Kyoto: relaxen in een luxe ‘hotel’

 

Hard werken is in Japan regel, geen uitzondering. Er bestaat zelfs een woord voor dood door overwerken: karôshi. Maar als Japanners relaxen, dan doen ze dat ook met overgave, bijvoorbeeld in een ryokan in Kyoto. Japanners zijn gek op dit soort luxe hotels die bol staan van tradities.

 

Japan, Kyoto, ryokan, hotel, hotels

Japan, Kyoto: Ryokan Hiiragiya

 

Ryokan: de Japanse B&B

De steentjes van de entree van de ryokan, de Japanse variant op de B&B, zijn besprenkeld met water. Een teken dat je welkom bent, iedereen is klaar voor jouw bezoek. Schoenen uit, slippertjes aan en twee stappen later is de drukte van de buitenwereld verleden tijd en de serene rust van ryokan Hiiragiya realiteit. “Alsof je thuiskomt” staat in sierlijke Japanse tekens op een plaquette bij de ingang van dit Japanse ‘hotel’ in Kyoto. Eigenaresse Akemi Nishimura benadrukt dat dat nog altijd het uitgangspunt is van haar ryokan, al zes generaties in handen van de familie. Met als extraatje de rust die de gasten thuis zelden meer vinden. Vriendelijk glimlachend schrijdt ze in haar ecru kimono door de gangen, voor alle gasten een vriendelijk woord.

Japan, Kyoto, ryokan, B&B, hotel, hotels, reisjournalist, fotograaf

Akemi Nishimura van Ryokan Hiiragiya in Kyoto, Japan

 

Japan, Kyoto: Elegantie ten top

De ruime kamers vormen een filmisch decor met alleen maar natuurlijke materialen in gedroogde grastinten. In de tokonoma, de alkoof, een kunstig geschikte ikebana, een bloemstuk, en een scroll met in iedere kamer een unieke afbeelding van vogels, bomen of landschappen. De badkamer met het bad van geurend cederhout biedt uitzicht op een Japanse tuin. Kijk niet gek op als de gastvrouw je uitnodigt iets comfortabelers aan te trekken. Ik verruil mijn westerse outfitje voor een yukata, een katoenen kimono die in iedere kamer ligt. Met een kopje groene thee binnen handbereik en het zachte geklater van sprankelend water in een stenen bassin in de privé-tuin kan het grote relaxen beginnen.

Japan, Kyoto, ryokan

Hotel in Japanse stijl in Kyoto, Japan

Japan, Kyoto, ryokan

Ryokan Hiiragiya, luxe hotel in Kyoto, Japan

Japan, Kyoto, ryokan

In bad volgens het Japanse ritueel in Kyoto, Japan

 

Hotel Kyoto: hier sliepen Nobelprijswinnaars

De rust, dat is waar vele gasten als sinds 1818 voor naar Hiiragiya komen. Een van de beroemdste gasten was auteur Kawabata Yasunari, tot hij in 1972 overleed. De Nobelprijswinnaar hechtte aan rust en oude waarden. De spanningen tussen Westerse vooruitgang en de Japanse cultuur, daarover schreef hij onder meer in zijn boek Sneeuwland. Luisterend naar de zachte regen van de late herfst of de stortbuien van de vroege zomer voelde Kawabata weer de sereniteit die aan het oude Japan toehoort. Die rust vind je in Hiiragiya nog altijd en dat in Kyoto, een stad met bijna anderhalf miljoen inwoners, trendy shoppingmalls, brede straten vol auto’s en andere 21ste eeuwse fratsen.

Japan, Kyoto, ryokan

Serene rust in ‘hotel’ Hiiragiya

Japan, Kyoto, ryokan, reisjournalist

Japan, Kyoto: Ryokan Hiiragiya

 

Op de thee met Charlie Chaplin

Het geheim van de zen-sfeer in Hiiragiya is de natuur. De naam betekent Huis van Hulst, je ziet de afbeelding van de blaadjes overal terug, zelfs als oplichtende afbeeldingen op de muren, alsof dag en nacht de zon schijnt. Subtiel, maar altijd aanwezig. De nieuwe kamers doen verrassend genoeg in sfeer niet onder voor de oude die nog net zo zijn als in de tijd van bijvoorbeeld Charlie Chaplin. Hij kwam naar Hiiragiya voor een theeceremonie in de speciale theekamer. Een kleine toegangsdeur leidt naar deze schat. Ik mag plaatsnemen op tatami-matten op de grond, voor me een lage felrode laktafel. Een meisje in prachtige kimono komt binnen en fluistert bijna of ze me de thee mag inschenken. Erbij serveert ze wagashi, een soort petit fours. De privé-tuin is al even bescheiden van formaat. Houten geta-sandaaltjes staan klaar, een uitnodiging om naar buiten te gaan en de natuur intenser te ervaren.

Japan, Kyoto, ryokan, reisjournalist

Japan, Kyoto: Ryokan Hiiragiya

Japan, Kyoto, ryokan

Japan, Kyoto: Wagashi, een soort koekjes, bij de thee

Japan, Kyoto, ryokan, reisjournalist

Hotel Kyoto: het thee-ritueel

 

Even in de hemel

Ontbijt en diner zijn inbegrepen in deze Japanse variant van een hotel. Hier geen broodjes kaas maar eetbare beeldhouwwerkjes in perfecte smaakcombinaties, in de kamer geserveerd voor optimale privacy. Bij het vertrek voelt het alsof je enkele dagen het aardse voor het hemelse hebt verruilt. Zo’n hotel wil ik vaker.

 

MEER BIJZONDERE EN TRENDY HOTELS

Bewaren

Bewaren

Bewaren