Cultuur, natuur, de drukte van een levendige stad of juist oneindige stilte. Tijdens een vakantie op Madeira (Portugal) vind je het allemaal. Tips nodig? Dit zijn de 11 niet te missen highlights en bezienswaardigheden van het Portugese bloemeneiland. Plus 7 bonus hotel-tips.
Tip: 4 x doen
@ Stadswandeling door hoofdstad Funchal
Het is een lazy Sunday afternoon op de Avenida Arriaga in het centrum van Funchal. Voor The Ritz Café speelt een bandje golden oldies. Het terras, prachtig gelegen tegenover het Jardim Municipal, is afgeladen en obers lopen af en aan met glaasjes Madeira wijn.
Funchal biedt alles wat je van een stad verlangt met pleinen, musea, stoere forten en mooie architectuur. En niet te vergeten de levendige Merdaco dos Lavradores met een overvloed aan geuren en kleuren van tropische vruchten als de custardappel, granaatappel en passievruchtbanaantjes.
Zona Velha is het oudste deel met smalle met zwart-witte mozaïeken geplaveide straatjes, vissershuisjes en restaurantjes voor eenvoudig maar goed eten. Probeer vooral de espada, een lintvis die in de wateren rond Madeira met de lijn gevangen wordt op 1600 tot 1800 meter diepte. Het oude centrum gaat trouwens met de tijd mee: dankzij een kunstproject zijn veel deuren van dit stadsdeel stad fleurig beschilderd. Op mijn Samsung Galaxy vind ik via Google maps gelukkig moeiteloos mijn weg in dit doolhof.
Nog een laatste tip: het São Tiago fort. De okergeel geverfde muren beschermden sinds het begin van de 17de eeuw Funchal tegen indringers. Jarenlang was er een museum met hedendaagse kunst ondergebracht, maar dat is inmiddels verhuisd naar een hypermodern gebouw in Calheta. Net buiten de muren ligt een ministrandje waar bewoners van Funchal graag een duik in zee nemen.
@ Op zoek naar dolfijnen en walvissen
Grote groepen dolfijnen zouden er rond het eiland zwemmen. Dat wetend, kan ik niet wachten om met een snelle zodiac het water op te gaan. Al snel is er gespetter en zie ik vinnen! Het zijn gestreepte dolfijnen die op gepaste afstand van de boot blijven: zij hebben niets met mensen, is de verklaring van de bioloog aan boord. We zien ze uit het water springen terwijl de afstand steeds groter wordt. Gelukkig zijn er ook gewone dolfijnen en die komen direct op de zodiac af en zwemmen voor de boeg mee. Ze maken prachtige geluidjes en lijken echt door te hebben dat ze bewonderd worden. Er klinkt een mobieltje. De bioloog en kapitein van de boot worden telefonisch op de hoogte gehouden van wat er in het gebied te zien is aan dolfijnen en walvissen. Op het eiland zitten op twee hooggelegen locaties mensen met verrekijkers die het wateroppervlak afspeuren. Ze hebben enkele potvissen gespot. De enorme dieren zijn nauwelijks zichtbaar maar we zien ze wel spuiten. Op de weg terug is er nog een kleine verrassing: een schildpad vlak onder het wateroppervlak. Die leg ik met mijn Samsung Galaxy haarscherp vast.
@ Ga golfen (met waanzinnig uitzicht)
De Portugese eilanden zijn populair bij golfers. Santo da Serra is de belangrijkste golfbaan van Madeira, want jaarlijks het toneel van de Madeira Island Open. Bovendien bieden de diverse holes vergezichten die je vrijwel nergens anders zult aantreffen op een golfbaan. Geen wonder dat geregeld golfers gesnapt worden met een camera in hun hand in plaats van een club. Hole 4 ligt het mooist: bovenop een klif met een uitdagende afslag voor gevorderde golfers.
Golf-addicts proberen natuurlijk ook de golfbaan Palheiro Golf op Madeira en de golfbaan op zustereiland Porto Santo.
@ Vier kerst op Madeira
Kerst is en van de belangrijke feesten op het eiland, mensen die in het buitenland wonen komen en masse naar het eiland terug om dit met familie en vrienden te vieren. Overal staan kerstbomen (vaak nep) vol gekleurde lichtjes. In Funchal is het bijna de hele maand december feest. Muziekbandjes en dansgroepen in traditionele kleding treden op en in het centrum van Funchal is een er kerstmarkt en zie je sneeuwpoppen, van plastic natuurlijk want het is wel bijna twintig graden buiten.
Tip: 2 x musea
@ CR7, het voetbalmuseum van Ronaldo
Het museum dat je niet mag missen, is het CR7 museum in Funchal over de beroemdste man van het eiland: voetballer Cristiano Ronaldo. Hij is geboren op Madeira maar verliet het eiland op 11-jarige leeftijd. Wat er daarna kwam, weet vrijwel iedereen. In het museum kom je van alles te weten over zijn voetbalcarrière. Heel leuk is de fanmail die een speciaal plekje gekregen heeft. Veel brieven met hartjes van vrouwelijke fans. Natuurlijk heb je de kans om met enkele trofeeën of een beeld van de voetbalheld op de foto te gaan.
@ Moderne architectuur bij Mudas.Contemporary Art Museum
Dit is mijn favoriete museum op het eiland, alleen al vanwege de architectuur. Daarvoor kreeg Mudas.Contemporary Art Museum in Calheta dan ook verschillende onderscheidingen. Achter de strakke muren gaat een mooie collectie hedendaagse kunst schuil. Mede dankzij een lokale kunstverzamelaar beschikt het museum over 400 topstukken van de jaren ’60 vorige eeuw tot nu.
Tip: 3 x hoogtepunten en uitzichtpunten
@ Cabo Girao: duizelingwekkende kliffen
Voor een eiland van bescheiden formaat biedt Madeira vele highlights, al dan niet letterlijk. Zo is er Cabo Girao, een van de hoogste kapen van Europa. Een glazen platform biedt een duizelingwekkende blik op strandjes en wijngaarden 580 meter lager.
@ Zelfs mooi met dichte mist: Eira do Serrado
Eira do Serrado is zelfs met dichte mist en laaghangende bewolking een prachtig punt. Bij helder weer heb je hier uitzicht op de bergen en de huisjes in de Nonnenvallei. Hier schuilden nonnen in de tijd dat piraten Madeira nog geregeld bezochten.
@ Het woestijnachtige oosten: Ponta de São Lourenço
Na al het groen op bloemeneiland Madeira is het uiterste oosten van het eiland een verrassing: hier is het droog en dor. Dit is een van mijn favoriete plekken. Je kunt een prachtige wandeling maken (4 km heen en eenzelfde afstand terug) op het smalle stukje land met Ponta do Rosto, Ponta do Castelo en op een apart eilandje de vuurtoren bij Ponta de São Lourenço. De machtige kliffen maken dat ik me heel klein en nietig voel. Hoe moet het zijn als het hier stormt en de golven hoog tegen de kust beuken.
Tip: 2 x wandelingen
@ Pico Ruivo: wandelen naar het hoogste punt
Als je komt aanvliegen over Madeira zie je de bergen. Hoe hoog ze zijn, merk je als je een rondrit over het eiland maakt. Van de twee na hoogste bergtop van het Portugese eiland, Pico do Arieiro (1818 m), leidt de koningsroute naar het hoogste punt, Pico Ruivo (de purperen top) op een respectabele 1861 meter. Na een kwartiertje lopen kijk je vanaf het uitkijkpunt Ninho da Manta ver de valleien in. Tenminste, bij helder weer. Vaak wordt het dal aan het zicht onttrokken door laaghangende bewolking en steken slechts de scherpe pieken boven de wollige wolken uit. Veredas, smalle paden die rond de toppen kronkelen, leiden naar de Pico Ruivo. Een tochtje van slechts zes à zeven kilometer, maar bereid je er goed op voor. Het pad is niet eenvoudig, het weer veranderlijk en verraderlijk. De wandeling kost al snel een uur of vier als je onderweg de tijd neemt om van het landschap te genieten. Genoeg mensen die dat een uitdaging vinden, blijkt uit de dik ingepakte groep die passeert.
Let tijdens het rijden in de bergen op de soort iglo’s die je her en der ziet staan. Deze werden van de 15de tot de 18de eeuw gebruikt voor opslag van sneeuw. De sneeuw werd in de warme maanden gebruikt door ziekenhuizen en hotels voor koeling van etenswaren. Het Reid’s hotel, het eerste hotel op het eiland, betrok zijn eerste ijsklontjes nog van dergelijke iglo’s.
@ Een must do: wandelen langs de levada’s
Tijdens je vakantie in dit bijzondere deel van Portugal moet je eigenlijk een paar levadawandelingen maken: lopen over smalle paden langs de oude irrigatiekanalen. Sommige zijn al honderden jaren oud. Honderden kilometers levadas zijn zo geprepareerd dat je erlangs kunt wandelen. Enkele zijn alleen geschikt voor gevorderde wandelaars (vanwege smalle al dan niet steile paden langs diepe afgronden) andere zijn geschikt voor iedere natuur- en wandelliefhebber. Zodra je een vallei induikt, sta je vaak middenin het oerbos laurisilva (het laurierbos), beschermd Unesco-gebied. Geen geluid, frisse lucht, puur natuur, een sprookjesachtige omgeving.
Een gemakkelijke die voor iedereen te doen is, is de PR11 die begint bij de forelkwekerij Ribeiro Frio vanwaar je naar een prachtig uitkijkpunt loopt: de Balcões belvedere.
Altijd bereikbaar op Madeira
Natuurlijk is er nog veel meer te doen op dit Bloemeneiland. Er zijn vele wandelingen uitgezet dus je hoeft je geen seconde te vervelen. Dankzij Google maps weet je precies waar je bent. Zelf zoek ik geregeld extra informatie over een bestemming op op mijn Samsung Galaxy. Of ik check even de weersvoorspelling. Handig op een eiland waar het weer snel kan omslaan. Madeira is Portugees én EU-lidstaat dus kun je je Nederlandse telefoonabonnement zonder bijkomende kosten gebruiken. Fijn ook dat ik even naar huis kan bellen om mijn kattenoppas te vragen of alles nog goed gaat.
Tip: 7 x bijzondere hotels op Madeira
@ A Casa do Lagar: een eigen huis
Op zeven kilometer van Santana (met de leuke triangelhuisjes) ligt het vakantiehuis A Casa do Lagar in een wijngaard. Bij de nabijgelegen bodega kun je de wijnen van het huis proeven. Hoe leuk is dat. Verder kun je ook gebruik maken van het zwembad (dat je deelt met en ander huis), het terras en de barbecue. In het huis is ruimte voor 4 personen. Het noorden van Madeira is lekker rustig en een mooi startpunt om de rest van het eiland te ontdekken. Ben je met meer mensen, of zoek je iets op een andere locatie, kijk dan op Interhome.nl voor meer huizen in Portugal.
@ Legendarische Reid’s Palace Hotel
Ze spreken zelf van geparfumeerde botanische tuinen en de serene wateren van de Atlantische Oceaan. Poëtisch aangelegd of niet, het is genieten van de prachtige locatie van Reid’s Palace hotel. Op een klif, hoog boven de baai van Funchal, iets buiten het centrum ontvangt Reid’s al sinds 1891 al dan niet beroemde gasten. Het is daarmee een van de golden oldies van het eiland waar de well to do als Winston Churchill, Grace Kelly, en keizerin Sissi verbleven. Paradepaardjes van het hotel zijn de twee presidentiële suites met handgeschilderd Chinees behang op de muren, badkamers met tegeltableaus en oversized verandas-with-a-view. Maar het is niet per se nodig 2275 euro per nacht neer te tellen om van het uitzicht te genieten. Dat kan ook voor een paar tientjes met een verrukkelijke en zeer uitgebreide klassieke high tea die op het Tea Terrace geserveerd wordt door onberispelijk personeel.
@ The Vine: hip hotel in Funchal
Heel anders is de sfeer in het hipperdehippe The Vine hotel in Funchal. Een trendy wit hotel in het midden van de stad, boven winkelcentrum Dolce Vita. Iedere verdieping is ingericht naar een jaargetijde, maar altijd in het thema druiven. Op het dak vind je behalve een zwembad ook een zonneterras en een whirlpool van tien meter lang, geïnspireerd op de levada’s. Plus restaurant Uva met uitzicht over de stad. De spa in het souterrain biedt diverse behandelingen op basis van druiven zoals het druivenbubbelbad (waarbij een glas rode wijn geschonken wordt, om te drinken) waarna het lichaam zacht masserend ingesmeerd wordt met bodylotion op basis van druiven.
@ Arts In Conde Carvalhal hotel, Funchal
Het is zeker geen dertien in een dozijn hotel, Arts In Conde Carvalhal hotel in Funchal. De bedenkers van dit bijzondere concept vinden het belangrijk dat bezoekers en reizigers iets mee krijgen van de lokale cultuur en kunst. Dat zie je onder meer terug in de kamers van dit boutique and gallery hotel. Het ligt lekker centraal in Funchal, vlakbij het oude stadscentrum. Met wat geluk tref je een aanbieding van rond de 70 euro per nacht.
@ Kleinschalig hotel met enorme tuin
Zoek je iets aan de zuidwest kant van het eiland, een beetje het binnenland in? Dan is hotel Atrio perfect. Atrio is een kleinschalig hotelletje met 22 kamers rond een binnenplaats en een enorme tuin (22.00 m2) die helemaal het dal in gaat. Je ruikt hier de verfrissende geur van het eucalyptusbos om de hoek. Op verschillende niveaus zijn terrasjes voor ongestoord lezen of wegdromen. Vanuit het hotel loop je zo de bergen in of maak je een mooie wandeling richting zee.
@ Estalagem Ponta do Sol
Een hotel aan de kust is op een eiland snel gevonden. Maar zoek je iets bijzonders, dan is Estalagem Ponta do Sol een goede keus. Een lift brengt me naar de top van een klif met uitzicht op het zonnigste plekje van de zuidkust van Madeira, het witte dorpje Ponta do Sol. Wit is ook de dominante tint in mijn kamer. Het balkon met uitzicht op oneindige verten lonkt, maar dat doet ook het zwembad dat zo in de oceaan lijkt over te lopen. Of het restaurant dat als een aquarium boven de klif hangt, met alweer een wijds uitzicht.
@ Traditionele Quinta aan zee
Liever iets traditionelers? Dan is Quinta Do Alto Sao Joao een goede keuze. Een soort luxe boerderij of mansion op een prachtige locatie. Goedkoper ook en zeer sfeervol. Bij het hotel hoort een biologisch agrarisch bedrijf waar fruit en groenten verbouwd worden. Een tweepersoonskamer kun je hier vaak al boeken voor rond de 60 euro.
MEER PORTUGAL
- Madeira is een wandelparadijs. Hier vind je nog meer tips voor wandelingen op het bloemeneiland.
- Ik noemde buureiland Porto Santo al even bij de golf-tip. Maar er is nog veel meer te doen op dit kleine eiland. Er is een negen kilometer lang strand bijvoorbeeld. En een ‘kerkorgel’ van vulkaansteen. Je leest er alles over in mijn blog.
- Ben je sowieso een Portugal-liefhebber, dan vind je hier nog veel meer b.ogs over mijn Portugal-reizen.