Ga je binnenkort voor het eerst kamperen? Met deze tips voorkom je beginnersfouten en kies je de perfecte camping. Of je nou een stedentrip boekt, kiest voor een luie familievakantie aan het strand, graag bergwandelingen wilt maken of een weekje luxe gaat glamperen.
Toen ik jong was, stond kamperen gelijk aan met een rugzak op je rug rondtrekken en ‘s avonds het tentje opzetten op de camping. Dat kan nog steeds, maar kamperen biedt zoveel meer opties.
1. Campings in Frankrijk
De bestemming kiezen is natuurlijk de eerste beslissing. Stel, je kiest voor een camping in Frankrijk. Bij kamperen denk je misschien vooral aan natuur maar ook als je een stedentrip boekt, kan een camping een handige en vooral betaalbare optie zijn.
2. Maak een wensenlijstje
De ene Franse camping is de andere niet. Dus bepaal hoeveel luxe (en dus sterren) je wilt. Zoek je iets groots met veel voorzieningen (zwembaden, sportactiviteiten, restaurant en winkel) of heb je een voorkeur voor kleinschalig? Moet de camping geschikt zijn voor baby’s en peuters of is het fijn als er activiteiten voor tieners zijn? Of toch liever een rustiger seniorencamping? Wil je een camping dicht bij een stad(je) of juist in the middle of nowhere. Ga je voor strand of bergen, wordt het glamping of back to basic? Vind je het geen probleem om douche en wc te delen of heb je graag alles privé? Gaat de hond mee? Voor elke keuze is er wel een camping dus denk er goed over na wat je wel maar ook wat je per se niet wilt.
3. Boek tijdig
Ga je in het hoogseizoen naar een populaire bestemming (denk bijvoorbeeld aan kamperen in het zuiden van Frankrijk), dan is de kans groot dat campings snel volgeboekt zijn. Boek dus tijdig zodat je zeker weet dat je op jouw favoriete camping kunt staan. Ga je toch op de bonnefooi, zorg dan dat je niet te laat arriveert. Is er toch geen plek meer, dan heb je nog tijd om iets anders te zoeken. En je hebt tijd om je tent op te zetten of je camper/caravan te parkeren en aan te sluiten terwijl het licht is.
4. Geld besparen!
Net als hotels gelden ook voor campings hoogseizoen- en laagseizoenprijzen. Sta je met een simpel tentje, dan is ook ene staplek in het hoogseizoen waarschijnlijk ook nog goed te doen. Maar kies je voor een luxe chalet, safaritent of vakantiehuisje, dan kan het verschil behoorlijk oplopen. Dus als je het hoogseizoen kunt mijden, doen. Van dat geld ga je weer lekker uit eten.
5. Leen of huur spullen
Kies je een volledig ingerichte vakantiewoning, dan hoef je weinig mee te nemen. Maar reis je met een tent dan is het handig om te kijken wat je voor die eerste keer kunt lenen of huren. Een tent, slaapzak, kookgerei om maar enkele dingen te noemen. Bevalt het kamperen niet, dan heb je in elk geval geen kapitaal aan spullen uitgegeven.
Oefen thuis alvast een keer met het opzetten van de tent. Dan zie je of alles compleet is én kan degene van wie je hem leent nog wat tips geven als het niet lukt.
6. Kies voor koopjes
Bevalt het kamperen wel, koop dan je uitrusting voor volgend jaar in september. Dan hebben veel outdoorwinkels leuke aanbiedingen omdat het seizoen bijna afgelopen is.
7. Reis licht maar compleet
Maak een goede checklist met wat je mee moet nemen. Een camping is geen hotel dus in de badkamer vind je meestal geen dingen als shampoo en douchegel. Wat betreft kleding: neem ook als je naar een warme bestemming gaat, kleding mee voor koelere en nattere momenten. Kamperen betekent vaak dat je meer buiten bent en bijvoorbeeld ook ’s avonds (als het koeler wordt) buiten eet. Ook handig: neem een waslijntje en wat knijpers mee om natte spullen te laten drogen.
8. Kies zorgvuldig je locatie
Reis je met een tent, let dan op een aantal dingen. Zet je tent niet op het laagste punt, want als het regent, komt al dat water de heuvel af. Check de ondergrond op oneffenheden, niets zo vervelend als een steen die in je rug prikt. Let op de stand van de zon, ’s morgens in alle vroegte een brandende zon op je tentje is niet prettig.
9. Eten mee voor de eerste avond
Nederlanders staan erom bekend een voorraadje voedsel mee te nemen als ze op vakantie gaan. En dat is handig. Een kofferbak vol is niet nodig maar iets te eten voor de eerste avond is wel fijn. Je hoeft dan niet gelijk op zoek naar een restaurant of winkel en je kunt de eerste avond even lekker relaxt uitpakken en settelen.
In een vakantiehuis/camper kun je redelijk normaal koken, reis je met een tent dan heb je vaak maar één pitje tot je beschikking. Dus kies voor iets makkelijks als soep uit een zak en een salade of een broodje. En check thuis nog even of je gasflesje vol is.
10. Wapen je tegen muggen
De hele dag buiten in de natuur is natuurlijk heerlijk, maar op een gegeven moment komen er vaak toch muggen. Neem een goed antimuggenmiddel mee zodat je niet lek geprikt wordt terwijl je voor je tent of op je chalet-terras zit.
11. Neem slippers mee
Hoe schoon de camping ook is, als je niet kiest voor een chalet met privé badkamer deel je douche en wc met andere gasten. Dus neem slippers mee voor onder de douche, wel zo hygiënisch. Ook handig, kleding die je snel over je nachtkleding kunt aantrekken als je ’s nachts naar het toilet moet.
12. Comfortabel slapen
Tenten, zelfs de meest luxe varianten als volledig ingerichte safaritenten, zijn niet bepaald geluiddicht. Ben je een lichte slaper, neem dan oordopjes mee. Een oogmasker voorkomt dat je zo rond de langste dag om een uur of vier wakker wordt omdat het buiten al zo licht is.
13. Geniet!
Het is vakantie dus geniet zoveel mogelijk van alle indrukken. Tegenslagen zijn nooit prettig, maar leveren misschien wel leuke anekdotes op. “Weet je nog die keer dat we onze tent onderaan de heuvel gezet hadden, en het keihard begon te regenen…” Jawel, dan zijn je spullen nat, maar je leert ervan en eenmaal thuis lach je erom.
Vakantie in Frankrijk
Franrkijk is een heerlijk fietsland ontdekte ik tijdens een fietvakantie in het zuiden van Frankrijk, met onder meer een prachtige fietstocht door de Camargue.
Mijn fietsvakantie eindigde in de prachtige stad Arles, waar schilder Van Gogh enige tijd verbleef.