Aristocraten en andere well-to-do wisten het begin vorige eeuw al: Boedapest (Hongarije) is dankzij de prachtige badhuizen the place to be als het om wellness gaat. En dat is door de jaren heen niet veranderd. Een perfecte bestemming voor een relaxte citytrip dus.
Boedapest is gebouwd op 132 bronnen en dat water wordt rechtstreeks naar ongeveer 30 badhuizen geleid, van klein en intiem tot extravagant met de grandeur van een paleis. De Romeinen maakten al gebruik van het geneeskrachtige water uit de bronnen, zoals te zien is aan de opgravingen in de oude wijk Obuda. Zij noemden hun stad Aquincum en bouwden onder meer forten, een amfitheater, aquaducten en openbare badhuizen. Ook de Turken bouwden in de 16de en 17de eeuw tijdens de Ottomaanse overheersing diverse badhuizen, waarvan er nog enkele gewaard gebleven zijn zoals Rudas, Király en Veli Bej, en gaven daarmee en heel nieuwe betekenis aan Turkish Delight.
Badderen in badhuizen
De eerste decennia van de twintigste eeuw waren de hoogtijdagen. Van overal kwamen aristocraten, politici, kunstenaars en miljonairs naar Boedapest om te badderen in het geneeskrachtige water van elegante badhuizen als Széchenyi en Gellért. Het is sociale gebeurtenis. Mensen kwamen en komen niet enkel om te profiteren van het geneeskrachtige water maar ook om bij te praten, een potje te schaken et cetera.
Széchenyi, het grootste badhuis van Europa
Het warmgele neobarokke pand van Széchenyi, het grootste badhuis van Europa, is niet te missen. De statige entree met aan beide zijden zuilengalerijen en vrouwenbeelden lokt me naar binnen. Het water van dit badhuis komt van een diepte van 1256 meter en wordt dan gekoeld en naar diverse baden geleid. Dagelijks spuwt de bron 6 miljoen liter water naar de oppervlakte! Ruim voldoende voor de 18 baden, sommige puur voor plezier, andere voor medicinale doeleinden. En dan zijn er nog de stoomruimtes, sauna’s, massages en schoonheidsbehandelingen. Zelfs de dieren in de nabijgelegen dierentuin profiteren mee: het overtollige warme water van Széchenyi wordt gebruikt om de hun verblijven te verwarmen. Ik voel de vermoeidheid van een dag rondlopen in de stad van me afglijden als ik me tegen zonsondergang in het warme water laat zakken. Geen zin om in de rij te staan voor de kassa? Koop dan je smartphone ticket voor het Széchenyi badhuis alvast online en loop na het scannen zo naar binnen.
Gellért: surfgolf in het buitenbad
Széchenyi is een populair badhuis maar mooier (vind ik) is Gellért aan de andere kant van de Donau, helemaal in Art Nouveau-stijl. Een goed excuus om ok op de tweede dag van mijn citytrip tijd voor ontspanning te maken. Bij binnenkomst imponeert de enorme hal met roze marmeren pilaren, mozaïeken op de vloer, helder gekleurd glas-in-lood in het dak en beelden in nisjes. In de nostalgische, houten badhokjes verruil ik kleding voor zwemkleding en dan is het kiezen. Naar het zachtgele binnenbad of naar het buitenbad met de unieke surfgolf die in 1927 ontwikkeld is en nog altijd functioneert. Om de zoveel tijd verandert het buitenbad tien minuten lang in een soort zee. Ik kies voor de 38⁰C warme thermaalbaden in een azuurblauwe setting waar het goed relaxen is onder toeziend oog van kussende cherubijntjes. Bij de prijs van mijn ticket voor het Géllert Badhuis zit trouwens ook een heerlijke aromatherapie massage inbegrepen. Maar als je daar geen behoefte aan hebt, dan kun je ook een gewoon entreebewijs kopen. Hoe ontspannen kan een stedentrip zijn?!
Meer blogs met tips voor Boedapest
Als het om dorstlessers gaat, dan heeft Boedapest een heel eigen cultuur. Bestel je drankje zoals een local dat doet.
En je zou het misschien niet denken, maar begin vorige eeuw was Boedapest populair bij de rijken der aarde. Ik ontdekte waarom.
Boek je hotel Boedapest
Boedapest is een heerlijk, en betaalbare, bestemming voor een stedentrip. Een mooi, centraal gelegen hotel is hotel Exe Danube Budapest.Je vindt voor dit hotel geregeld goede aanbiedingen van rond de 75 euro per kamer.
Wil je echt in de stijl van de aristocraten slapen, dan is hotel Boscolo Budapest jouw bestemming. Alsof je een paleis binnenstapt, zo rijk versierd is de entree. Laat je er niet door afschrikken. Een kamer kost je met een beetje geluk minder dan 150 euro per nacht. Dan slaap je wel als een prins(es).
De weersverwachting
Als je van aangename temperaturen houdt, dan is Boedapest (of Budapest, zoals het ook wel geschreven wordt) een goede citytrip-bestemming van april tot oktober. De zomermaanden zijn met gemiddelde maxima temperaturen van ongeveer 27 graden iets warmer dan de Nederlandse zomers. De natste maand is juni