Stedentrip San Francisco: voor hippies 2.0 is deze Californische kuststad the place to be deze zomer want dit jaar wordt de Summer of Love van 1967 met allerlei evenementen herdacht. Geen fan van de hippie-cultuur? Geen behoefte aan bloemen in je haar? Dan zijn dít de redenen om San Francisco in je reisschema van een rondreis Amerika op te nemen.

 

De beroemde trams van San Francisco, handig in zo'n heuvelachtige stad

De beroemde trams van San Francisco, handig in zo’n heuvelachtige stad

Soms heb je dat. Je komt in een stad en je weet al na een paar minuten: hier voel ik me thuis. Het overkwam me in Berlijn, Melbourne, Vancouver en nu ook in San Francisco. De stad is beroemd (of berucht) vanwege de zeemist die je sowieso het uitzicht beneemt maar ook voor een pittige temperatuurdaling zorgt. Blijkbaar had ik mazzel: geen vleugje mist gezien tijdens mijn drie dagen in San Fran.

Uitzicht over de stad vanaf de Coit Tower, San Francisco

Uitzicht over de stad vanaf de Coit Tower

Architectuurliefhebbers halen hun hart op in San Francisco

Architectuurliefhebbers halen hun hart op in San Francisco

Wolkenkrabbers en oude trams in het centrum van de stad. citytrip San Francisco

Wolkenkrabbers en oude trams in het centrum van de stad

 

Bezienswaardigheden wishlist: museum SF MOMA

Er stonden een paar hotspots op mijn lijstje die ik tijdens deze stedentrip beslist wilde bezoeken. Het SF Museum of Modern Art bijvoorbeeld. Een fantastisch gebouw en alleen daarom al een must see. Het originele ontwerp is van architect Mario Botta. In 2016 is het uitgebreid met een ontwerp van Snøhetta. Het SF MOMA ligt naast de Yerba Buena Gardens, een heerlijke groene plek (pocket park) om te relaxen of bijvoorbeeld te picknicken. Uiteindelijk komt het er niet van het museum ook daadwerkelijk te bezoeken. Te zonde om met het mooie weer enkele uren binnen door te brengen. Dus wandel ik voor mijn dagelijkse dosis kunst verder via Howard Street naar Spear Street.

Een bijzonder museum: het vernieuwde SF MOMA, San Francisco

Een bijzonder museum: het vernieuwde SF MOMA

Een bijzonder museum: het vernieuwde SF MOMA, San Francisco

Zonder betalen kun je al genieten van hedendaagse kunst bij SF MOMA

Het vernieuwde SF MOMA gebouw

Het vernieuwde SF MOMA gebouw met daarachter een van de oudjes vann de stad

 

Rincon Annex Post Office: kunst in het postkantoor

Het voelt een beetje raar om een postkantoor in te lopen om kunst te kijken, maar bij Rincon Annex Post Office (101 Spear Street) kijken de bewakers er al lang niet meer vreemd van op. Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van San Francisco sieren hier de muren. Schilder Anton Refregier begon vol enthousiasme aan het project in 1943. WOII en eindeloze discussies over verschillende versies van de geschiedenis zorgden voor wat vertragingen. Maar uiteindelijk werd het kunstwerk in 1948 toch afgerond. Het is jaw dropping, zoals de Amerikanen dan zeggen. En gratis te bezoeken.

Kunst kijken in het postkantoor Rincon Annex Post Office, San Francisco

Loop even binnen bij het postkantoor Rincon Annex Post Office

Kunst kijken in het postkantoor Rincon Annex Post Office, San Francisco

Kunst kijken in het postkantoor Rincon Annex Post Office

Kunst kijken in het postkantoor Rincon Annex Post Office, San Francisco

Gratis muurschilderingen bekijken in het postkantoor Rincon Annex Post Office

Kunst kijken in het postkantoor Rincon Annex Post Office, San Francisco

Ook de Tweede wereldoorlog werd verwerkt in de muurschilderingen

 

Hotspot San Francisco: Ferry Building

Mijn eerste wandeling in de stad eindigt bij het water, bij het Ferry Building om precies te zijn. De plek om een take-away maaltijd te kopen om aan de andere kant van het gebouw met uitzicht op het water op te eten. Want sinds het vervallen gebouw een jaar of vijftien geleden gerenoveerd werd en in volle glorie heropende, vind je hier alles wat hip is op food-gebied. Of spring op een van de ferry’s of San Francisco Bay cruise boten. Ik trek een kaartje uit een automaat voor de eerste ferry die vertrekt. De bestemming maakt me niet uit. Ik wil even het water op: de skyline van San Francisco bewonderen. Ik krijg ook gelijk een sneak preview op de Golden Gate Bridge. Wow. Voor het echte werk zijn er ook

Mooi gerenoveerd: Ferry Building, San Francisco

Mooi gerenoveerd: Ferry Building

Het icoon van San Francisco: de Golden Gate Bridge

Het icoon van San Francisco: de Golden Gate Bridge

 

Dwars door Chinatown

Het is goed dat je niet alles van tevoren weet. Ik had mijn zinnen gezet op het bezoeken van de Coit Tower. Ook alweer vanwege oude muurschilderingen, uit de jaren ’30 ditmaal. Blijkt die toren dus op een van de hoogste punten van de stad te liggen. Dat is dus klimmen tijdens een hete nazomer dag in San Francisco. Via Union Square wandel ik eerst Chinatown in. Grappig dat de Chinese wijk er altijd min of meer hetzelfde uitziet, waar je ook bent in de wereld. Natuurlijk de Chinese tekens op de uithangborden, de rode lampions, winkels met etenswaren die bij niet Chinezen vooral vraagtekens oproepen en ook altijd die chaotische drukte. Wel leuk om even door de massa opgeslokt te worden om daarna opeens in het bijna dorpsachtige San Francisco rond de Coit Tower uit te komen.

Restaurants en winkels in Chinatown in San Francisco

Restaurants en winkels in Chinatown

Muurschildering in China Town, San Francisco

Muurschildering in China Town

De bekende rode lampions in Chinatown, San Francisco

De bekende rode lampions in Chinatown, San Francisco

Altijd druk in Chinatown, stedentrip San Francisco

Altijd druk in Chinatown

 

Gratis in San Francisco: muurschilderingen in Coit Tower

De prachtige muurschilderingen in de toren mag je gratis bekijken. Ze zijn waanzinnig, iedere stukje muur vertelt een deel van de geschiedenis van San Francisco tijdens de crisis in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Bijzonder, zo’n kijkje in het dagelijks leven van toen. Dit is de mooiste geschiedenisles die je kunt krijgen. Als je ook met de lift naar boven wil naar de uitzichtplatforms, dan moet je enkele dollars betalen. Maar ook zonder naar boven te gaan is het uitzicht over de stad fantastisch.

Bezienswaardigheden in San Francisco: de Coit Tower.

Bezienswaardigheden in San Francisco: de Coit Tower.

Het dagelijks werk in muurschilderingen in de Coit Tower, san Francisco

Het dagelijks werk in muurschilderingen in de Coit Tower

Het dagelijks leven tijdens de crisis van de jaren '30, verbeeld in de Coit Tower, San Francisco

Het dagelijks leven tijdens de crisis van de jaren ’30, verbeeld in de Coit Tower

Geschiedenisles op de murenv an de Coit Tower, San Francisco

Geschiedenisles op de murenv an de Coit Tower

 

Highlights San Francisco: Fishermans Wharf en Embarcadero

Zigzaggend ga ik weer richting zeeniveau om bij Fishermans Wharf en Pier 39 uit te komen waar de beroemde zeeleeuwen moeten liggen. Ik zag foto’s van drijvende pontons met honderden dieren. Vandaag zijn er slechts enkele tientallen. Afijn, ik kan het afstrepen. Ben je in San Francisco, dan moet je de Embarcadero een keer gelopen hebben, de boulevard die langs de pieren loopt. Handig om te weten trouwens: de pieren met een oneven nummer liggen ten noorden van het ferrygebouw, die met een even nummer ten zuiden ervan. In de buurt van Pier 39 is het stervensdruk, hier is al het vertier voor families. Richting Ferry Building wordt het rustiger. In de oude kadegebouwen zitten tegenwoordig onder meer (goede) restaurants. Tip: liefhebber van een meer down to earth sfeertje? Dan is café/restaurant Pier 23 jouw hotspot.

Pier 39, de plek voor families, San Francisco

Pier 39, de plek voor families

Oude bedrijfspanden zijn vaak omgetoverd in restaurants, San Francisco

Oude bedrijfspanden kregen een nieuwe bestemming zoals dit Exploratorium

Tip: lunchen of borrelen bij Pier 23, San Francisco

Tip: lunchen of borrelen bij Pier 23

 

City trip San Francisco: de trendy wijken

Het toeristische deel van San Francisco ligt als ik vanuit mijn hotel naar Market Street loop rechts van me. Links liggen de wijken waar vooral de locals naartoe gaan. Erg leuke wijken ook. Een beetje de Amsterdamse Negen Straatjes toen deze nog niet door alle toeristen ontdekt waren. Dus slenter ik een dag door de straten van Hayes Valley (ten noorden van Market Street) en Mission (ten zuiden ervan). Het is een makkie om hier leuke koffietentjes te vinden of terrasjes voor een organic lunch. Wie van shoppen houdt, kan hier dagenlang winkeltje in boetiekje uit lopen.

Ontbijten of lunchen bij Boulangerie in de hippe wijk Hayes Valley, San Francisco

Ontbijten of lunchen bij Boulangerie in de hippe wijk Hayes Valley

 

Hayes Valley: chique en hipster

Op weg naar Hayes passeer ik klassieke gebouwen als het Opera huis en de City Hall. De straten daaromheen ademen grandeur met imposante Victoriaans huizen in ingetogen pastelkleuren. Wat een rijkdom. Maar het sfeertje is niet tuttig maar bohemien. En daarom passen de containers waarin kunstenaar bijeenkomen, de kapper in de barbertruck en de jazzbar zo perfect in het plaatje. Goed sfeertje, het doet me ook denken aan de hippe Hofbogenbuurt in Rotterdam.

De beroemde City Hall in San Francisco

De beroemde City Hall in San Francisco

Een van de klassiekers van San Francisco, het Operagebouw

Een van de klassiekers van San Francisco, het Operagebouw

Victoriaanse huizen in pastelkleuren, stedentrip San Francisco

Victoriaanse huizen in pastelkleuren

Jazzbar in de trendy wijk Hayes Valley, San Francisco

Jazzbar in de trendy wijk Hayes Valley

 

De alternatieve scene: Mission

Mission is de wijk waar alles bij elkaar komt. Hier woont, werkt en leeft alles en iedereen door elkaar. Gezien de muurschilderingen lijkt het erop dat veel mensen betrokken zijn bij wat er zoal in de wereld gebeurt. En dat gaat een stuk verder dan een über-verantwoord instagrammetje van een groene smoothie van onbespoten groene kool en spinazie. Muren in steegjes zijn dankzij kleurige muurschilderingen veranderd in pamfletten van bezorgde en boze burgers, bijvoorbeeld over zwarte Amerikanen die door politieagenten doodgeschoten zijn. Maar ook verdriet wordt geuit met onder meer een mooi portret van performer Prince. Haal bij het Visitor information Center zeker even de plattegrond van Valencia Street, daarin staan alle hotspots aangegeven. Ruim 3 kilometer met hippe adressen, neem er dus de tijd voor.

Een duidelijke boodschap, Mission, San Francisco

Een duidelijke boodschap

Straatkunst met een boodschap in de wijk Mission, San Francisco

Straatkunst met een boodschap in de wijk Mission

Portret van performer Prince, San Francisco, Mission

Portret van performer Prince

Valencia Street in hipsterwijk The Mission

 

Laatste hotspot: Golden Gate Bridge

Er staat nog een bezienswaardigheid op mijn wensenlijst: de Golden Gate Bridge. Natuurlijk, je kunt de stad niet verlaten zonder dit iconische bouwwerk een keer in het echt gezien te hebben. Het is de eerste keer dat ik met het openbaar vervoer reis. Zelfs de historische street cars heb ik niet genomen: te druk. Ik loop in een stroom van voetgangers naar het midden van de brug vanwaar je een wijds uitzicht hebt over de stad en de baai. Wat een plek. Ik wil terug naar San Francisco. Een maandje huizenruil lijkt me wel wat. Die optie ga ik eens serieus onderzoeken.

Het icoon van de stad San Francisco: de Golden Gate Bridge

Het icoon van de stad: de Golden Gate Bridge

Een must do: wandelen over de Golden Gate Bridge, San Francisco

Een must do: wandelen over de Golden Gate Bridge

 

Plan je stedentrip San Francisco

Kies een centraal gelegen hotel

Ik houd ervan een stad lopend te verkennen. Dus boekte ik The Pickwick Hotel (85 5th Street). Dat ligt op een handige, centrale locatie, in 5th Street vlakbij Market Street. Op weg naar Market Street passeerde ik op nummer 71 gelijk een goed sushi-restaurant, Kaisen Sushi. De bijna buren daarvan, Café Venue op nummer 67, bleek de perfecte locatie voor het ontbijt. Altijd fijn twee topadresjes in de buurt.

Tip

Toch een hotel of B&B iets verder uit de buurt geboekt? Voor 9 dollar kun je 24 uur gebruik maken van de BABS fietsen die je op verschillende plekken in de stad vindt. Je mag steeds 30 minuten per keer gebruik maken van de fiets.

Vergeet je ESTA visum niet

Vergeet niet een ESTA aan te vragen, een visum dat iedereen met die met een Nederlands paspoort naar Amerika reist voor vertrek moet hebben. eVisa is een online visumbureau dat je kan helpen bij de aanvraag.

Voor 9 dollar een dag fietsen in San Francisco

 

RONDREIS AMERIKA

  • San Francisco was voor mij een van de laatste stops tijdens een rondreis door West-Amerika die begon in Las Vegas. Een van de meest bizarre steden die ik ooit bezocht maar zeker leuk om je daar een paar dagen te verbazen.

Welkom in Las Vegas, USA

  • Vandaar reed ik verder naar een van mijn favoriete parken in de Verenigde Staten: Valley of Fire. Rustig en onwaarschijnlijk mooi.

Rondreis Amerika. State Park Valley of Fire in Nevada: de Fire Wire, de mooiste bezienswaardigheid

Spectaculair lijnenspel in deze must see in Utah: de Lower Antelope Canyon.

  • Weer toe aan een plek waar meer natuur is dan mensen kwam ik uit bij Grand Staircase Escalante waar ik een memorabele wandeling maakte naar een waterval en bij zonsondergang pizza at in The Devils Garden.

De Lower Calf Creek Fall in Grand Staircase-Escalante, Utah, Amerika

  • Bryce Canyon mocht natuurlijk niet overgeslagen worden tijdens deze roadtrip door het westen van Amerika.

Rondreis West-Amerika: wandelen in Bryce Canyon National Park

  • Op naar de volgende highlights: Mono Lake en en het oude goudmijnersstadje Bodie. En vandaar via Yosemite naar San Francisco.

De tufa's van Mono Lake, Californie, Amerika

Een verroeste oldtimer in Bodie State Historic Park, vakantie Amerika, rondreis

Beware

BewarenBewarenBew

Bewaren