Op ontdekkingsreis in Nederland

Mijn citytrip in eigen land leidde ditmaal naar Arnhem. Helaas is het nieuwe, futuristische NS-station nog niet af (maar wat ik al kon zien, zag er wel heel veelbelovend uit). Maar er zijn volop andere plekken in de stad die een citytrip Arnhem de moeite meer dan waard maken. Vriendin en blogster Jeannette leidde me rond door haar stad.

Stedentrip Arnhem, Nederland - stadsstrand

Stedentrip Arnhem, borrelen bij Rose’s City Beach

Designer bibliotheek

Om even bij mooie architectuur te blijven, de bibliotheek (Kortestraat 16) is geweldig. De enorme houten trappen als je binnenkomt, geven het een heel majestueuze uitstraling. Er zijn leuke zitjes, beneden is een café en je kunt er zelfs het dak op. Dan zie je onder meer beneden op een plein het forse beeld van het feestaardvarken dat lui met ontblote buik op een plein ligt. Er staan enkele picknicktafels dus dit is bij mooi weer een superplek om een meegebrachte sandwich te eten en wat tijdschriften (van de bieb) door te bladeren.

Stedentrip Arnhem, Nederland - feestaardvarken

Stedentrip Arnhem, feestaardvarken

Stedentrip Arnhem, Nederland - bibliotheek

Stedentrip Arnhem, Bibliotheek

 

Pop-up Roof Garden

Vanaf het dak spot ik een andere dak, dat van de parkeergarage. Daar is alweer voor het vierde jaar Roof Garden Arnhem (van 2 juni t/m 2 augustus, Langstraat 10), een groot terras op de zevende verdieping met een kunstmuur die iedere zaterdag door een andere kunstenaar beschilderd wordt, verschillende moestuinen, een podium voor performances en natuurlijk een bar met o.m. veel lokale en bio-verantwoorde drankjes. Voor lunch of diner is er de daghap. De benodigde energie wordt trouwens met eigen zonnepanelen opgewekt. Geopend van di-za van 11.00-01.00 uur en zo van 12.00-23.00 uur.

Stedentrip Arnhem, Nederland - pop-up terras Roof Garden

Stedentrip Arnhem, pop-up terras Roof Garden

 

Versgemalen meel

Groen is er in overvloed in Arnhem, onder meer in park Sonsbeek en twee aangrenzend parken (Zijpendaal en Gulden Bodem). Goed voor wat verkoeling onder de bomen bij warm weer. Of duik even in het watertje bij de waterval. De Sint Jansbeek die door het park stroomt, is ooit aangelegd om de 10 watermolens die er waren te laten draaien. Er is nog een werkende watermolen over, de Witte Watermolen, waar nu (meestal op dinsdag) graan gemalen wordt. De verschillende meelsoorten zijn te koop in de molen. Tegenover de molen ligt het bezoekerscentrum van het park, met daarbij ook een fijn café.

Stedentrip Arnhem, Nederland - Park Sonsbeek

Stedentrip Arnhem, Park Sonsbeek

Stedentrip Arnhem, Nederland - De Witte Watermolen

Stedentrip Arnhem, De Witte Watermolen

 

De (bijna) beste barista

“Onze Rob Nederlands Kampioen. No 6 van de wereld”, staat er op het raam van Babo. Wat overigens niet klopt, hij werd bij nader inzien zelfs vijfde bij de wereldkampioenschappen voor beste barista ;-). Van goede koffie kun je nooit teveel drinken, is een van mijn motto’s, dus ik vlei me neer op een van de buitenbankjes op het terras van Babo en bestel een cappuccino met sojamelk. De koffiemelanges worden speciaal voor Babo gemengd, samengesteld door de twee huis-barista’s Rob en Bonne. Bij Babo kun je trouwens voor veel meer terecht dan voor koffie alleen, van ontbijt tot diner en alles wat daar tussenin zit (taart bijvoorbeeld!). Met recht een hotspot.

Stedentrip Arnhem, Nederland - cafe Babo

Stedentrip Arnhem, cafe Babo

Stedentrip Arnhem, Nederland - cafe Babo

Stedentrip Arnhem, cafe Babo

 

Deli-café Urban Chef

Een blik op de vitrine en ik wist dat ik bij restaurant Urban Chef wilde lunchen. Maar toen begonnen de problemen pas: wat te kiezen uit een groot aanbod van salades, quiches, pasta’s, broodjes en ander lekkers? Het werd uiteindelijk een zalige salade met onder meer bietjes, geitenkaas, vijgen, granaatappelpitjes en rucola. Met daarbij nog wat speltbrood met dipjes als pesto en hummus. Op het terrasje naast het restaurant vond ik nog een tafeltje in de schaduw. En glas appel/aardbeiensap erbij en het grote genieten kon beginnen. Wat een goed adresje! Take away kan trouwens ook.

Stedentrip Arnhem, Nederland - restaurant Urban Chef

Stedentrip Arnhem, restaurant Urban Chef

Stedentrip Arnhem, Nederland - restaurant Urban Chef

Stedentrip Arnhem, restaurant Urban Chef

Stedentrip Arnhem, Nederland - restaurant Urban Chef

Stedentrip Arnhem, restaurant Urban Chef

 

Rauwe appeltaart

Rauw is de trend, ook in Arnhem. Liefhebbers van dergelijk puur eten, haasten zich naar Rawsome (Nieuwstad 9, maar ze gaan binnenkort verhuizen). Alles wat je hier op je bordje vindt, is hooguit tot 42 graden verwarmd. Zelfs de appeltaart is rauw! Op een krijtbord staan de gerechten van de dag want er wordt gewerkt met dagverse producten die op dat moment beschikbaar zijn. Laat je dus verrassen.

Stedentrip Arnhem, Nederland - restaurant Rawsome

Stedentrip Arnhem, restaurant Rawsome

 

Alleen de verpakkingen al!

MiMint (Klarestraat 1A) is een mini-kruidenier met al die spullen die je in je keukenkastje hebben wilt. Eigenaresse Milou begon anderhalf jaar geleden met een bescheiden collectie ‘healthy stuff’, inmiddels puilen de schappen uit, iedere week komen er nieuwe dingen bij. Ik heb van die open kastjes in de keuken met allerlei etenswaren in mooie verpakkingen (ik koop vaak voedingsmiddelen waar ik niets mee doe behalve tentoonstellen in de keuken). Hier kan ik mijn collectie eindeloos uitbreiden, alles ziet er fantastisch uit. Naast al dat lekkers is er ook een bescheiden collectie met shampoos, bodylotions en ander fijns voor de uitwendige mens.

Stedentrip Arnhem, Nederland - minimarket Mimint

Stedentrip Arnhem, minimarket Mimint

Stedentrip Arnhem, Nederland - minimarket Mimint

Stedentrip Arnhem, minimarket Mimint

 

Interieur in poederpastels

Van Mij (Kerkstraat 1) heeft een hebberig makende collectie hebbedingen op kleur gerangschikt. Het ideale adres voor een cadeautje, voor een ander of voor jezelf. Mijn ogen vielen gelijk op een bak vol schattige vogeltjes, kosten maar € 2,95! Vriendin Jeannette overwoog volgens mij om de ananaslamp aan te schaffen. We hielden ons in, want toch niet handig om veel te sjouwen als je nog de hele dag adresjes wil verzamelen. Maar ik heb nu wel goede reden om terug te gaan naar Arnhem. Fijn!

Stedentrip Arnhem, Nederland - interieurwinkel Van Mij

Stedentrip Arnhem, interieurwinkel Van Mij

Stedentrip Arnhem, Nederland - interieurwinkel Van Mij

Stedentrip Arnhem, interieurwinkel Van Mij

 

Borrelen aan de Rijn

Dining56 (inderdaad, op nummer 56 aan de Rijnkade) is zo’n relaxte loungeplek waar je bijna de hele dag (nou ja, vanaf 12.00 uur ’s middags) kunt doorbrengen. Lunchen, borrelen met een glas prosecco, dineren. Of zelf koken, want er is ook een kookstudio bij. Er wordt gewerkt met dagverse producten, een belangrijk deel van het vlees is biologisch en de vis verantwoord gevangen. Gelukkig zijn er ook veel groentegerechten. Als ik brutaal vraag of ik een kijkje mag nemen in de keuken, stuit ik op kok Gunter die net in een enorme pan staat te roeren. Het is de jus die eerst 24 uur zal koken. Van de hele pan zal na inkoken slechts een bescheiden schaaltje jus overblijven.

Stedentrip Arnhem, Nederland - restaurant Dining56

Stedentrip Arnhem, restaurant Dining56

Stedentrip Arnhem, Nederland - restaurant Dining56

Stedentrip Arnhem, restaurant Dining56

 

Het stadsstrand van Rose’s

Voor het ultieme vakantiegevoel in de stad heeft ook Arnhem een stadsstrand: Rose’s City Beach (ter hoogte van Rijnkade 49). Loungend in een strandstoel, voeten in het zand, gin-tonic erbij, en een verkoelend briesje van de Rijn en de middag gaat moeiteloos over in een zwoele zomeravond. Aan de overzijde van de rivier liggen enkele echte strandjes, de plek als je toe bent aan een verkoelende duik.

Stedentrip Arnhem, Nederland -

Stedentrip Arnhem, Nederland – Rose’s City Beach

Met heel veel dank aan Jeannette van Mullem van www.puuruiteten.nl en www.purefoodtravel.com voor alle zalige tips en een supergezellige dag in Arnhem.

 

MEER NEDERLANDSE STEDENTRIPS

MEER BUITENLANDSE STEDENTRIPS

 

Bewaren