Een city trip is voor mij het perfecte tussendoortje. Een paar dagen in een andere stad en ik barst weer van de inspiratie. En als ik de stroom aan mensen zat ben, dan trek ik me even terug. Dit zijn de leukste city-escapes van Londen, Brussel, Oslo en Zürich.

Zurich, Zwitserland: Uetliberg

Zurich, Zwitserland: uitzicht vanaf de Uetliberg

Theehuis in de bergen bij Zürich

In een stad omringd door bergen, wil ik naar boven. Een gelukje, ik hoef geen enkele moeite te doen om de Uetliberg bij Zürich op te gaan. De Uetlibergbahn vertrekt vanaf de Hauptbahnhof middenin het centrum en 20 minuten later sta ik bovenop de berg met prachtig uitzicht over de stad en het meer. Even het uitzichtpunt Uto Kulm beklimmen en dan naar beneden. Ik zou ook weer de trein terug naar de stad kunnen nemen, maar er is een uniek adresje dat alleen lopend te bereiken is. Gewoon de bordjes Teehaus Jurablick volgen. Opeens is daar een schattig café/restaurant in een half stenen, half houten chalet midden in het bos. Drink koffie met taart erbij of kies voor een heerlijke lunch. De soepen zijn werkelijk onweerstaanbaar. Vrijwel alles is huisgemaakt. Alleen open op vrijdag t/m zondag.

Zurich, Zwitserland: Uetliberg

Zurich, Zwitserland: Uetliberg

Zurich, Zwitserland: Uetliberg

Zurich, Zwitserland: het theehuis op de Uetliberg

 

Kew Gardens in Londen

Ik ben gek op Londen maar na een paar dagen in zo’n drukke wereldstad wil ik even stilte. Daarvoor pak ik de metro naar de Kew Gardens. In de zeventiende eeuw werd de basis gelegd voor deze unieke plek, met dank aan Sir Henry Capel die een fanatiek tuinierder was. Op het obsessieve af, wordt beweerd. Halverwege de negentiende eeuw werd het Victoriaanse glazen palmenhuis gebouwd, nog altijd de trots van het park. Het park is nog altijd in ontwikkeling, steeds weer worden er kassen bijgebouwd en nieuwe tuinen aangelegd. Dankzij de verschillende kassen zijn de Kew Gardens zelfs op koude en regenachtige dagen een bezoek waard. Slechts veertig minuten met de ondergrondse van het St. Pancras station en je bent in een andere wereld.

Londen, Engeland, Kew Gardens

Londen, Engeland, Kew Gardens

 

Londen: View from the Shard

In een minuut ofzo van de drukte van de supergezellige Borough market naar absolute stilte mét een waanzinnig uitzicht. Dat kan dankzij The View from the Shard, het hoogste gebouw van West Europa. Vanaf de 72ste verdieping kijk je op heldere dagen 64 kilometer ver. Het is het enige punt in de stad vanwaar heel Londen te zien is. In dit architectonische hoogstandje van architect Renzo Piano krijg je via tell-scopes uitleg over ruim 200 bijzondere plekken in de stad.

Londen, Engeland: the Shard

Londen, Engeland: the Shard

Londen, Engeland: the Shard

Londen, Engeland: the Shard

 

Picknicken tussen mensenbeelden in Oslo

Fijne stad Oslo, maar als je ontbijt, lunch en diner in restaurants gebruikt, loopt het behoorlijk in de papieren. Picknicken is de oplossing. Met een supermarkttasje vol ga ik graag naar het Vigeland park. Beeldhouwer Gustav Vigeland legde het park begin vorige eeuw aan met 212 granieten en bronzen menselijke figuren in alle fasen van het leven. Aan het einde van het park rijst een 14 meter hoge zuil op, bestaande uit 121 in elkaar verstrengelde personen. Er is zoveel te zien dat je nauwelijks aan eten toekomt.

Oslo, Noorwegen, Vigeland park

Oslo, Noorwegen, Vigeland park

Oslo, Noorwegen, Vigeland park

Oslo, Noorwegen, Vigeland park

 

De bergen in bij Oslo

Nog meer rust? Dan pak ik metrolijn 1 de berg op richting Frognerseteren voor een schitterend uitzicht over de stad, het bos en het Oslofjord. ’s Zomers een prachtig wandelgebied, ’s winters kun je er ook goed langlaufen. Een paar honderd meter van de halte ligt het historische café/restaurant Frognerseteren, dé plek voor een fiks stuk appeltaart. De opgedane calorieën loop ik er vervolgens af door twee kilometer naar beneden te wandelen naar de skischans Holmenkollen. Deze wereldberoemde schans is een van de architectonische hoogtepunten van de stad. In de simulator kun je je even schansspringer wanen. Een sterke maag is dan overigens onmisbaar!

Oslo, Noorwegen, stilte bij Frognerseteren

Oslo, Noorwegen, stilte bij Frognerseteren

 

De Kruidtuin in Brussel

“Brussel heeft twee wereldwonderen: de Grote Markt en het panorama van de Kruidtuin”, beweerde Victor Hugo. En hij had gelijk, alhoewel dat panorama inmiddels wel wat anders zal zijn dan in zijn tijd. Is de markt zo ongeveer het drukste stukje Brussel, de Kruidtuin is een oase van rust. Dit groene stukje Brussel ligt een beetje in de diepte zodat je heerlijk afgeschermd bent van de buitenwereld. De prachtige Orangerie is tegenwoordig een bekende concertzaal. Trams 92 en 93 hebben een halte bij de tuin. Liever lopen? Vanaf de Grote Markt ben je er in ongeveer 15 à 20 minuten.

Brussel, Belgie, de Kruidtuin

Brussel, Belgie, de Kruidtuin

Brussel, Belgie, de Kruidtuin

Brussel, Belgie, de Kruidtuin

MEER CITY TRIPS