Stedentrip Hoorn, verrassend bijzonder

 

Hoorn heeft het maar schreeuwt het niet bepaald van de daken. Waarom eigenlijk niet? Tijd voor een stedentrip.

 

Hoorn, Nederland

Het marktplein met de kaaswaag in Hoorn

Hoorn had in de Gouden 17de eeuw een overtuigend plekje op de wereldkaart veroverd, zeker na het ontdekken van de vaarroute rond Zuid-Amerika om Kaap Hoorn, vernoemd naar de thuishaven. VOC koopmannen en zeevaarders verdienden scheepsladingen geld en lieten indrukwekkende herenhuizen en pakhuizen bouwen. En laten die nu grotendeels bewaard gebleven zijn.
Dat VOC tijdperk, dat is wel een pijnpuntje. Nederland werd er rijk van maar ten koste van wie en wat? Jan Pieterszoon Coen (naar wie ook de Coentunnel vernoemd is) werd ooit gezien als groot man en kreeg in 1893 een beeld op het Roode Steen in zijn geboorteplaats Hoorn. Alhoewel er ook toen al tegenstand was, het koningshuis sloeg de uitnodiging om aanwezig te zijn bij de onthulling af uit angst voor relletjes vanwege zijn niet bepaald onbesproken gedrag op de Banda-eilanden (hij liet er vrijwel de gehele 15000 koppige bevolking uitmoorden). Als compromis is er in 2012 een tekst op de sokkel geschreven waarin ook op zijn minder heldhaftige daden gewezen wordt.

Hoorn, Nederland, marktplein

Jan Pieterszoon Coen kijkt uit over het marktplein Roode Steen met de kaaswaag in Hoorn

Een rondje Hoorn betekent veel naar gevels kijken, De sierlijke trapgeveltjes, deuren met bewerkte bovenlichten, gevelstenen waarin onder meer te zien is welke beroepen er uitgeoefend werden door de huiseigenaar. Een vleugje VOC historie opsnuiven kan ook in de Grashaven waar enkele houten schepen liggen in een decor van huizen met trapgeveltjes. Het beeld met de drie jongens op een kademuurtje stelt de scheepsjongens van de Bontekoe voor, een schip dat helaas de reis naar de Oost niet overleefde. De drie jongens, Hajo, Rolf en Padde, kijken uit over het water en de prachtige Hoofdtoren.

Hoorn Nederland Bontekoe standbeeld

Het standbeeld van de jongens van de Bontekoe in Hoorn

Hoorn, Nederland gevelversieringen

Gevelversieringen in Hoorn

Hoorn, Nederland

Hoorn, Nederland

 

Niet te missen adressen

Ontbijten als een Local

Vroeg op pad gegaan? Dan is Local (Veemarkt 7) een fijne ontbijtplek. Van maandag t/m vrijdag al vanaf 8 uur geopend, op zaterdag anderhalf uur later. Het is een klein zaakje maar de kaart is bijzonder met veel producten uit de buurt en de prijzen sympathiek. Een biologisch speltbroodje met kaas is er al vanaf 3 euro, een espressootje kost anderhalve euro.

Hoorn, Nederland Local

Ontbijten bij Local in Hoorn

 

Verscholen brocante

Achter de klassieke gevels gaan veel interieur en brocantewinkeltjes schuil. Goed voor een middagje struinen. Puur Brocante (Gouw 18) bijvoorbeeld heeft van die leuke interieuraccessoires die je niet overal ziet. Het is een mooie mix van strak en frivool en van grijs/wit en gekleurd. De kastjes die ze verkopen zijn vaak zelf geschuurd en geschilderd, unieke exemplaren dus. De mooie verfkleuren zijn er ook te koop voor wie thuis nog een opknappertje heeft staan.

Hoorn Nederland Puur Brocante winkel

Puur Brocante in Hoorn

Hoorn Nederland

Vintage-, antiek en brocantewinkeltjes in Hoorn

 

Kaas, Kaas & Kaas

In de zomer is er iedere donderdag kaasmarkt bij de oude Kaaswaag (waarin nu een leuk café/restaurant zit met terras pal in de zon, als ‘ie schijnt). Kaas kopen, dat kan bij Kaan’s Kaashandel (Gouw 22) een piepklein winkeltje van onder tot boven volgestouwd met de lekkerste kazen, waaronder heel aparte met honing en tijm, bospaddenstoelen of een met pesto (niet de basilicum maar kiwisap zorgt voor bij die laatste voor de gifgroene kleur).

Kaan's kaashandel Hoorn Nederland

Bijzondere kaasjes bij Kaan’s Kaashandel in Hoorn

 

Voor lekkerbekken

Enjoy to eat (Gedempte Turfhaven 62) is een adres voor lekkerbekken. In deze delicatessenwinkel koop je onder meer homemade soepen, verse pasta’s geïmporteerd uit Italië, olijfolie van het vat, mediterrane broodtaartjes (bijvoorbeeld met pruimen, port en wilde spinazie, zó lekker!) en veel meer lekkers.

Enjoy to Eat in Hoorn Nederland

Enjoy to Eat in Hoorn

 

Alles voor de mini make-over

Sissy Boy (Gouw 1), een bekende maar altijd leuke winkel, naast kleding is er een behoorlijke afdeling met de leukste woonaccessoires, mijn favoriete afdeling. De ronde placemats wil ik onmiddellijk hebben en ook van de kussentjes word ik hebberig. Mijn huis is toch wel weer aan een mini make-over toe?

Hoorn Nederland Sissy Boy

Tijd voor een mini make-over: Sissy Boy

 

Het lekkerste souvenir

Ooit kocht ik in Amsterdam op een kerstmarkt de meest fantastische party-pies bij de rollende keuken van Pieman. De kleine eenhaps taartjes van bladerdeeg hadden verrukkelijke vullingen. Daarna kwam ik de wagen waaruit ze verkocht werden nooit meer tegen. Nu blijkt er in Hoorn zowaar een winkel te zijn van de Pieman (Nieuwland 20) waar die party-pies en ander lekkers verkocht worden. Thuis even in de oven en genieten… Een beter souvenir is niet denkbaar.

Hoorn Nederland Pieman

Pieman Bakery in Hoorn voor de lekkerste party pies

Meer van dit soort verhalen? Volg justliketotravel.nl op Facebook

MEER CITY TRIPS