaat wanneer het haar uitkomt, zonder vooraankondiging. Het theehuis is volgens de principes van zen en Feng Shui ingericht om verzekerd te zijn van een goede energiedoorstroom. Doel is dan ook om tijdens de theeceremonie, ook chadõ of sadõ genoemd, in een bepaalde gemoedstoestand te komen. Het thee drinken komt eigenlijk op de tweede plaats, de sfeer, de serene rust, beleefdheid en gratie zijn belangrijker.

Rust in de tuinen van Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Rust in de tuinen van Kanazawa

 

Het kasteel van Kanazawa

Naast de tuin ligt het kasteel van Kanazawa. Een van de bezienswaardig waar je niet omheen kunt. Vanuit dit sneeuwwitte kasteel regeerde de Maeda familie bijna drie eeuwen lang over de stad. Zij zorgden ook dat de Kenrokuen tuin goed onderhouden werd. Na hun vertrek was het Japanse leger er even gehuisvest en daarna was het kasteel een studentencampus. Nu zijn het park rond het kasteel en onderdelen van het kasteel zelf geopend voor wie het wil zien.

Het kasteel van Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Het kasteel van Kanazawa

Relaxen in het park rond het kasteel van KanazawaKanazawa, rondreis Japan

Relaxen in het park rond het kasteel van Kanazawa

Een van de bezienswaardigheden, het kasteel van Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Een van de bezienswaardigheden, het kasteel van Kanazawa

Bloemen in het kasteelpark van Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Bloemen in het kasteelpark van Kanazawa

 

Vakantie Japan: ritueel thee drinken

Zen-Boeddhistische monniken in Japan perfectioneerden het Chinese theeritueel tot een spirituele gebeurtenis. In de Edo-periode promootte de Maeda-failie de thee ceremonie ook. De wagashi, de heerlijke zoetigheden die erbij geserveerd worden, compenseren de bittere smaak van de thee enigszins. Bijna zonde om op te eten die prachtig gedecoreerde hapjes gemaakt van gefermenteerde azuki bonen of rijst. Ze zijn te koop in gespecialiseerde winkels, per stuk ingepakt in kleurige of juist sobere papiertjes. De snoepjes gaan in een mooie doos, die doos in kunstig gevouwen papier en het geheel weer in een stylish verantwoorde tas. Alles wat ik koop, lijkt een cadeautje.

Wagashi, de heerlijke zoetigheden die bij de bittere thee geserveerd worden, Kanazawa, rondreis Japan

Wagashi, de heerlijke zoetigheden die bij de bittere thee geserveerd worden

 

De pure eenvoud van eten

Konichiwa, lispelt het frêle meisje in zachtroze kimono bij binnenkomst, ‘goedenavond’. Als de schoenen verruilt zijn voor slippers gaat ze me voor naar een van de eetkamers. Achter de deuren van rijstpapier klinken geanimeerde gesprekken van andere gasten. In mijn kamer klinkt de stilte. De inrichting is pure eenvoud, met zacht verende tatami matten, off white muren, een eenvoudige versiering in de vorm van een ikebana en een scroll in de alkoof. Er is zelfs een privé-tuin, ingetogen verlicht. Het waterstroompje uit een bamboepijpje spat in een stenen bassin uiteen, heldere waterdruppels springen de vrijheid tegemoet. Dit is de ambiance voor een boeddhistische maaltijd. Vegetarisch natuurlijk, en smaakvol en verrassend.

Met Japanse precisie wordt het eten geserveerd, Kanazawa, rondreis Japan

Met Japanse precisie wordt het eten geserveerd

 Een privé-eetkamer in een Boeddhistisch eethuis in Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Een privé-eetkamer in een Boeddhistisch eethuis in Kanazawa

Eten in een Boeddhistisch eethuis in Kanazawa, Schaaltje na schaaltje wordt geserveerd, en alles ziet er heerlijk uit, Kanazawa, rondreis Japan

Eten in een Boeddhistisch eethuis in Kanazawa

 

Nooit je eigen sake bijvullen

Schaaltje na schaaltje wordt op het kleine rode laktafeltje gezet: berggroenten, sushi, een rood zoet pepertje, witte radijs met pruimen, een soort tofu gemaakt van pijnboompitten en walnoten, bruine plakjes die op het eerste gezicht op paling lijken maar gemaakt blijken van lotusbloem. Er is zeewier met gele komkommer die vreemd genoeg roze van kleur is. Boekweitnoedels, rijst en soep vervolmaken de maaltijd. De geserveerde sake is van uitmuntende kwaliteit. Hier leer ik dat je nooit je eigen kommetje sake mag bijvullen. Schenk je buurman of –vrouw bij en hij of zij zal dat bij jou doen.

Schaaltje na schaaltje wordt geserveerd, en alles ziet er heerlijk uitEten in een Boeddhistisch eethuis in Kanazawa, rondreis Japan

Schaaltje na schaaltje wordt geserveerd, en alles ziet er heerlijk uit

 

Wandelen door de geishawijk

Na de maaltijd loop ik de zwoele avond in. Niet ver van het restaurant ligt de oude geishawijk van Kanazawa. Langs de smalle straten in het Higashi Chaya district staan traditionele houten huizen, rode lampions zorgen voor een mystieke sfeer. Een gordijntje wappert, muzieknoten worden op de wind meegevoerd. Een geisha die haar gasten vermaakt? Ontspannen op z’n Japans, het is een prachtige kunst.

 De geisha-wijk van Kanazawa, Japan, Kanazawa, rondreis Japan

De geisha-wijk van Kanazawa, Japan

Geisha's vermaken hun klanten met muziekKanazawa, rondreis Japan

Geisha’s vermaken hun klanten met muziek

Afbeelding van een geisha, Kanazawa, rondreis Japan

Afbeelding van een geisha

 

Ontspannen in de Onsen

Japan is het land waar mensen lange werkdagen maken. Maar als ze ontspannen dan doen ze dat in stijl. Velen gaan geregeld naar een Onsen, het Japanse badhuis. Rust en elegante eenvoud vormen ook hier de boventoon.

Het Japanse badhuis: een onsen, Ontspannen in een onsen, Kanazawa, rondreis Japan

Het Japanse badhuis: een onsen

 

RONDREIS JAPAN

In Kyoto logeerde ik in een traditionele ryokan waar ook Charlie Chaplin ooit een theeceremonie bijwoonde.