De herrijzenis van een stad

Tijdens de oorlog was 80% van de daken vernietigd maar Dubrovnik is herrezen. En hoe. Luxe hotels, gastronomische restaurants, vele bezienswaardigheden en een prachtige kust aan een kristalheldere zee bepalen het beeld. Tijd voor een stedentrip.

Wandeling over de oude stadsmuur. Dubrovnik, Kroatie

Wandeling over de oude stadsmuur

 

’s Morgens rond zes uur komen via de open ramen van straatgeluiden binnen. Zonlicht piept door de kieren van de groengeverfde luiken van mijn kamer in Pucić Palace. Ooit was dit het privé-paleis van een adellijke familie. Nu is het statige pand verbouwd tot kleinschalig hotel, de kamers smaakvol ingericht met klassieke meubels. De ramen bieden uitzicht over de beroemde rode daken van de stad. Beneden op het Gunducileva plein wordt de markt opgebouwd, roodwitte parasols moeten bescherming bieden tegen de felle zon later op de dag. Groente en fruit, kaas, zeep, bloemen en lokale lekkernijen liggen uitgestald en de eerste kopers dienen zich al snel aan, zie ik hangend uit het raam.

De markt van . Dubrovnik, Kroatie

De markt van Dubrovnik

De markt van Dubrovnik. Kroatie

De markt van Dubrovnik

Dan kan ik de verleiding niet weerstaan om zelf de nog stille straten van Dubrovnik te gaan ontdekken. De stad is vrijwel geheel opgetrokken uit het harde witte steen van het eiland Brac. Door de miljarden voetstappen die er de afgelopen eeuwen overheen gingen, zijn de straten spiegelglad geplaveid. Ze glanzen als marmer. Een oude man voert op dit vroege uur de duiven op het plein van de Jezuïetenkerk, bij de haven wachten enkele katten geduldig op hun ontbijt dat ze toegeworpen zullen krijgen van de vissers die hun vangst uit de netten halen.

Duiven voeren bij de Jezuietenkerk. Dubrovnik, Kroatie

Duiven voeren bij de Jezuietenkerk

Duiven voeren bij de Jezuietenkerk. Dubrovnik, Kroatie

Duiven voeren bij de Jezuietenkerk

Kat op weg naar de haven van Dubrovnik voor zijn ontbijtje. Dubrovnik, Kroatie

Kat op weg naar de haven van Dubrovnik voor zijn ontbijtje

De oude vissershaven. Dubrovnik, Kroatie

De oude vissershaven

De stad ontwaakt

Dubrovnik laat zich ‘s morgens net na zonsopgang van haar mooiste kant zien. Er zijn heerlijke pleinen met terrasjes voor een koffie, er zijn talloze barokke kerken en kloosters en er is de rijke bouwstijl van de privé-paleizen met veel Renaissance en Gotische kenmerken. De adel huurde vaak Italiaanse architecten in voor het ontwerpen van hun kapitale optrekjes. Op veel gebouwen en de toegangspoorten van de stad staat Blasius afgebeeld, de beschermheilige van de stad met in zijn hand Dubrovnik in miniatuur. Bij de oude haven ligt het Dominicaanse klooster en iets verder buiten de stad het quarantainegebouw waar tot eind 14de eeuw zeevaarders die uit verdachte gebieden kwamen 40 dagen moesten blijven om zeker te zijn dat ze geen ziekten bij zich droegen. In de stad liggen verder onder meer de kathedraal, het Franciscanen klooster en het Rectorenpaleis.

De binnentuin van het Franciscanen klooster. Dubrovnik, Kroatie

De binnentuin van het Franciscanen klooster

Het Rectorenpaleis in Dubrovnik. Dubrovnik, Kroatie

Het Rectorenpaleis in Dubrovnik

Het Rectorenpaleis in Dubrovnik. Dubrovnik, Kroatie

Het Rectorenpaleis in Dubrovnik

Bijzonder interieur van de kathedraal van Dubrovnik. Dubrovnik, Kroatie

Bijzonder interieur van de kathedraal van Dubrovnik

 

Top-restaurantjes

Stradun, de hoofdstraat, splitst de stad in tweeën. Het gebied aan de zeekant is het oudste deel van de stad, aan de andere zijde kruipen smalle steegjes tegen de berg op. Prijeko is een van de drukste straten in dit stadsdeel. Hier laveer je tussen de terrassen van de restaurantjes. Moby Dick is een van de betere eetgelegenheden, weet Josée, een Nederlandse die alweer 35 jaar in Dubrovnik woont en tegenwoordig als gids werkt. Ze heeft meer restauranttips. Buffet Kamenice is het oudste oesterrestaurant van de stad. Ze serveren er volgens Josée heerlijke lokale specialiteiten als rode rijst met zeevruchten, olijfolie, peterselie en knoflook en gepaneerde inktvisringen. Ook populair bij locals en toeristen is Lokanda Peskarija, een visrestaurant met eenvoudige maaltijden bij de oude haven net buiten de muur.

Stradun scheidt de stad in tweeen. Dubrovnik, Kroatie

Stradun scheidt de stad in tweeen.

Stradun scheidt de stad in tweeen.. Dubrovnik, Kroatie

Stradun scheidt de stad in tweeen.

Espressootje drinken op een nu nog rustig terras. Dubrovnik, Kroatie

Espressootje drinken op een nu nog rustig terras

Wandelen over de muur

Als de cruiseschepen voor anker gaan, is het gedaan met de rust dus zorg ik dat ik bij de muur ben zodra de kassa open gaat. Want je hebt Dubrovnik niet echt gezien als je geen wandeling over de twee kilometer lange muur gemaakt hebt. De stad die in 1991 tijdens de oorlog maandenlang werd beschoten waarbij 80% van de daken werd verwoest, heeft zich hersteld. Uiterlijk dan. Een steengroeve werd speciaal geopend zodat nieuw dakpannen gemaakt konden worden van hetzelfde materiaal als de oude. Maar die nieuwe zijn nog felrood en niet zo mooi gemêleerd als de oude. Vanaf de muur haal je de oude daken er zo uit.

Wandeling over de oude stadsmuur. Dubrovnik, Kroatie

Wandeling over de oude stadsmuur

Wandeling over de oude stadsmuur. Dubrovnik, Kroatie

Wandeling over de oude stadsmuur

Wandeling over de oude stadsmuur. Dubrovnik, Kroatie

Wandeling over de oude stadsmuur

Uitzicht over de daken van Dubrovnik. Dubrovnik, Kroatie

Uitzicht over de daken van Dubrovnik

Net buiten de muur zijn er enkele cafés en restaurantjes, ontdek ik tijdens mijn ochtendwandeling. Daar eindigt uiteindelijk mijn dag rondstruinen in de stad. Hoog op de kliffen met het klotsende water van de zee diep beneden me geniet ik van de ondergaande zon en natuurlijk een Kroatisch wijntje. En de rust want als de groepen toeristen uit de stad vertrokken zijn, hebben opeens vogels weer het hoogste woord, niet de mensen.

Terras net buiten de stadsmuur. Dubrovnik, Kroatie

Terras net buiten de stadsmuur

MEER STEDENTRIPS

 

MEER KROATIE