Altijd leuk: even naar een kerstmarkt bij de zuiderburen voor een gezonde dosis kerstgevoel. Omdat het in december niet echt terrasjesweer is in Hasselt (België), duik ik ook nog enkele musea in.

 

Winterland in Hasselt, Belgie

Winterland in Hasselt, Belgie

 

Glaasje op in het Jenevermuseum

Ik begin waar iedereen eindigt: in de bar waar de jenever geproefd kan worden. Niet omdat ik toe ben aan een shot maar omdat er net twee busladingen vol toeristen het museum ingedoken zijn. Even wachten dus tot het wat rustiger is. De kast achter de bar is indrukwekkend. Honderden flessen jenever, voornamelijk Belgische maar ik spot ook een fles Nederlandse Bols en drank uit Frankrijk en Duitsland. De dame achter de bar wijdt me vast in in de geheimen van de inhoud van al die flessen.

Jenevermuseum in Hasselt, Belgie

De bar van het Jenevermuseum in Hasselt, Belgie

Vijftien minuten later dompel ook ik me onder in de wereld die jenever heet. Conservator Davy Jacobs geeft uitleg. Het museum is gevestigd in een oude stokerij uit de tijd dat jenever booming business was. In 1803 stookte de familie Bamps hier het edele vocht, later kwam de stokerij in handen van de families Stellingwerff en Theunissen. Zo halverwege de 19de eeuw kon het niet op met de jenever in Hasselt. Alleen al in het kleine centrum van de stad waren 26 stokerijen. Dat de vraag zo groot was, was mede te danken aan een Nederlands garnizoen dat er gelegerd was. Het was ook aan die stoere mannen te danken dat de jenever uit Hasselt meer gearomatiseerd werd dan elders in België. Meer de Nederlandse stijl dus.

Jenevermuseum in Hasselt, Belgie

Jenevermuseum in Hasselt, Belgie

 

Jenever proeverij in het museum

Aan alle goede dingen komt een eind. Er ontstonden Matigheidsbonden (ja echt) die het drinken van sterke drank aan banden wilden leggen. En de bierbrouwerijen kwamen in opstand. Na WOII was er geen houden meer aan en vele stokerijen sloten de deuren. De laatste jaren wordt het imago van jenever gepimpt door er cocktails mee te maken. Hoe hip het vroeger was, blijkt uit de enorme collectie van prachtige reclameposters waarvan helaas maar een deel te zien is. Zelfs grote namen als René Magritte en Maarten Toonder tekenden affiches. Na een rondje museum is het dan toch tijd om te proeven van de jenever uit de eigen museumstokerij. Een glaasje pure jenever. Of liever met een toegevoegd smaakje van extra kruiden, kersen of citroen.

Jenevermuseum in Hasselt, Belgie

Jeneverproeverij in het Jenevermuseum

 

De Langeman van Hasselt

Het Stadsmus is het stedelijk museum van Hasselt en vertelt het verleden van Hasselt in zes thema’s. Zelfs een beladen onderwerp als de Eerste Wereldoorlog wordt toegankelijk dankzijde persoonlijke verhalen van zes mensen die die periode zelf meemaakten. Om het ook voor families interessant te maken, krijgen kinderen van 6 tot 12 jaar een rugzakje met daarin allerlei opdrachten. Hun hoogtepunt is vast de ontmoeting met de Langeman van Hasselt die goed verstopt zit en slechts eens per zeven jaar het museum mag verlaten. Het leukste nieuws voor ouders: het museum is gratis toegankelijk.

Het Stadsmus in Hasselt, Belgie

Het Stadsmus in Hasselt, Belgie

Het Stadsmus in Hasselt, Belgie

Foto’s van WOI slachtoffers in het Stadsmus

 

Kerstmarkt Hasselt: Jingle bells in Winterland

Schemertijd in Hasselt betekent de laatste zeven weken van het jaar Winterland, natuurlijk super kitsch maar ook lekker sfeervol. Ideaal voor een gezonde dosis kerstgevoel tijdens een winterse citytrip. Ik slenter langs de usual suspects als kraampjes met glühwein en broodjes worst en stalletjes met kerstversiering. Helemaal blij word ik van mijn ontmoeting met Ilona Toth uit Hongarije. Ze verkoopt enkel handgemaakte spullen uit haar dorpje Sztendre, niet ver van Boedapest. Bij elk voorwerp heeft ze een persoonlijk verhaal. Ze is er zo enthousiast over dat ik steeds denk: goh wat leuk, terwijl het eigenlijk helemaal mijn smaak niet is.

Kerstmarkt Winterland in Hasselt, Belgie

Winterland in Hasselt, Belgie

De draaimolen op de kerstmarkt in Hasselt, Belgie

Draaimolen met twee verdiepingen op de kerstmarkt

 

Het huis van de kerstman

Speciaal voor kinderen is er in Winterland een deel met kermisattracties, allemaal in kerstsfeer. En er is een riante ijsbaan naast het grand café. Dit jaar overdekt om energie te besparen, want België heeft wat probleempjes met de energievoorziening.
Waar de meeste kleintjes echt blij van worden, is het huis van de kerstman. Hij woont in een stoer houten huis dat echt uit Finland komt en is meestal te vinden naast de kerstboom waar ieder kind welkom is voor een babbeltje. Zelf foto’s maken mag, een professionele foto kopen kan ook en de opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

Merry Christmas iedereen!

De slaapkamer van de kerstman op de kerstmarkt Winterland in Hasselt, Belgie

De slaapkamer van kerstman in Winterland

Huis van de kerstman, Winterland, kerskmarkt, Hasselt, Belgie

Het huis van de kerstman in Winterland

 

MEER KERST

Voor meer kerstgevoel ga je winkelen in Zurich

Freitag in Zurich, Zwitserland

Kerstwinkelen in Zurich

.

Bewaren

Bewaren