Via de keuken leer je veel over een land en de inwoners. Dus reizen en eten zijn een oersterk duo. Het fijne is dat kookboeken tegenwoordig steeds meer reisboeken worden. Een van de nieuwste in dat rijtje: Het Nordic Kookboek.

 

Goed eten in Scandinavië is een makkie. De keuken van het noorden is puur zonder teveel franje. Goede ingrediënten zijn voldoende om snel een lekker gerecht in elkaar te draaien. Logisch dat chef-koks uit het koude noorden de culinaire wereld veroverd hebben de laatste jaren.

Het Nordic Kookboek, gerechten uit de Scandinavische keuken

Het Nordic Kookboek

 

Recepten uit het noorden

Het Nordic kookboek bundelt recepten uit Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland. Het boek begint met een introductie van wat de Scandinavische keuken is, stelt in enkele pagina’s de landen voor en laat kennis maken met de typische ingrediënten van gerechten uit deze landen. Dat alles in combinatie met fotografie om van te watertanden.

En dan heb je nog geen gerecht gezien. Dat gebeurt in de plusminus 150 pagina’s die volgen. Praktisch gerangschikt op recepten voor lente en zomer (veel vegetarisch en vis) en voor herfst en winter (veel vleesgerechten en comfort food). Al bladerend kom je dan unieke ingrediënten tegen als paardenbloemknoppen. Yep, die zijn blijkbaar eetbaar. Je gebruikt ze om er een Noordse variant op de kappertjes van te maken

Het Nordic Kookboek, recepten uit de Scandinavische keuken

Zo maak je kappertjes van paardenbloemknoppen

Het recept voor paardenbloemknoppen

  • Vers geplukte paardenbloemknoppen (pluk ze net voor de bloem uitkomt)
  • 1 tl zout
  • Appelwijnazijn
  • Takje dragon

Was de knoppen, verwijder evt. kelkblaadjes en dep ze voorzichtig droog. Doe alle ingrediënten in een met kokend water gesteriliseerde weckpot. Zet de pot in de koelkast. Keer zo nu en dan om en na een dag of vijf zijn je Scandinavische kappertjes klaar. Je kunt steeds nieuwe knoppen toevoegen aan het mengsel in de weckpot.

 

Het Nordic Kookboek, recepten uit de Scandinavische keuken

Mjammie, soepjes, onder meer een met zuring

 

Zelf ingrediënten zoeken

Die kappertjes kun je onder meer gebruiken op de salade van zoutevis. Daar heb je dan ook dennentopjes voor nodig, dat zijn de lichtgroene jonge scheuten die tussen april tot juni aan de dennenbomen verschijnen.

Afijn, dat wordt dus even foerageren in bossen en weilanden voor je in de keuken aan de slag kan, maar dat maakt het Scandinavische koken alleen maar leuker. En je zet iets unieks en gezonds op tafel.

Het Nordic kookboek, Uitgeverij Lannoo

Gelijk bestellen:

 

MEER KOOKBOEKEN

Je mag me wakker maken voor Indiaas eten. Maar het zelf bereiden met al die verschillende kruiden vond ik altijd een heel gedoe. Tot ik Bollyfood in handen kreeg, met eenvoudige gerechten uit India. Hou je van street food en cocktails? Dan zijn de culinaire wereldgidsen vast jouw inspiratiebron. Of liever Amerikaas? Maar dan wel opgetekend door een Amerikaanse die in Parijs woont.

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

Kookboek Bollyfood

Kookboek: Een Amerikaanse in Parijs

Een Amerikaanse in Parijs

Lonely Planet - Beste Street Food ter Wereld kookboek

Beste Street Food ter Wereld

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren