Rondje langs natuurlijke bezienswaardigheden
Voor een klein eiland grofweg ter grootte van Texel heeft Aruba best veel te bieden. Enkele stadjes en dorpen met mooie historische panden, natuurgebieden, baaien met zandstranden en die veelgeprezen azuurblauwe zee.
Voor velen betekent een vakantie Aruba dagen op het strand liggen. Niet mijn hobby. Dus ik begin bij de natuur. Met een gewone huurauto red je het niet in het noorden van het eiland. Daarvoor heb je een jeep nodig. Of je boekt een toertje, bijvoorbeeld bij ABC Tours. ABC staat voor Adventures Beyond Comparison, en dat blijkt maar al te waar. Nog geen twintig minuten na vertrek stranden we niet ver van de kust in het noorden. De jeep is vastgelopen op wat stenen en de remleiding heeft het begeven. Toch best een essentieel onderdeel van een auto. Wachten dus op een nieuwe jeep.
Woestijn aan zee
Dat biedt de kans alvast wat rond te lopen in dit onherbergzame landschap. Het is alsof je in een woestijn aan zee bent. Er is vrijwel geen begroeiing behalve hoge, smalle cactussen. We zijn vlakbij de North Cape gestrand, het noordelijkste punt van Aruba. Samen met een kudde wilde geiten zoek ik mijn weg naar de kust. De zwarte steenblokken hier verraden de vulkanische oorsprong van Aruba, de geelwitte kleur is het gevolg van zeewater dat geregeld dankzij veel wind en hoge golven over de rotsen spoelt. Het is bijna niet voor te stellen maar de geiten en enkele wilde ezels vinden in dit gortdroge gebied voldoende zoet water en eten om in leven te blijven.
Water en wind zijn ook verantwoordelijk voor de natuurlijke bruggen die her en der langs de kust te vinden zijn, zoals vlakbij de Noordkaap waar de Twin Bridges liggen bij een bescheiden baaitje. Op het strandje liggen stukken koraal. Dood en kleurloos natuurlijk, maar met sierlijke motieven. Iets verderop markeren stenen twee grote gaten in de grond, de ogen van god, hoewel ze vanwege de gevaarlijke situatie (twee diepe gaten in de grond) misschien beter de ogen van de duivel zouden kunnen heten.
Een 12-jarig jochie vindt goud
Dit nu maagdelijke stukje Aruba was ooit een plek waar goud verwerkt werd. Het eerste goud op het eiland werd in 1824 gevonden door de 12 jarige Willem Rasmijn. Het was het begin van een echte goudkoorts. In de jaren daarna was goud een belangrijke bron van bestaan. In het noorden van het eiland staan de restanten van een oude goudmolen, de Bushiribana Gold Mill Ruins. Het lijkt net een fort, zo gebouwd om zeerovers af te schrikken. Binnen de stenen omheining stond een houten molen die rotsblokken tot gruis moest vermalen om zo het goud vrij te krijgen. Later werd gebruik gemaakt van cyanide, puur gif. Er kwam een eind aan de goudwinning omdat de cyanide nodig was voor het maken van bommen toen WOI uitbrak. De mijnen werden nooit meer in gebruik genomen.
Ik beklim de ruïnes en wandel over scherpe stenen richting kust waar het water op de kliffen beukt. Overal staan ‘stenen mannetjes’. Volgens onze gids stapel je net zoveel stenen op elkaar als je wensen hebt. Sommige mensen hebben een enorme wish list. Ik heb vooral dorst. En zowaar in de middle of nowhere staat een foodtruck. Er is zelfs een mobiel toilet.
De zee langs de noordkust is ruw maar wie wil zwemmen, kan dat heel veilig doen in een van de natural pools. Een fijne cool down na een ochtend in de Arubaanse ‘woestijn’.
Vakantie Aruba: hekken van cactus
Op de terugweg richting Oranjestad blijkt dat de cactussen ook nuttig kunnen zijn. Er worden hekken rond huizen van gemaakt. Vast een stuk effectiever dan een verboden toegang bordje. De cactussen die gebruikt worden, worden eerst op een geen-water dieet gezet zodat ze wat dunner worden. Dan worden ze zo dicht mogelijk tegen elkaar geplaatst waarna ze weer water krijgen en zo een ondoordringbaar levend hekwerk vormen. Je moet het hek wel zo nu en dan snoeien anders worden de cactussen te hoog.
Een rondje Oranjestad bewaar ik voor later. Het is eerst lunchtijd. Restaurant West Deck blijkt een top adresje. Lekker laid back met tafels met rood-wit geblokte kleedjes op een houten terras aan het strand. Aanraders zijn de ceviche en de garnalen in een jasje van kokos met een mangosausje. De ingelegde rode uien en de pittige saus met madame Jeanette pepertjes zijn huisgemaakt en erg lekker. Die laatste wel met mate want de saus is behoorlijk pittig. Loom verlaat ik anderhalf uur later het restaurant. Even omkleden in mijn hotel en dan toch maar een duik in die verleidelijke azuurblauwe zee.
MEER ARUBA BLOGS
Heb je na zo’n hobbelige jeeptocht zin om te relaxen? Dit zijn mijn favoriete stranden op Aruba. Aan een van die stranden, Eagle Beach, ligt bovendien een prachtig hotel: Amsterdam Manor.
Algemene informatie over Aruba
- Wat is de vliegtijd naar Aruba? Een directe vlucht duurt iets minder dan 10 uur. Maak je een tussenstop op bijvoorbeeld Bonaire, tel dan ongeveer twee tot tweeënhalf uur bij de vliegtijd op.
- Wat is het weer op Aruba? Het weer op Aruba is vrijwel het hele jaar goed. De temperatuur schommelt altijd rond de dertig graden Celsius. De regentijd is van oktober tot half december maar meestal valt er dan zo nu en dan een buitje.
- De is de beste reistijd? Aruba is vooral populair bij Amerikanen. Zij bezoeken het eiland vooral van december t/m april. De overige maanden zijn daarom officieel laagseizoen en dat merk je aan de hotelprijzen.
- Wat is er te doen? Op Aruba heb je prachtige stranden en intieme baaitjes dus voor een strandvakantie is het de perfecte bestemming. Het zeewater is aangenaam warm dus je kunt er goed zwemmen, snorkelen, SUPPEN en andere watersporten beoefenen. En er is mooie natuur op Aruba dus het is de moeite waard een jeep te huren of een georganiseerd toertje te maken.
Goedkope vakantie: hotel Aruba
Ook zin in een zonvakantie Aruba? Ik logeerde enkele nachten bij het Renaissance hotel in het centrum van Oranjestad. Het hotel heeft een strand op een privé-eiland met loslopende flamingo’s (ze zijn helaas wel gekortwiekt zodat ze niet kunnen wegvliegen). Ook sliep ik enkele nachten bij het Amsterdam Manor hotel aan Eagle Beach, het prachtige strand met de bijzondere divi divi bomen. De eigenaren zijn Nederlands en het hotel doet lekker intiem aan.
Andere, ook goedkopere, hotels vind je hier.