Rügen stond al jaren op mijn verlanglijstje. Daarom gaat mijn rondreis langs de Duitse Oostzee (zie hier deel 1) verder richting het oosten. De eindbestemming is dus het eiland Rügen. Maar voor ik daar ben, zijn er enkele andere bezienswaardigheden en highlights die ik bezoek waaronder Stralsund.
Wandelen in het oerbos van Darß
Wandelen, dat is het eerste wat ik doe na een heerlijk ontbijt in hotel The Grand in Ahernshoop. De bestemming is Darß, het middelste deel van het schiereiland Fischland-Darß-Zingst in de Duitse deelstaat Mecklenburg Vorpommern. Hier vind je het oude Darß (Darss) oerbos, vlakbij de kust. Mmmm, de zilte geur van de zee, het ruisen van het lange gras en het getjilp van vogels zetten je gelijk in de zen-stand.
Het gebied net achter de duinen is vrijwel vlak. Enkele van de 36 wandelpaden zijn van hout zodat het Darß bos voor iedereen toegankelijk is. Bij het strand staan enkele bizarre bomen, ze groeien bijna horizontaal. De wind werkt hier dagelijks als een beeldhouwer aan het boetseren van de natuur. En ja, ook de bomen moeten zich uiteindelijk overgeven en groeien in de richting waarin de wind ze blaast.
De vuurtoren van Darßer Ort
Het Duitse schiereiland blijkt populair. Zelfs op een vrijdag in oktober zijn de paden vol mensen en is het op het strand zó druk met wandelaars dat je nauwelijks nog zand ziet. Dat hadden ze in 1854 ook niet gedacht toen de eerste toeristen kwamen en de vissers en boeren vol verbazing keken naar die mensen die voor hun plezier de zee in gingen. Op deze niet al te warme oktoberdag wagen trouwens alleen honden zich in het water. Om zich daarna tevreden en met veel gespetter uit te schudden tussen de wandelaars. Nee, dan liever de hoogte in. De vuurtoren van Darßer Ort biedt een 360 graden view over het natuurpark, het strand en de Oostzee (of de Baltische zee).
Slenteren door Stralsund
Het stond helemaal niet op mijn programma maar als ik op weg naar Rügen de Hanzestad Stralsund passeer, moet ik even stoppen. Wat een leuke stad is dit. Weer zo’n verassing in Noord-Duitsland. Ik geef mezelf een uurtje om rond te lopen. Ik zigzag van de oude markt naar de nieuwe markt en loop de Marienkerk even in.
Er zijn trouwens meer mooie kerken in deze Hanzestad vol Gotische gebouwen van rode baksteen. Het rood wordt afgewisseld met kleurrijke koopmanshuizen. Sinds de Middeleeuwen is in de oude binnenstad weinig veranderd. De koopman van toen zou nu nog zijn huis kunnen vinden. Stralsund staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het museum Ozeaneum met de bijnaam ‘de WC-rol’, steekt trouwens nogal af bij de verder klassieke skyline van kerktorens, traditionele huizen en oude bakstenen pakhuizen.
Hotspots en bezienswaardigheden op Rügen
En dan is daar Rügen, het grootste eiland van Duitsland. En deze Parel van de Oostzee is ook een van de mooiste Duitse eilanden in de Baltische zee (zoals de Oostzee ook genoemd wordt). Dat is al decennia bekend, ook nazileider Hitler was dat niet ontgaan. Maar daarover later meer. Natuurlijk, je kunt op Rügen relaxen op de stranden bij klassieke badplaatsen langs de Oostzeekust. De kustlijn is een indrukwekkende 600 km lang! Of bezoek enkele aantrekkelijke dorpjes zoals Sellin en Binz. Maar wat meer off the beaten track kan ook! Hier mijn wat-te-doen-op-Rügen favorieten.
Hitlers vakantieoord Seebad Prora
Vanuit het bekoorlijke dorp Binz strandwandel je naar Prora, een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Rügen. Zeker voor wie wat cultuur wil snuiven, is vakantieoord Prora dé bestemming. Zo’n 9000 bouwvakkers metselden hier in de jaren ’30 een enorm hotelcomplex met 10.000 kamers in elkaar. Samen vormen ze een kolossaal, 4,5 kilometer lang hotel. Van het beginpunt tot het einde wandelen kost je ongeveer een uur. Führer Hitler had duidelijk grootse vakantieplannen voor de Duitse arbeiders in de jaren ‘30.
Badhotel voor dagdromers
Het idee was dat twintigduizend mensen uit de arbeidersklasse gezamenlijk vakantie konden vieren in dit bovenmaatse badhotel. Goed voor de arbeidsmoraal, dacht Hitler, want Kraft durch Freude (jaja). Bijkomend voordeel: het vakantiegeld van de werknemers vloeide zo moeiteloos terug in Hitlers nazi staatskas. De bedoeling was dat de vakantiegangers met de trein naar hun bestemming zouden boemelen. Vandaar dat Rügen nu nog steeds zo goed bereikbaar is per openbaar vervoer. Maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en er heeft nooit een Derde Rijks-arbeider vakantie gevierd in Prora. Het bleef het hotel van Hitlers dagdromen. Prora veroverde daarmee met stip de eerste plaats in de categorie nutteloze, megalomane bouwwerken.
Het nieuwe Prora
Een groot deel van het hotel staat er nog. Gered van verval maar met de redding kwam eigenlijk ook de vernietiging. De deprimerende, grijze kolossen worden een voor een ‘opgeknapt’. Er zijn nu appartementen en hotels. Ze kregen ondanks monumentale bescherming een totaal ander uiterlijk: friswit geverfd en er zijn zelfs balkons toegevoegd.
In één deel van de nog originele gebouwen is nu het Prora museum gevestigd. Hopelijk krijgen de curatoren het voor elkaar dat deel in de oorspronkelijke staat te behouden tijdens eventueel noodzakelijke restauraties. En wat zou het mooi zijn als ook de discotheek in Bauhaus-stijl behouden blijft.
De boom in op Rügen
Baumwipfelpfad, wat een prachtig woord. Alleen daarom al zou je deze attractie, op een halfuur lopen van Prora, willen bezoeken. Op dit deel van het eiland Rügen vind je drie ecosystemen. Vanuit de lucht heb je goed zicht over de omgeving. En laat je nou juist hier letterlijk de boom in kunnen. Niet klimmend maar wandelend over een licht hellend pad tot aan de top van de uitzichttoren. De totale route is ongeveer 2 kilometer lang. Onderweg krijg je uitleg over alle bijzonderheden en bezienswaardigheden van dit natuurgebied. Op de 40 meter hoge top sta je bijna oog in oog met de zeearenden die hier rondvliegen. Letterlijk een topbezienswaardigheid die ook voor kinderen interessant is.
Krijtrotsen, dé attractie van Rügen
Denkers, dichters, schrijvers en schilders voelen zich al sinds mensenheugenis aangetrokken tot de witte krijtrotsen van Rügen. Op het schiereiland Jasmund reiken die witte muren tot ruim 100 meter boven zee. Tip: bezoek ze ’s morgens, dan zijn ze oogverblindend wit. Alsof ze net een sopje gehad hebben.
De ‘bergen’ van Rügen
Komend van vlak Nederland noem je verhogingen in het landschap al snel bergen. Maar de ‘bergen’ op Rügen zijn toch echt meer heuvels. Met als een van de grote toeristische bezienswaardigheden de Köningsstuhl, de hoogste klif, in Nationaal Park Jasmund. Het park is de drukst bezochte attractie van het eiland met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. Maar voor velen is het slechts ‘Königsstuhl, Kaffee, Kuchen und go’, aldus gids Rico. Plus een bezoek aan het gelijknamige informatiecentrum. Want vele bezoekers hebben te weinig tijd of geen zin om in dit natste deel van Rügen enkele uren boven de beroemde witte kalkkliffen naar het havenstadje Sassnitz te wandelen.
Glad en glibberig
Vanaf het water is het natuurfenomeen het best te zien: witte steile krijtrotsen die vrijwel recht uit zee oprijzen met een toupetje van groene beukenbomen. Maar helaas, voor een boottochtje heb ik geen tijd. Wel voor een wandeling. Ik ontmoet gids Rico bij de Königsstuhl. Om vandaar richting Sassnitz te wandelen. De regen komt met bakken uit de hemel, dus we korten de route in en lopen langs enkele mooie uitzichtpunten zoals Victoriasicht en Hohes Ufer. “Ga niet te dicht naar de afgrond”, waarschuwt Rico. “Jaarlijks sterven er gemiddeld drie bezoekers die van de kliffen vallen. En de regen maakt het pad extra glad.”
Oeroud beukenbos
Gids Rico is behalve boswachter ook jager en one man show animator. Zo iemand van wie je je afvraagt of hij een rol speelt of dat ie echt zo hyper is. Amusant is het wel. En hij weet waarover hij praat. In het natuurpark wordt in principe niet door de mens ingegrepen, de natuur kan haar gang gaan. Maar sommige zwakke bomen krijgen eenmalig te maken met boswachter Rico. Hij hakt ze persoonlijk om. De veiligheid van bezoekers is ook belangrijk in het druk bezochte natuurpark Jasmund. We wandelen door een oeroud beukenbos. En dat blijkt best bijzonder. Want bestonden de bossen in Europa ooit voor 80% uit beukenbomen, nu is dat nog maar 1%. Bij het voormalige pension Waldhalle besluit Rico dat het genoeg geweest is. Terwijl ik de expositie bekijk over Nationaal Park Jasmund als UNESCO Werelderfgoedgebied maakt hij koffie.
De paleisachtige pier van Sellin
Mijn basecamp voor deze vakantie is Sellin, één van die superromantische badplaatsen van Rügen. Het dorp is vooral bekend vanwege de pier met een wit, ‘paleiselijk’ paviljoen erop. Tegenwoordig met bar én restaurant. De eerste Seebrücke op deze plek werd in 1906 gebouwd. Er zouden er nog vele volgen want kruiend ijs en hoog water vernietigden ieder op hun eigen manier verschillende pieren.
In 1997 werd de huidige pier geopend, een reconstructie op basis van modellen uit 1906 en 1925. Het is een van mijn favoriete bezienswaardigheden op Rügen. Vooral tijdens zonsopgang als de elegante pier donker afsteekt tegen de gele lucht. Daarna volgt verplichte ochtendfitness: de 87 houten treden van de Himmelsleiter op, de Jakobsladder naar de hemel. Die in dit geval iets lager eindigt, namelijk 30 meter hoger in een van de knusse straten van Sellin. Langs die straten staan fraaie villa’s met daarin hotels, theehuizen, restaurants en winkels. Tijd voor ontbijt.
MEER OOSTZEE, DUITSLAND
Mijn reis langs de Oostzee van Duitsland begon in Kühlungsborn. Vandaar ging ik via Lübeck naar een heerlijk design hotel in Ahrenshoop. In deze blog lees je alles over de bezienswaardigheden en hotspots die ik daar bezocht.
Ook naar Rügen?
Hoe kom je er?
Met de auto kan altijd natuurlijk. In ongeveer 7,5 uur rijd je van Utrecht naar Rügen. Maar waarom niet duurzaam (en filevrij) reizen en de trein pakken? In plusminus 10 uur reis je comfortabel van Utrecht naar Bergen op Rügen. Vroeg boeken loont. Dan kun je al een enkeltje voor minder dan 40 euro kopen.
Met de camper
Als je meer van de Duitse Oostzeekust en het binnenland wilt zien, is een camper huren via Goboony een goed idee. De afstanden vanaf Nederland zijn goed te doen, de Duitse wegen zijn goed en je bespaart op hotelkosten.
Kies je hotel!
Klassieke hotels op Rügen
Zoek je iets in het levendige dorp Sellin, betaalbaar én niet te ver van het strand? Dan is Park Hotel Sellin jouw keuze. Afhankelijk van het seizoen kun je hier al een kamer scoren voor minder dan 60 euro. En dat voor die locatie!
Of liever héééél dichtbij de prachtige pier. Dan wordt het Residenz Seeblick. Wat een plaatje, dit schitterende witte gebouw. En dé plek voor een vroege strandwandeling.
Hippe hotels op Rügen
Het oude Badhotel van Hitler is deels gerenoveerd. En eindelijk slapen er vakantiegangers. Bij het hippe Dormero Strandhotel bijvoorbeeld. Dit hotel ligt op slechts 0,1 kilometer van het strand. Dat is wat je zoekt als je op een eiland zit. En wat is Dormero Strandhotel leuk ingericht, mooi rustig met frisblauwe accenten. Hier wil ik wel een weekje doorbrengen.
Er is trouwens ook een jeugdherberg in de oude Prora-gebouwen.
Een plaatje van een spa hotel is het NiXe boutiquehotel in Binz. Van buiten een prachtige klassieke villa, binnen modern met alle aandacht voor wellness.
DELEN? LEUK!
Goedenavond
In welk jaar bent u daar geweest?
Ik vraag dat ivm de prijzen van de trein en hotels.
Verder lijkt het ons heel leuk om die trip te gaan maken maar is september niet beter wb het weer?
Met vriendelijke groeten
Tineke Hollander
Hi, ik was er ruim twee jaar geleden. En september lijkt me inderdaad een mooie periode (of het voorjaar). Nog geen herfstkleuren maar wel een grotere kans op lekker weer. Een fijne vakantie alvast!