De hotspots van Hanzestad Harderwijk

 

Harderwijk kende ik eigenlijk alleen van het Dolfinarium. Maar de historische Hanzestad heeft ook veel knusse straatjes, trendy winkels, heerlijke terrassen en zelfs een strandje. Hier de highlights van mijn stedentrip.

 

De Smeepoort, dat is het eerste stukje oud Harderwijk dat ik zie als ik vanaf het station naar het oude centrum loop. De weg rechtdoor (Smeepoortstraat) is een leuke winkelstraat maar ik sla rechtsaf naar de Smeepoortenbrink waar ik op een plein beland. Harderwijk heeft een patent op mooie pleinen, blijkt al snel. Heerlijk om gewoon even prachtige huizen te bekijken met bijzondere details aan de gevel. Aan een huis hangt een kastje met hoofden van poppenkastpoppen. Erg schattig. Via de poort kom ik op een kerkplein van de Catharinakapel waar zaterdags markt is.

Highlights Harderwijk: Een van de vele romantische pleintjes Harderwijk Nederland

Highlights Harderwijk: Een van de vele romantische pleintjes

Harderwijk was een belangrijke stad in de Hanzetijd en de historie druipt af van vele gebouwen in het oude centrum. Dat centrum is gedeeltelijk nog omgeven door de oude stadsmuur. Een plattegrond heb ik niet dus ik (ver)dwaal lekker door en laat me verrassen. Al zigzaggend kom ik uit bij de haven waar molen De Hoop staat met daarbij een terras. Even de benen laten rusten. Via de buitenkant van de stad en de Strandboulevard kom ik uiteindelijk uit bij een stadsstrandje. Helaas is de strandtent nog gesloten, maar wat een leuke plek zo net buiten de stad.

Harderwijk Nederland

Molen De Hoop in Harderwijk

Een van de best bewaarde stadspoorten, de Vischpoort, verleidt me weer de stad in te gaan waarna ik gelijk op Schapenhoek en de Vischmarkt sta met de alweer een prachtig, lommerrijk plein met langs de kant verschillende restaurantjes. Een heerlijke plek voor een zwoele zomeravond. Die Vischmarkt was een belangrijke handelsplaats tijdens de Hanzetijd. Je kon er onder meer terecht voor vis (haring, stokvis) maar ook granen, hout, pelzen en bont.
Heel groot is het oude centrum van Harderwijk niet. Toch ben je er zo een dag zoet dankzij de vele bezienswaardigheden. Op ontdekkingstocht naar trendy adresjes of wandelend in het park net buiten de stadsmuur langs het water waar het fijn uitwaaien is. Een goede plek ook voor een picknick, nadat je in de stad inkopen gedaan hebt.

Bezienswaardigheden Harderwijk: historische gebouwen met prachtige details

Bezienswaardigheden Harderwijk: historische gebouwen met prachtige details

Harderwijk Nederland

Relaxt wandelen buiten de oude stadsmuur in Harderwijk

 

De niet te missen winkels van Harderwijk

LM voor het interieur

Interieurwinkel LM (Lijn M for now) biedt een mooie mix van Scandinavisch design en andere woonspullen in natuurlijke materialen. Vazen van glas en keramiek in zachte blauw- en groentinten, knuffelzachte kleden en niet te vergeten de prachtige tafels die zelf samen te stellen zijn, te kiezen uit vijf bladen en vijf onderstellen. Voor wat extra natuur in huis is er een verzameling cactussen, de groene trend van dit moment (Donkerstraat 7). Op 23 mei 2015 is er zelfs een echte cactusmarkt.

Harderwijk Nederland Lijn M

LM (Lijn M for now), heerlijke winkel bomvol interieuraccessoires in Harderwijk, ook voor cactussen!

 

Tutze store

Tutze is ook een interieurwinkel met veel prachtige woonaccessoires. Je vindt er fijne spulletjes in vele tinten wit maar bijvoorbeeld ook trendy koper alhoewel de nadruk bij Tutze niet ligt op trends maar op tijdloos. De conceptstore heeft ook een mooie collectie kaarsen, leuk gestyled op een groot metalen bord. Ook voor tassen, sieraden en heerlijk geurende badspulletjes kun je er terecht. De winkel ligt in de Hondegatstraat (nr. 11), een van de leukste straatjes van Harderwijk met diverse aantrekkelijke boetiekjes op een rij.

Stedentrip Harderwijk: mooie lampen bij Tutze

Stedentrip Harderwijk: mooie lampen bij Tutze

Stedentrip Harderwijk: Mooie interieurwinkel Tutze.

Stedentrip Harderwijk: interieurwinkel Tutze.

 

Wijnwinkel Wijncirkel

Mooi ingericht, deze wijnwinkel in de Schoenmakersstraat 15, met creatieve ronde kasten van gerecycled materiaal. Natuurlijk kun je er terecht voor wijn maar ook alles wat lekker is met wijn zoals tapenade en andere smeerseltjes. Ik was trouwens gelijk verliefd op de prachtige kruikjes met olijfolie. Binnenkort is er ook olijfolie op het vat te koop zodat je de kruikjes kunt bijvullen. De hit voor deze zomer wordt volgens de eigenaar de sangria die ontwikkeld is door de Spaanse topkok Ferran Adrià van het inmiddels gesloten maar nog immer befaamde restaurant El Bulli. De verpakking is in elk geval aantrekkelijk, zeker de speciale met twee flessen in een vrolijk gestippelde wijnkoeler.

Harderwijk Nederland wijnwinkel

De topper voor de zomer, Lolea sangria, te koop bij de Wijncirkel in Harderwijk

 

Restaurant Hortustuin

Als je op de Markt op nummer 7 restaurant Hortustuin ziet, heb je geen idee van de oase van rust die deze eetgelegenheid aan de achterkant biedt. Een heerlijk terras op de zon met uitzicht over een van de groene longen van Harderwijk. Ik kies voor de clubsandwich met gerookte zalm. Het blijkt een enorm broodje dus neem er de tijd voor. De Hema heeft trouwens ook een terras aan het Hortuspark, iets minder gunstig op de zon gelegen maar een goed adres voor een meer betaalbaar broodje. Loop zeker ook even het park in naar de kruidentuin vlakbij de Linnaeustoren met daarin (geneeskundige) planten die er ook stonden toen de tuin nog als Hortus Botanicus in gebruik was voor de studenten Medicijnen uit de 17de en 18de eeuw.

Bezienswaardigheden in Harderwijk: Het Hortuspark met restaurant Hortustuin

Bezienswaardigheden in Harderwijk: Het Hortuspark met restaurant Hortustuin

 

De Ouderwetse Bakkerij

What’s in a name? Oud is deze bakkerij zeker. Hij bestaat al ruim 175 jaar en de inrichting is lekker knus nostalgisch. Naast de deur staat een oude bakkerswagen waarmee vroeger het brood aan huis bezorgd werd. Dit is het adres voor een van de specialiteiten van Harderwijk, de Zeebeer, een mix van meergranen cake, koek en brood met onder meer abrikozen, amandelen, hazelnoten en walnoten. Een machtig en ambachtelijk gebakken specialiteit. De naam is trouwens afgeleid van de zeewering die de Diepe Gracht scheidde van de Zuiderzee. Dankzij die wering bleef het water in de grachten van Harderwijk op peil.

Stedentrip Harderwijk: Harderwijk Nederland De Ouderwetse Bakker

Stedentrip Harderwijk: De Ouderwetse Bakker, het adres voor een Zeebeer.

 

’t Melkhuisje

De lekkerste boerenproducten vind je bij ’t Melkhuisje (Hoogstraat 42). Een schattig winkeltje van onder tot boven gevuld met lekkers dat je allemaal wilt hebben. De eigenaresse gaat altijd op zoek naar die anders dan anders spullen die je niet overal vindt. Vaak biologisch of op kleine schaal geproduceerd. Ik val op de leuke potjes met Dicky’s Kakeltje advocaat (zo’n heerlijk ouderwets drankje). Laten die nou net door haar eigen zus gemaakt worden. Dit is zo’n adres dat je voor het laatst moet bewaren om nog even inkopen te doen net voor het naar huis gaan.

Stedentrip Harderwijk: Harderwijk Nederland

Stedentrip Harderwijk: Bijna alles is lekker bij het Melkhuisje

Stedentrip Harderwijk: Harderwijk Nederland Melkhuisje

Stedentrip Harderwijk: Het Melkhuisje, voor lekkere en gezonde dingen om mee te nemen.

 

Ook een weekendje naar Harderwijk?

Zoek alvast een hotel uit. Mijn favorieten zijn Hotel Marktzicht, een prachtig pand in het historische centrum. Of ga voor lekker kleinschalig met B&B Onder de Dekens. Fantastisch ingericht, in het centrum en gratis parkeren in de buurtMEER NEDERLAND

MEER STEDENTRIPS

Bewaren

Bewaren