Het centrum van Antwerpen is een plaatje, maar wie de binnenstad te druk vindt, of gewoon eens iets anders wil tijdens een stedentrip, vindt veel bijzonders in de trendy en/of chique wijken Het Zuid, ‘t Groen Kwartier en Zurenborg.
Natuurlijk leiden er vele wegen naar Het Zuid maar als waterliefhebber ben ik benieuwd naar de vernieuwde kaaien langs de rivier de Schelde. De versterkingen ervan maken deel uit van het Sigmaplan om overstromingen als gevolg van klimaatveranderingen te voorkomen. Het project is nog niet helemaal af, maar wandelaars en fietsers kunnen nu al heerlijk via de Scheldekaaien afzakken naar het zuiden van Antwerpen zonder last te hebben van auto’s en ander snel verkeer. Vlakbij het reuzenrad The View zijn fietsen te huur bij Antwerp by Bike. Al dan niet met gids. Wel een aanrader dat laatste: gids Ari kent vele leuke feitjes wat de fietstocht echt interessanter en verrassender maakt.
Fietsen over de Scheldekaaien
Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat de Schelde een getijdenrivier is met hoogteverschillen van maar liefst 5,5 meter. Nooit geweten. De vernieuwde kades zijn al een oase van rust maar er komt nog meer groen waardoor dit een fantastische relaxplek wordt op enkele minuten lopen van het centrum. We trappen richting het zuiden waar in de verte de kranen van nieuwbouwprojecten stoer de lucht in priemen. Dat is Nieuw Zuid.
Moderne architectuur in Nieuw Zuid
Ooit was dit gebied een goederenterrein voor treinen, daarna werd het niemandsland. Rond 2012 werd begonnen met nieuwbouw. Het zijn appartementencomplexen van verschillende architecten, lekker ruim opgezet met veel groen ertussen. Het is een duurzame wijk natuurlijk en er zijn opvallend veel kunstgalerieën. Die zaten voorheen in ’t Zuid, een wijk die in de jaren ’70 en ’80 wat vervallen en dus relatief betaalbaar was. Toen er eenmaal mensen met geld en renovatieplannen kwamen, werd de wijk onbetaalbaar voor armere creatievelingen. Die strijken nu en masse neer in Nieuw Zuid, goed voor een lekker dosis hip. Het wijkje heeft nog wat meer winkels en horeca nodig om echt gezellig te worden maar de ruimtelijke opzet is perfect.
Cafe’s en restaurants in Nieuw Zuid
Toch alvast wat horeca-tips:
* Restaurant Barchel (Van Bréestraat 6) met een coole inrichting een enorm terras. Minpuntje: het gebrek aan vegan opties.
* Of ga naar Buur (Ledeganckkaai 11) voor een betaalbaar ontbijt of een (vegan) lunch, altijd vers bereid en smaakvol in een huiselijke sfeer.
Antwerpen: Terug in de tijd
Dat oud heel erg trendy kan zijn bewijst Het Zuid, een charmant stuk Antwerpen vol stijlvolle panden. De wijk werd eind 19de, begin 20ste eeuw gebouwd. De Haussmann-bouwstijl was de inspiratiebron voor de herenhuizen en villa’s en daarmee kreeg Het Zuid Parijse allure. Het eindresultaat was een woonwijk met brede boulevards vol weelderige huizen met soms een bizarre mix van verschillende bouwstijlen (onder meer art nouveau) uit de periode dat vakmanschap hoogtij vierde. Een van de een van de mooiste art-nouveaupanden van de stad is De Vijf Werelddelen waar een bootje uit de gevel steekt. En Het Zuid wordt nog mooier. Waar tientallen jaren een enorme parkeerplaats was, komt nu een lommerrijk park. Het eerste deel is al klaar, het laatste moet in 2024 afgerond zijn. Ondanks de klassieke uitstraling is Het Zuid een hippe, creatieve wijk vol leuke adresjes en terrassen op beschaduwde pleintjes. Ook vind je er de mooiste musea van de stad.
Museumtips voor Het Zuid
Het KMSKA
De renovatie duurde met elf jaar veel langer dan gepland maar in september 2022 ging het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) dan toch eindelijk weer open. En het was het wachten waard. Het Rotterdamse architectenbureau Kaan heeft de binnenkant grondig aangepakt en gebruikt gemaakt van de ruimte binnen de oorspronkelijke muren om meer ruimte voor kunst te creëren. Het resultaat is een bijzonder mix van klassiek en modern, waardoor alle kunst in het museum de aandacht krijgt die het verdiend.
Het FOMU
In Het Zuid liggen meer musea die de moeite waard zijn, zoals het FOMU (Fotomuseum) aan de Waalsekaai. De collectie bestaat uit zo’n 3 miljoen foto’s en fotoapparatuur van oud tot nieuw. Het gebouw, een pakhuis uit 1911 plus enkele nieuw aangebouwde onderdelen, is net zo indrukwekkend als de collectie.
Het M HKA
Alleen al voor het gebouw wil je naar het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) aan de Leuvenstraat. De hedendaagse kunstwerken zijn namelijk ondergebracht in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit 1926. Ook leuk: het M HKAFE op de bovenste verdieping met dakterrassen voor een heel andere kijk op Antwerpen en de Schelde. Een van de muren wordt opgesierd door een onvervalste Keith Haring!
PAKT: Urban jungle
Wij fietsen verder naar het autovrije ‘t Groen Kwartier, een industrieel maar ook groen stukje stad met onder meer een monumentaal voormalig militaire hospitaal en (nieuwbouw)woningen. Maar enkele rode bakstenen gebouwen vormen nu ook het decor voor de creatieve hub PAKT met een half open sportschool, restaurants en een biologische groentetuin op het dak. Wij ploffen in deze urban jungle neer bij koffiebar Caffènation waar koffie geschonken wordt van bonen die in de hal ernaast gebrand worden. De espresso heeft een aangenaam zuurtje en is goed sterk. Binnen opdrinken is leuk, maar nog fijner is het terras in deze rustige, groene stadsoase. Volgende keer kom ik terug voor een vegan lunch op het rooftop terras van Racine. Kortom, PAKT is zeker het ontdekken waard is.
Art Nouveau in Zurenborg
Iets ten oosten ervan ligt de wijk Zurenborg. Zo’n 150 jaar terug in de tijd stonden er de oude stadswallen. Toen Antwerpen moest groeien werden die afgebroken en de landbouwgrond achter de muren werden woonwijken. Volgens gids Ari was het in die periode het in België de gewoonte dat iedereen maar bouwt wat hij of zij leuk vond zonder veel samenhang. Maar in hier werd de stadsuitbreiding gestructureerd aangepakt met 12 architecten die allemaal een stuk ontwierpen. En zo ontstond tussen 1880 en 1915 Zurenborg. Je kijkt je ogen uit als je door de straten rijdt. Er is inderdaad samenhang maar tegelijkertijd komen er veel bouwstijlen samen. Mooi is het kruispunt Generaal van Merlenstraat/Waterloostraat waar de hoekhuizen allemaal een jaargetijde vertegenwoordigen.
Street art straten
Hoe groot het contrast met de iets verderop gelegen Krugerstraat/Minkelersstraat die samen een street art walhalla vormen. De straten bij de oude gasfabriek bieden een aaneenschakeling van kunstwerken. Meer en minder geslaagd maar het levert sowieso een kleurrijk geheel op waar vanalles te ontdekken is. Deelnemers aan het internationale graffiti festival ‘Meeting of Styles’ spuiten hier geregeld heel wat verfbussen leeg. Zelfs een grijze, regenachtige dag fleurt hier van op.
Niet bellen
De tocht terug naar het centrum komt de tip van Ari die hij aan het begin van de fietstocht gaf nog van pas. Hij waarschuwde ons niet teveel te bellen. Nederlanders schijnen nogal kwistig gebruik te maken van de fietsbel. Belgen vinden dat irritant. Goed om te weten als we in het centrum dwars door het winkelend publiek fietsen. Waar dergelijke straten in Nederland vaak voetgangersgebied zijn, delen voetgangers en fietsers in Antwerpen de winkelstraten. Laverend ontwijken we het winkelend publiek, de duim ver verwijderd van de fietsbel.
Vegan eten in Antwerpen
Restaurants te over in deze Vlaamse stad. Maar welke hebben goede plantaardige opties op de menukaart staan? Mijn tips:
Het Zuid
@ Je hoeft het KMSKA niet te verlaten, want het museumrestaurant Madonna heeft alles in huis voor een smaakvolle lunch. De keuze veganistische gerechtjes is niet groot, maar de hapjes die je krijgt voorgeschoteld zijn kunstwerkjes op zich, zoals je in een museum mag verwachten. Om hier te eten, hoef je geen museumticket te hebben, dus ben je in de buurt, dan kun je ook gewoon bij het Grand Café binnen lopen. Het restaurant is ook ’s avonds geopend (van wo t/m zo) voor een uitgebreider diner.
Binnenstad
@ Restaurant Hart (Minderbroedersrui 34) is een centraal gelegen, 100% plantaardig restaurant. De ambiance is fijn, het eten heerlijk en de porties zeer royaal. De roots van eigenaren Melissa en Mario liggen in Spanje, Chili en China en dat zie je ook terug in enkele gerechten op het menu, zoals de Spaanse tortilla. Ik bestelde de avocado-edamameburger, geserveerd op een knapperig broodje. Een gerecht om voor terug te komen.
@ Grandeaux ligt een mooi pleintje in hartje Antwerpen en is een combinatie van interieurwinkel en restaurant. ´s Avonds is de winkel gesloten vandaar dat ik even twijfelde bij het binnenlopen. Maar gelukkig, het restaurant is wel geopend voor het diner. Het concept is foodsharing, wat voor vegans nog wel eens een uitdaging kan zijn, maar hier eet ik heerlijk en ruim voldoende. Mocht de Gazpacho green zebratomaten nog op de menukaart staat: bestellen! Gosh, wat is die koude Spaanse soep smaakvol!
Hotels in Antwerpen
* Reis je met de trein, dan B&B Hotel Antwerpen Centrum op enkele minuten lopen van Antwerpen Centraal station een goede keuze. De kamers bieden alles wat je nodig hebt en het ontbijt is goed verzorgd. Op zonnige ochtenden kun je zelfs op het dakterras ontbijten. Nog een pluspunt: de prijs!
* Een andere budgetkeuze voor een weekendje weg is het centraal gelegen hotel Citybox Antwerpen. Heel fijn is ook dat je kunt kiezen voor een kamer met balkon. En voor gezinnen is er een familiekamer voor vier personen.
* Bijna naast het centraal station ligt Hotel Park Inn by Radisson Antwerpen. De inrichting van de kamers prettig basic en er is een Nespresso-apparaat aanwezig. Tel daarbij het goed verzorgde ontbijt op en je snapt waarom dit zo’n populair hotel is.
* Wie wil splashen en van design houdt, boekt Small Luxury en Boutique Hotel De Witte Lelie in een 17de eeuws pandje. Met tien kamers is het heerlijk kleinschalig, je komt helemaal tot rust in de bloementuin of in een van de twee salons met openhaard.
Met de trein naar Antwerpen
Met de trein reis je comfortabel en relaxt naar Antwerpen. Het is nog betaalbaar ook als je een beetje bijtijds boekt. Antwerpen heeft verschillende stations maar de mooiste is Antwerpen Centraal. Altijd een feestje om daar aan te komen. Vlakbij dat station zijn volop hotels en ook de bezienswaardigheden in het centrum liggen op loopafstand.
Meer België
Zin in een stedentrip naar een minder bekende stad in België? Kies voor Mechelen de stad waar sterke vrouwen veel invloed hebben (gehad).