Van de fjorden terug naar de hotspots in Bergen
Reizen over kronkelige Noorse bergwegen, zonder haast wachten op de ferry naar de overkant, verse vis eten op een terras met een fenomenaal uitzicht. Het leven verloopt in slow motion en dat is heerlijk. Deel 2 van mijn rondreis Noorwegen.
Mijn ontdekkingstocht langs de fjorden gaat verder via Ulvik, een dorp omringd door hellingen vol fruitbomen. Nils Lekve van Hardanger Saft- og Siderfabrikk heeft appelboomgaarden en maakt behalve pure appelsap, die een prettige, lichtzure appelsmaak heeft, ook cider en sinds 2009 zelfs brandy. Een heel gedoe want de regelgeving rond alcohol is streng in Noorwegen en Nils moest dan ook stapels formulieren invullen voor hij een vergunning kreeg. Proeven van al dat lekkers kan ter plaatse maar kopen mag helaas niet volgens de Noorse wetgeving. Daarvoor moet je een kilometer of vijftig rijden, naar bijvoorbeeld Voss voor een officiële drankwinkel. Er is een ciderroute langs drie producenten op de hellingen uitgezet vanaf het witte houten kerkje uit 1859 in het centrum van Ulvik. Het is een mooie wandeling van ongeveer anderhalf uur met weidse uitzichten over appelboomgaarden en de fjorden. Check bij de toeristeninformatie of een van de ciderproducenten een rondleiding verzorgt. Dat kerkje is overigens ook een bezoek waard. Van buiten sereen wit maar van binnen uitbundig gedecoreerd.
Koffie bij de houtkachel
De ferry brengt me van Bruravik naar Brimnes en vandaar neem ik de bus naar Dyranut Mountainlodge waar ik Kari ontmoet. Voor het eerst zit het weer niet mee, een dikke grijze mist hangt over de Hardangervidda. Dan eerst maar een kop koffie bij de houtkachel, adviseert Kari, waarna we dik ingepakt toch even naar buiten gaan. “Bij mooi weer en met minder wind is het prachtig fietsen hier. Dat doen Nederlanders toch zo graag?”, lacht Kari. Nu lopen we een stuk door het inderdaad indrukwekkende landschap. Enkele vissers hebben de kou getrotseerd en gaan na een weekendje vissen juist weer op weg naar huis. Maar als we even in hun hut willen opwarmen met een kop koffie, dan zijn we meer dan welkom. Tijd voor een lunch heb ik niet, maar als ik al in de bus zit komt Kari aanrennen met een sandwich, een groot stuk worteltaart en iets te drinken. Voor onderweg. Hoe gastvrij.
Hotspots in Hanzestad Bergen
De trein brengt me terug in Bergen, de toegangspoort tot de fjorden en oude Hanzestad waar vier eeuwen lang Duitse handelaren actief waren. Zij werkten vanuit de fotogenieke houten huizen bij Bryggen, wat nu Unesco Werelderfgoed is. De Nederlandse handelaren zaten iets verderop, er is nog altijd een straat die Hollendergaten heet. Het Hanseatic Museum laat zien hoe de mensen destijds woonden en werkten.
Voor een regenachtige dag zijn er nog vier musea die zeer de moeite waard zijn, de Kode musea aan het meer Lille Lungegårdsvann, met ieder een eigen thema. Een ticket voor de vier musea is twee dagen geldig. En dan is er nog het bijzondere Lepramuseum, gevestigd is een van de opvanghuizen van weleer. De eerste ziekenhuizen in Scandinavië werden overigens speciaal opgericht om leprapatiënten te behandelen. Alleen al in Bergen waren er op een gegeven moment drie. Hun indringende verhalen brengen de patiënten in het museum weer tot leven. Eigenlijk is Bergen met de vele bezienswaardigheden een stedentrip op zich waard.
Hip: de oude sardinefabriek
Gelukkig schijnt ook in Bergen geregeld de zon. Die dagen is het lekker lunchen op de vismarkt bij Bryggen. Bestel bijvoorbeeld een rijk belegde sandwich bij een van de kraampjes en schuif aan aan de picknicktafels. Wat comfortabeler is USF-Verftet aan de Georgenes Verft. De oude sardinefabriek is nu het domein van kunstenaars. Hun ateliers zijn in het weekend vaak te bezoeken. In het industriële gebouw is ook Kafe Kippers ondergebracht. Een goed restaurant met kleine kaart en een heerlijk terras met waanzinnig uitzicht. In de verte leggen de schepen van de Hurtigruten aan. Voor een kop koffie is er het oude beursgebouw middenin de stad waarin verschillende cafés en restaurants zijn ondergebracht. Op de muren nog de originele fresco’s.
Bergen van boven
Natuur is altijd dichtbij als je in Bergen bent. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan naar de berg Ulriken, de hoogste van de zeven bergen rond Bergen, daar zit sky:skraperen, een van de beste restaurants van de stad. Voor de lunch kun je zo binnenlopen, voor het diner moet vooraf gereserveerd worden. Het is er trouwens goed wandelen hoog boven Bergen, Henrik Ibsen schreef er zelfs een gedicht over. Aan de andere kant van de stad brengt Fløibanen kabelspoor je naar een fijn uitzichtpunt op de Fløyenberg. Ga als er cruiseschepen in de haven liggen vroeg want rond een uur of halftien komen de cruisepassagiers met honderden tegelijk en staan er lange rijen voor de kabelbaan. Het blijkt een goed idee om een enkele rit te nemen en dan langzaam slenterend af te dalen naar de stad met smalle straten, houten huizen en winkelstraten volop designwinkels waar de resterende uren voorbij vliegen.
Dit was het tweede deel van mijn rondreis door Noorwegen. In deel 1 maakte ik onder meer een prachtige treinreis en dobberde ik in de fjorden.
Liever op wintersport in Scandinavië? Probeer dan eens het skigebied niet ver van het Noorse Ålesund. Je kunt er skiën in een witte wereld die je bijna helemaal voor jezelf hebt.
Hele mooie foto’s! Wij zijn nog nooit in Noorwegen geweest, maar het lijkt ons erg mooi en Bergen ziet eruit als een prachtige stad! 🙂
Dank je. Het is echt een aanrader. De natuur is overweldigend en de steden erg knus.