Chocoladehoofdstad van België
Er is veel chocolade in Brugge. Bij de laatste telling waren er 52 bonbonwinkels in de stad. Best veel voor een niet al te grote stad. Tijd voor een diepgaand onderzoek met veel proeverijen.
Schokkende chocolade
Onder de chocolade-winkels zitten enkele heel toeristische met borsten en penissen van chocolade in de etalage. Wie koopt dat?! Gelukkig zijn er ook heel goede. De beroemdste chocokunstenaar van de stad (en het land, wellicht van de wereld?) is Dominique Persoone van The Chocolate Line (Simon Stevinplein 19). Hij werd wereldwijd beroemd toen hij de Rolling Stones cacao liet snuiven. De Bruggenaren kijken al niet eens meer vreemd op als hij tijdens Valentijn in zijn etalage een mensenhart van chocolade toont, compleet met aders en slagaders. Hij werkt intussen voor en met vele grote namen in de culinaire wereld. Tijdens het jaarlijkse Brugse culi-festival Kookeet mocht ik een van zijn bijzondere creaties proeven, de kus van de nachtzuster. Wat een feest.
Het zwaantje van Brugge
Diverse top-chocolatiers van Brugge hebben samen een bonbon bedacht in de vorm van het Brugse Zwaantje. Het was nog een heel gedoe. Het idee was dat het publiek uit drie varianten zou kiezen. Maar alle drie kregen ze ongeveer evenveel stemmen. Nu is het zwaantje gevuld met een mix. Ik proef speculaaskruiden. Maar dat klopt niet. Het zijn gruutkruiden. Nooit van gehoord, maar het smaakt goed. Het knispertje komt van de Brugse kletskoppen. De zwaantjes zijn onder meer te koop bij Depla (Mariastraat 20), die zelfs verse bloemen in chocolaatjes verwerkt.
Medicijnen in chocolade
Er zijn meer chocolade-shops de moeite waard. Sweertvaegher (Philipstockstraat 29) bijvoorbeeld, met ruim 80 jaar historie alweer. Probeer er de melkchocolade galet, een soort macaron van chocolade. Aanradertje! Een andere topper is Sukerbuyc (Katelijnestraat 5) waar ze zelfs de doosjes van chocolade maken. Of ga voor super trendy met de strakke chocladedoosjes van BbyB (Sint Amandsstraat 39) die chocolade als haute couture presenteert. Dan krijg je spannende combinaties als pure chocolade met rabarber en viooltjes of een met aardbei, peper en citroen
Zelfs kwaliteitsketens als Neuhaus blijken leuke verhalen te hebben. Jean Neuhaus was apotheker. Medicijnen smaken zelden lekker, of je moet ze even in chocolade dippen. Dat deed Jean. Maar chocolade met room gevuld smaakte nog beter. Dus weg medicijnen, de praline was geboren. Destijds nog verkocht in een puntzakje wat niet fijn was voor het onderste bonbonnetje. Dat kwam vaak geplet uit het zakje. Dus bedacht echtgenote Louise een chique doosje. De ballotin bestaat nog altijd.
Meer in Brugge
Wil je graag meer zien van Brugge, maar weet je niet waar te beginnen? Boek dan een tour per riksja. Lekker ontspannen en de ‘chauffeur’ fietst niet alleen, hij of zij geeft ook uitleg over de stad.
LEES OOK
MEER BELGIE
Dit verhaal delen? Leuk!