Brugge, waar ouderwets handwerk hip wordt
Ambachtelijk vakmanschap, het leek bijna uitgestorven maar in Brugge is het terug van weggeweest. Soms heel klassiek maar vaker met een trendy tintje. Een kennismaking met makers met passie tijdens een weekendje Brugge.
Hoe het allemaal begon, dat is nog te zien in het Kantmuseum (Balstraat 16). Kantklossen was lange tijd dé manier voor arme vrouwen van de stad om wat geld te verdienen. Je had er niet veel ruimte voor nodig en je kon het thuis of op de stoep voor het huis doen. Inmiddels is het kantklossen aan een tweede leven toe. Steeds meer mensen (vrouwen) willen het leren. Ze komen eens per week bij elkaar in het Kantcentrum. In het museum daar kom ik van alles te weten over kantklossen maar het leukst is het bezoek aan het atelier waar een stuk of tien vrouwen over hun werkjes gebogen zitten. Helemaal achterin een hoekje zit mevrouw De Ruyter die al geïntroduceerd was als de TGV onder de kantklossters. Ze is 86 jaar en leerde het vak van haar moeder. Aan een grote tafel maakt een andere vrouw een kleed met bloemenmotief. Ze werkt er al een jaar aan, twee middagen van 3 uur per week. Ze verwacht zeker nog een jaar nodig te hebben voor het af is. Het is een nogal arbeidsintensief werkje waardoor echt handgemaakt kant tegenwoordig vrijwel onbetaalbaar is.
Kokette kanten lingerie
Dat verklaart de prijzen van de lingerie waarin kant verwerkt wordt van Sun Mae. Geboren in Zuid-Korea, geadopteerd toen ze vijf maanden was door Vlaamse ouders. Ze volgde een opleiding korsetterie en lingerie en heeft sinds 2012 haar eigen lingerielabel. In haar winkel/atelier in een stijlvol, historisch pand aan de Hoogstraat 25 hangen de prachtigste delicate creaties. Klaar om te verleiden. Niet enkel Bruggenaren weten haar boutique te vinden, 70% van haar clientèle komt van over de grens. Het verlangen naar luxueuze lingerie is universeel.
Van goud geklost kant
Als de prijs van een kanten kleedje toch al de goudprijs benaderd, kun je het net zo goed van echt goud maken. Dat doet juwelier Peter Quijo (Breidelstraat 18). Hij haalt meer inspiratie uit de stad. Brugge was in de Middeleeuwen een belangrijke diamantstad, voor Antwerpen en Amsterdam die rol overnamen. Peter maakte twee eigen vormen om edelstenen te slijpen waaronder de Brugse kassei met 89 facetten. Met een rechthoekige armband gemaakt van 128 van deze Qui-vorm diamanten won hij de prestigieuze De Beer International Diamond Award. En hij laat dus ragfijn goud klossen tot een juweel. Het gouddraadje is 0.3 mm dik en wordt met speciaal op maat gemaakte klossen verwerkt tot unieke, sierlijke sieraden.
Zon en maan, goud en zilver
De schoenmaker onder de juweliers, noemen Nathalie en Nikolaas van Kingin (Ezelstraat 27) zichzelf. De twee ontwerpen maken al 15 jaar juwelen, vaak op maat. Ze noemen het samen creëren van een collectie een gevecht, maar wel een mooi gevecht. En een met alleen maar winnaars, denk ik als ik de prachtige sieraden zie. Dat samenwerken komt ook tot uiting in de bijzondere naam Kingin, vernoemd naar een Japans eiland waar twee zussen van 107 leven. Maar de naam betekent ook zon en maan én goud en zilver. De twee zitten dagelijks tegenover elkaar aan hun werkbanken in het juwelenatelier achterin de winkel. In de vitrines zie ik volop hebberig makende kunstwerkjes. Dit is een adresje waar ik bij een volgend bezoek aan Brugge terugkom.
De keukenrebel van Brugge
Een goede keuken kan niet zonder vakmannen. En omdat de liefde voor een stad bij mijn nou eenmaal door de maag gaat, heb ik gereserveerd bij restaurant Zeno (Vlamingstraat 53) van Reinout Reniere, een van de keukenrebellen van Vlaanderen. Het restaurant is bijna zen ingericht met veel klassiek wit op tafel en een enkel opvallend kunstwerk aan de muur. Maar de echte kunst ligt op mijn bord. Reinout gebruikt veel producten van lokale leveranciers en boeren en is een ster in het bereiden van groenten. Een top-adres voor een vegetariër dus.
Unieke eyecatchers
Hoe hip handmade kan zijn, blijkt ook bij Hoet Optiek (Vlamingstraat 19). Al zes generaties lang verkoopt de familie brillen. Het zijn geen doorsnee modelletjes maar bijzondere kunstobjecten van onder meer het eigen Hoet-label en de kleurrijke brillen van de Theo-collecties. Ik val als een blok voor de titanium brillen die in 3D geprint worden en dus helemaal op maat gemaakt zijn.
Letters en chocolade
Het leuke van een tocht langs handmade adressen is de afwisseling. Vaak gaat het om winkeltjes vol historie zoals Apostelientje (Balstraat 11) waar prachtig kant verkocht wordt. Voor de lekkere trek is er bijvoorbeeld chocolaterie Spegelaere (Ezelstraat 94) waar in de ruimte achter de winkel vele liters vloeibare chocolade tot pralines gevormd worden, sommige volgens oude familierecept, maar er zijn ook moderne varianten zoals die met marshmallows die razend populair zijn. Vrij nieuw maar desondanks een winkel vol mooie verhalen is Simbolik (Katelijnestraat 139) waar eigenaresse Nathalie uitleg geeft over kaligrafie (je mag ook zelf proberen) en waar volop voorwerpen met bijzondere teksten te koop zijn. De katten zorgen voor een extra relaxt sfeertje.
Zelf op verkenningstocht?
Op de flyer die je bij het Toeristen Informatiecentrum kunt halen, staan bijna 70 adressen waarvan 50 met een handmade-label waar soms zo binnen kunt lopen en soms eerst een afspraak moet maken. Allemaal mensen met passie die graag vertellen over hun vakmanschap. Er is ook een app: de Xplore Bruges app met een aantal wandelingen waaronder die van Handmade Brugge.
Voor wie meer in Brugge, België wil zien, dit zijn de chocolade-hotspots en dit de overige culinaire hotspots.
En er zijn er zoveel meer Belgische steden een bezoek waard. Hasselt bijvoorbeeld, met verrassende winkels en top-restaurants. Wat ik ook erg leuk vond was de Concrete Canvas Tour in Gent langs de mooiste street art. Ik leerde een heel nieuwe kant van de stad kennen.