Het is zo’n bucketlist reis: een Hurtigruten cruise naar Noorwegen. Ik scheepte in in Bergen en voer via de Noorse fjorden naar het noordelijkste puntje van Noorwegen om te eindigen in Kirkenes, vlakbij de Russische grens. En dat allemaal met de Hurtigruten, de Noorse postboot. Dit zijn de highlights.
Bergen, geen fijner vertrekpunt voor wat de mooiste zeereis ter wereld heet dan deze oude Hanzestad. Vanaf het moment dat ik van de pier waaraan de MS Finnmarken ligt aangemeerd de stad in wandel, heb ik spijt dat ik niet een dag eerder gekomen ben om op mijn gemak rond te kijken. Snel wandel ik naar het kleurrijke Bryggen, de oude haven waar Hanze-koopmannen handel dreven en zo de stad rijk maakten. Als je meer tijd hebt, en dat zou ik zeker aanraden, dan kun je in dit leuke wijken onder meer overnachten bij het Radisson Blu hotel. Liever een appartement in een van de prachtige houten huizen van Bergen? Op een minuut of tien lopen van het centrum vind je The White House (voorheen Moods of a Bergen house), een appartement met plek voor maximaal 4 personen.
Ik heb geen tijd voor alle bezienswaardigheden van Bergen maar ik pik nog wel even de Floibanen mee die me naar een hoog uitzichtpunt brengt. Na zo’n hectisch begin is het extra genieten van het overdadige buffet dat de eerste avond het diner vormt aan boord van de Hurtigruten. Vis in overvloed, gerookt, gemarineerd, gebakken, rauw en altijd supervers want net gevangen in de kustwateren van de Norse fjorden. Alle maaltijden zullen goed blijken tijdens deze all inclusive cruise in Noorwegen. Alleen voor excursies betaal je bij.
Het begin van de Hurtigruten
Het fenomeen Hurtigruten (sneldienst) bestaat alweer zo’n 125 jaar. Het was een relatief kleine firma die de uitdaging aanging een vaarroute op te zetten tussen Trondheim en Hammerfest. Best een risico want er waren destijds maar twee zeekaarten en slechts 28 vuurtorens. De Noren in het fjordengebied konden hun geluk niet op. Een brief die in de winter normaal vijf maanden deed over dit traject was nu dankzij de postboot in enkel dagen op de plaats van bestemming. Geen wonder dat de Hurtigruten overal met feesten ontvangen werd.
Hop-on-hop-of cruise Noorwegen
Sinds 1914 varen de Hurtigrutenschepen van Bergen tot aan Kirkenes en terug, een 11-daagse zeecruise. In totaal doe je tijdens deze cruise bijna 70 havens aan. Maar velen doen een deel van de route want de Hurtigruten is een soort hop-on-hop-of schip. In iedere haven gaan er mensen van boord en schepen mensen in. Samen met de nodige vracht, want de schepen hebben voldoende ruimte en zelfs vrieskisten en koelkasten aan boord om goederen die snel bederven te vervoeren. Je (huur)auto kan trouwens ook meevaren!
De fjorden van Noorwegen
Op de tweede dag van onze cruise naar de Noordkaap vaart de Hurtigruten naar het dorpje Geiranger in het gelijknamige fjord, een tocht van ruim 100 kilometer vanaf Alesund door verschillende fjorden. De Geiranger is een van de mooiste fjorden van Noorwegen. Vier uur lang rijzen aan beide zijden van het schip kliffen loodrecht uit zee op. Her en der een zie ik een huisje en heel soms een dorpje.
Excursie naar de Trollentrap
Zo’n 200 passagiers ontschepen in Geiranger voor een excursie via ondermeer de mooiste weg van Noorwegen, de Trollstigen, ofwel de trollentrap die als een soort Formule 1 circuit de steile berg af meandert. Maar eerst is er de Adelaarsweg, een pittige bergweg langs diepe afgronden die fijn uitzicht biedt op het Geiranger fjord waar de Ms Finnmarken net aan de terugweg is begonnen. Bergen, watervallen, een overtochtje met de ferry, een wandeling over een kunstige, metalen constructie over de Gudbrandsjuvet en een bezoekje aan rozenstad Molde maken de dag compleet.
De elf Hurtigruten zusjes
De reis van Bergen naar Kirkenes en terug langs de Noorse fjorden duurt zoals gezegd elf dagen, en omdat er iedere dag een schip vanuit Bergen vertrekt zijn er altijd elf schepen onderweg. En dus komen we zo nu en dan een zusterschip tegen zoals de Lofoten, een van de kleinste schepen, in de haven van Trondheim. Trondheim is een aantrekkelijke stad met oude houten (pak)huizen. Het geel, rood en wit reflecteert in de Nidelva rivier, zien we vanaf de Gamle Bybro, ofwel de brug van geluk. De stad is beroemd vanwege de Nidaros kathedraal die over het graf van Viking koning Olav Haraldsson gebouwd werd. De man die mensen bekeerde tot het Christendom, daarbij naar verluidt bruut Vikinggeweld niet schuwend.
Excursie Trondheim
Iets buiten het centrum van Trondheim ligt het Musikkmuseum Ringve. Drie prachtig a capella zingende meisjes vormen het ontvangstcomité waarna we een rondleiding krijgen. Het blijkt een muzikale reis door de eeuwen heen met onder meer Beethoven, Chopin (zijn dodenmasker is te zien), en Grieg, geboren in Bergen. De gids speelt stukken op een huisorgel, verschillende soorten piano’s en viool, en hij laat een stukje van een oude grammofoon horen compleet met heimwee opwekkend geruis. Dat in combinatie met de prachtige kamers waar de instrumenten zijn opgesteld maakt het museum een aanrader.
Hurtigruten in de zomer
Varend langs Munkholmen, Monnikeneiland, verlaten we Trondheim. Het eiland werd door de Vikingen gebruikt als executieplek, monniken bouwden er een klooster en het fort dat in de 17de eeuw gebouwd werd, werd later als gevangenis gebruikt. Plots breekt het wolkendek open. In no time zijn de blauwe dekstoelen naar zonnige plekjes uit de wind gesleept en geniet iedereen van een prachtige dag op het water. De MS Finnmarken is omringd door ronde bergen die als enorme molshopen in het gitzwarte water liggen. Her en der staat er een vuurtoren op een rotsje in het water zoals de vuurrode Kjeungskjær.
Gletsjer in Noorwegen
’s Morgens op dag 4, even na half acht passeren we de noordpoolcirkel, aangegeven met een globe op een klein rotsje in het weidse water. Ondanks het warme weer, de thermometer schurkt tegen de 25 graden Celsius, is er ook hier ijs in de vorm van gletsjers. We stappen van de Finnmarken over op een kleiner schip om via een prachtige route langs Meløy naar de Svartisen gletsjertong te varen. Langs bermen met wilde bloemen en grazende schapen lopen we naar het restaurant tegenover de gletsjer. Het blauwwitte ijs (geen idee waarom de gletsjer zwart ijs heet) schittert ons tegemoet. De gletsjer herbergt enkele geheimen. In de berg eronder zijn een hydro-elektriciteitstation die gebruik maakt van het smeltwater van de gletsjer en een onderzoekscentrum naar gletsjers gevestigd.
Hurtigruten: bezoek van Neptunus
Om te vieren dat we die ochtend de noordpoolcirkel gepasseerd zijn, geeft aan het begin van de avond niemand minder dan Neptunus acte de presence, vervaarlijk zwaaiend met zijn drietand. En niet te beroerd om iedereen te dopen met ijsklontjes, een gulle soeplepel vol verdwijnt in menig T-shirt.
Hop-on-hop-of met de Hurtigruten
Een cruise met de Hurtigruten bestaat uit een reeks van miniontmoetingen met plaatsen waarvan ik nooit eerder gehoord had. Ik zie plaatsnamen als Brønnøysund, Nesna en Sandnessjøen op havengebouwen staan. In Stamsund legt de Finnmarken een halfuurtje aan. Net genoeg om het dorp in te lopen dat een kunstgalerie herbergt en een uit de kluiten gewassen Rorbu-pub. De rorbu is van oorsprong een klein vissershuisje waar vissers overnachten als ze onderweg waren.
Solvaer: gedroogde kabeljauw
Anderhalf uur later alweer de volgende haven op de route, Solvær. De kabeljauw die op rekken hangt te drogen vormt een geurig welkom. Met het mooie weer is het lekker slenteren over de boulevard. Tijd om op een van de vele zonovergoten terrasjes te relaxen. Want sinds we de noordpoolcirkel gepasseerd zijn, is het bijna 24 uur per dag licht. En zo gebeurt het dat ik rond tien uur ’s avonds in een stralend zonnetje een ijsje zit te eten. Je zou deze zeereis eigenlijk vier keer moeten maken om het mooiste van alle jaargetijden mee te pikken. De witte winters met kans op het mystieke noorderlicht, de prille lente als frisgekleurde blaadjes de bomen sieren, de zomer met eindeloze dagen en de herfst als de kustlijn warm rood en geel kleurt.
Winkelen in Tromso
Een van de fijnste momenten van een week op zee is de vroege ochtend als het rustig is op de dekken. Je ruikt het zilte van de zee en soms de geur van zeewier als we dicht langs een eilandje varen, het landschap ligt vredig in het ochtendlicht. Als het droog is ten minste. Maar als we Tromsø binnenvaren valt als snel de regen met bakken uit de hemel. Een goed moment om het Polaria museum te bezoeken met alles over het noordpoolgebied. Of gewapend met paraplu te shoppen in de winkelstraat Storgata, op minder dan vijf minuten lopen vanaf het schip. Een walhalla voor liefhebbers van Scandinavisch design. Op dagen dat het niet regent, is een wandeling over de Tromsø brua, de brug die twee delen van Tromsø verbindt een leuke optie. Aan de overzijde bezoek je onder meer de bijzonder vormgegeven Arctische kathedraal.
Cruise naar de Noordkaap
De laatste stop voor het schip het keerpunt van deze reis bereikt, is voor velen een hoogtepunt: de Noordkaap. De kade staat vol bussen: vrijwel iedereen heeft deze excursie geboekt. Na een korte stop bij een Samifamilie en hun rendierenkudde rijden we verder door een wijds, leeg landschap. En dan komt de globebol in zicht. Het noordelijkste puntje van onze zeereis is bereikt. Ook al is dit officieel niet het meest noordelijke puntje van Noorwegen, dat ligt iets verderop. Maar who cares? De wind waait ons bijna van de kliffen af maar iedereen wil met de bol op de foto. Nog een klein stukje varen en dan zijn we in Kirkenes. Voor mij eindigt hier de reis, veel medereizigers varen terug naar Bergen met ongetwijfeld bijzondere stops onderweg. Want op de route terug doet het schip andere havens aan.
MEER NOORWEGEN
Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker. Ik koos voor het openbaar vervoer om vanuit Bergen de fjorden (deel1) te bezoeken. Een leuke uitdaging voor een rondreis langs de Noorse fjorden. Het bleek goed te doen (deel 2)!
Liever in de winter naar Noorwegen? Ook dan zijn de fjorden te bezoeken. Er zijn prachtige skigebieden waar je op de pistes uitzicht over de Noorse fjorden hebt.
Of kies je voor een wintervakantie in het Hemsedal?
Of bezoek je liever een ijsgrot? Op langlauf ski’s te bereiken.
DELEN? DOEN!
Een prettig leesbaar verslag.
We verkeren nog in een oriënterende fase en willen met de Camper naar Bergen, maar zien nog niet 1 2 3 een plek om de Camper zolang te stallen.