Spiritueel koken in Ubud
Alleen al met het eten kan een land mij verleiden. Hoe leuk is het dan als je je na thuiskomst nog even in een land kunt wanen omdat je er de gerechten hebt leren koken. Ik boekte een dagje kokkerellen bij kookschool Casa Luna in Ubud, Bali, Indonesië.
Ik arriveer rond half negen bij Casa Luna. Tijd genoeg voor een ontbijtje met heerlijk vers fruit en gepocheerde eieren in de prachtige tuin voor mijn kookles begint. En de kans om alvast het kookboek van Janet de Neefe door te bladeren, eigenaresse van de kookschool.
Spiritueel koken
Ubud wordt door Balinezen beschouwd als een plek met sterk spirituele krachten en rondom de stad groeien veel planten met een medicinale werking. Natuurlijk worden die gebruikt in de kruidige keuken. De fijne kneepjes leer ik bij kookschool Casa Luna waar iedere zaterdagochtend een cursus vegetarisch koken gegeven wordt met extra aandacht voor kruiden met iets extra’s. En zo zit ik ’s morgens om half tien met een groep medecursisten in de een halfopen keuken in een tropische tuin aan tafel. In die tuin staan overigens ook de prachtige hotelkamers en vele Indonesische beelden.
Slaapdrankje met nootmuskaat
Nippend van mijn glas koude hibiscusthee luister ik naar kokkin Yude die uitleg geeft over de verschillende kruiden en specerijen van de Indonesische home style keuken. Maar eerst de belangrijke les die ze als meisje van haar moeder leerde: kook altijd als je in een goede bui bent, dat proef je terug in het eten. Yude verhaalt gepassioneerd over de vele specerijen die gebruikt worden. Wie moeite heeft met slapen maakt een slaapdrankje van warme melk, nootmuskaat (niet teveel), gember en honing. Een lekkere tip voor een opwekkende thee: citroengras plat slaan en in een knoop leggen, gember, munt, limoen en honing erbij en heet water er over gieten. En pas op: De ‘safraan’ die je op de markt in Ubud vindt, is in werkelijkheid gedroogde zonnebloem.
Snack van tempeh
Nadat we alle ingrediënten gesneden en gehakt hebben op enorme snijplanken gemaakt van tamarindehout begint Yude met het bakken van de tempeh. In Nederland vind ik dat eigenlijk nooit lekker, maar zodra Yude de schaal tempeh gemengd met een verse sambal van tomaten en gul bestrooid met verse citroenbasilicum op tafel zet, kan ik bijna niet stoppen met eten. En ik ben gelukkig niet de enige. Wat een lekkere snack.
De woks worden op het vuur gezet, terwijl ik nog druk bezig ben met het raspen van verse kokos voor een van de salades. Het zullen de vele handen zijn die licht werk maken. Na anderhalf uur staat de lunchtafel vol heerlijke gerechten, twee curry’s , rijst, salades van geraspte kokos… En alles smaakt en geurt naar Bali. Heerlijk! De borden worden vol geschept en dan is iedereen stil. Wat is dit verrukkelijk. We krijgen de recepten mee, thuis ook maar eens proberen.
Zoek je nog een trendy city-hotel in Unbud? kijk dan hier eens.
Heel Mooie. Hartelijk bedankt dat u Bali bezocht heeft. De kookcursus is een ander manier om onze Balinees cultuur te leren kennen.
dank voor het compliment
Oh wat ziet dat er waanzinnig lekker uit. Echt..! Ik wil naar Bali, beam me up!
als ik het kon, deed ik het (en ging ik zelf mee).
Ik heb ooit een kookles gehad van m’n Balinese moeder, maar die accepteerde mij niet altijd in haar keuken (lees: een gasfles). Misschien ooit een officiële cursus doen 🙂
Wat jammer! Maar je hebt hopelijk later wel wat heerlijke recepten kunnen ontfutselen!