Kyoto is onbetwist de cultuurhoofdstad van Japan met ruim 1600 boeddhistische tempels en honderden schrijnen voor shintoïsten. En niet te vergeten 200 geclassificeerde tuinen. Bezienswaardigheden genoeg dus. Klaar voor een culturele stedentrip?

 

boot, Mufune Matsuri festival, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Een van de boten van het culturele festival

 

Van alle tuinen in  Kyoto is de stenen tuin bij de Ryoanji-tempel de beroemdste. Deze tuin wordt gezien als het ultieme Zen-kunstwerk. Vijftien stenen in een keurig aangeharkte tuin van grint, met daaromheen een muur van klei gekookt in olie. Door de eeuwen heen is tijdens warme zomers olie uit de klei gedropen, wat de muur een uniek design geeft. Het verhaal gaat dat je de vijftien stenen nooit vanaf één positie allemaal tegelijk kunt zien. Dat zou alleen aan hogere macht gegeven zijn. Wat de tuin te betekenen heeft, daarover mag iedereen zijn eigen gedachten hebben. Dit is de plek om tot jezelf te komen, mediterend, filosoferend, mijmerend.

Een zen momentje bij de Ryonaji tempel, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Een zen momentje bij de Ryonaji tempel

 

Zijdezachte tofu

Knabbelend op een kunstig vormgegeven stukje groente ontspan ik verder. Zelfs over wat ik wil eten hoef ik niet na te denken in het boeddhistische restaurant Yudofuya (Zeven kruiden tofu Restaurant) in hetzelfde tempelcomplex. Een menukaart ontbreekt, iedereen krijgt yudofu (tofu gekookt in zeewierbouillon) met groenten en zeven kruiden, eventueel met enkele bijgerechten. Het uitzicht is ditmaal een idyllische groene tuin met bomen, planten, bloemen en een kabbelend beekje. De melkwitte tofu blijkt boterzacht. Volgens kenners is het de beste van heel Kyoto. Het gerecht krijgt extra smaak dankzij het dipsausje gemaakt van sesam, sojasaus en zoete sake.

Lunchen bij restaurant Yudofuya, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Lunchen bij restaurant Yudofuya

De ingredienten van de vegetarische lunch, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

De ingredienten van de vegetarische lunch

 

Bezienswaardigheden: het gouden paviljoen

Na zo’n gezonde maaltijd heb ik genoeg energie om nog enkele van de mooiste bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. De Kinkakuji tempel, ofwel het Gouden Paviljoen en de Sanjusangendo-tempel met 1001 levensgrote beelden van Kannon, de godin van de genade staan op mijn must-see lijstje.

Een van de beroemdste bezienswaardigheden: de Kinkakuji tempel, gouden paviljoen, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

De Kinkakuji Zen tempel of het Gouden Paviljoen

Verschillende tempels organiseren enkele keren per jaar een tempelmarkt, zoals de To-ji tempel. Er wordt van alles verkocht, van antiek en prullaria tot eten en bonsaiboompjes. Dit is ook de plek om voor weinig geld tweedehands kimono’s te bemachtigen. Japanse vrouwen graaien tussen de kledingstukken alsof het de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf zijn. Imponerend, maar rustzoekers slaan deze pareltjes over.

Tweedehands kimono's bij de To-ji tempel, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Tweedehands kimono’s bij de To-ji tempel

Detail van een kimono, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Detail van een kimono

Man werkt aan een bonsaiboompje op de markt bij de To-ji tempel, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Man werkt aan een bonsaiboompje op de markt bij de To-ji tempel

Bezienswaardigheid: de To-ji tempelstedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Bezienswaardigheid Tokyo: de To-ji tempel

 

Kyoto: mijmerend over het filosofenpad

Wie wil relaxen, gaat eerder naar bijvoorbeeld de Yasaka schrijn niet ver van de wijk Gion waar geisha’s ’s avonds nog voortsnellen op weg naar een afspraak. Of de Shoren-in tempel met ook alweer een prachtige tuin. ’s Morgens vroeg lonkt het Filosofenpad. Slenterend langs het smalle kanaal doemen de mooiste tempels op uit de mist, met als hoogtepunt de Ginkakuji tempel, ofwel de zilveren tempel die overigens niet zilver is. Zelfs de grootste rationalist krijgt al wandelend het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde. Japanners helpen het lot enigszins door niet aflatend wierook en kaarsjes te branden, geld naar beeldjes te gooien, voorspellingen te kopen en bordjes met wensen neer te hangen op heilige plekken.

Water voor wassen en drinken bij de Yasaka-schrijn in Kyoto , stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Water voor wassen en drinken bij de Yasaka-schrijn in Kyoto

Lampionnen in de Yasaka schrijn in Kyoto, Japan

Lampionnen in de Yasaka schrijn in Kyoto

Kaarsjes branden bij de To-ji tempel, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Kaarsjes branden voor geluk

 

Mifune Matsuri festival

Even buiten het centrum ligt de Kurumazaki schrijn, in een dorpsachtige setting. Beroemdheden komen er naartoe in de hoop beter te gaan zingen of te dansen. Hoogtepunt van het jaar is het Mifune Matsuri festival, een aubade aan de meer dan 100 jaar oude boot-feesten. Schepen met draken- of vogelkoppen op de boeg dobberen voortgedreven door een man met stok op de Oigawa-rivier.

Een van de boten van het Mufune Matsuri festival, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Een van de boten van het Mufune Matsuri festival

Het Mifune Matsuri festival in Kyoto, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Het Mifune Matsuri festival in Kyoto

Ik roei er tussendoor in mijn gehuurde mini-bootje. Het feest is elegant en verfijnd, zoals vrijwel alles in Japan. De kunsten spelen ook hier de hoofdrol. Er is een boot met musici, een met dansers en op derde schip declameren de opvarenden gedichten, allen gekleed in traditionele kostuums. De vrouwen leggen waaiers op het water, gretig opgepikt door de vele bezoekers die in blauwe bootjes tussen de schepen roeien. Aan de kant lopen sommigen zelfs met schoenen en al het water in om zo’n bijzondere waaier te bemachtigen.

Bezoekster van het Mifune Matsuri festival, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Bezoekster van het Mifune Matsuri festival

Waaiers zijn een geliefd aandenken aan het festival Mifune Matsuri, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Waaiers zijn een geliefd aandenken aan het festival

Mifune Matsuri festival, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

De deelnemers dragen prachtige kostuums

Snacken in Kyoto: ijs en gepekelde komkommers, stedentrip, rondreis, Kyoto, Japan

Trek gekregen? Dit is snacken op z’n Japans: ijs en gepekelde komkommers

 

MEER JAPAN

Aan mijn rondreis door Japan heb ik vele dierbare herinneringen. Ben je in Kyoto, slaap dan een nachtje in een originele Ryokan, een Japanse B&B. De kamers zijn minimalistisch zen, het diner en het ontbijt zo elegant dat je ze nooit meer vergeet. Voor mij was dit een van de hoogtepunten van mijn trip.

Japan, Kyoto, ryokan

Ryokan Hiiragiya in Kyoto, Japan

Reis na Kyoto door naar Kanazawa. Nog zo’n prachtige stad met vele bezienswaardigheden waaronder de prachtige Kenrokuen tuin.

Lissen langs het water in het Kenrokuen park in Kanazawa, Kanazawa, rondreis Japan

Het Kenrokuen park in Kanazawa