Wintersport in Frankrijk. Dan ga je er eigenlijk toch vanuit dat je goed kunt eten? Ik nam de proef op de som in Tignes (dat samen met Val d’Isère een enorm skigebied vormt). Het bleek een perfecte keuze, vooral dankzij de familie Bouvier.
Weinig dingen in het leven zijn zo rustgevend als de witte weidsheid, of weidse witheid, van wintersportgebieden. Staand op de top van een berg, uitkijkend over andere besneeuwde bergpieken is voor mij duizendmaal ontspannender dan de meest luxe spa. Dus ook al is skiën niet mijn hobby, een wintersportvakantie staat iedere winter hoog op het verlanglijstje. Dit jaar werd het Tignes vlakbij Val d’Isère in Frankrijk.
Tignes: La Grande Motte gletsjer
Geen heerlijker start van een wintersportvakantie dan uitkijken over het skigebied vanaf het hoogste punt. Die mooie plek in de bergen is in Tignes snel gevonden: met de funiculaire de Grande Motte gletsjer op naar restaurant Le Panoramic op 3032 meter hoogte. Dit is het domein van Maison Bouvier. Chef-kok Jean-Michel Bouvier opende hier in 2011 een culinaire hotspot. Sindsdien is dit dé plek voor fabulous food op de piste. Tegenwoordig ontvangt hij de gasten terwijl zoon Clément in de open keuken staat.
Maar eerst even het uitzicht. Vanaf dit punt heb je rondom uitzicht op de Grande Motte gletsjer, maar ook op veel bergpieken en grote vlakken met ongerepte sneeuw. Zonnetje erbij en mooier wordt het niet. Geluiden worden gedempt, mensen klein als mieren glijden in de diepte de bergen af.
La Cantina: selfservice op de top
Op het terras is volop plek voor zonaanbidders die bij de ‘snackbar’ of bij het selfservice restaurant La Cantine des Bouvier iets te eten gekocht hebben. Ook deze zijn in handen van de Bouvier-familie dus met de kwaliteit zit het daar vast goed. En het is betaalbaar, een zak Belgische friet kost je 3 euro.
Ik ga naar binnen, richting restaurant Le Panoramic. Voor ik daar kom, passeer ik interieur-designwinkel Là-Haut van Catherine Bouvier, de vrouw van Jean-Michel. Bijzonder, shoppen tijdens het skiën! Wel leuke spulletjes trouwens, veel handmade en afkomstig uit de regio. Dan de bar in. Ik ben wat vroeg dus ik bestel er een simpele citron chaud om op te warmen. Maar je kunt er ook terecht voor een Chartreuse likeurtje van 170 euro per glas. Met wat kaviaar om de ergste trek te stillen.
Restaurant-tip: Panoramic
De entree van het restaurant is gelijk een goede test voor dessertliefhebbers. Er staat een ruime selectie homemade taarten verleidelijk te zijn. De inrichting van de ruimte is lekker knus en traditioneel met een twist. Veel warm hout, vilt, met schapenvellen over de stoelen die de winterse kou snel doen vergeten. De Bouviers weten natuurlijk ook dat ontspannen zitten de eetervaring alleen maar mooier maakt. Vandaar dat je in de garderobekamer je skischoenen kunt verruilen voor comfi slofjes. De schoenen hang je op verwarmers.
Ook voor vegetariërs
De menukaart biedt vele verleidingen. En, best verrassend in Frankrijk, ook enkele vegetarische opties. Niet in de vorm van de obligate salade chèvre chaud, maar gegrilde romaine sla-harten met Beaufortkaas en hazelnoten. Of gegrilde prei met een smaakvolle dressing. Hoe heerlijk om op de piste zo te kunnen eten. Okay, goedkoop is het niet. Een driegangenmenu kost bijna 70 euro, exclusief drankjes. Wat overigens niet betekent dat je niet hoeft te reserveren. Het is afgeladen vol rond lunchtijd.
Mascotte: de St. Bernardshond
Als de familienaam Bouvier is, dan verwacht je een bouvier als huishond. Maar nee, er is gekozen voor een St Bernardhond. Hij is in Tignes al even beroemd als zijn bazen. De hond heeft zelf al door hoe de automatische deuren van de funiculaire werken dus hij heeft geen baas nodig om hem boven te brengen. In de middag pakt hij de funiculaire om terug te gaan naar Tignes Val Claret waar hij op stand verblijft in Hotel les Suites, het vijfsterren hotel van de Bouvier-clan.
Restaurant URSUS: eten in het berenbos
In dat hotel opende dit seizoen een nieuw restaurant URSUS, op de plek waar voorheen La Table en Montagne zat. URSUS is exclusiever dan haar voorganger. Het restaurant is vernoemd naar de laatste berensoort die in de Savoie-regio leefde. Die zou zich thuis gevoeld hebben in URSUS. Dankzij de 380 boomstammen die in het interieur verwerkt zijn, lijkt het restaurant net een bos. Chef-kok Clément gaat zelf graag het bos in om ingrediënten voor zijn culinaire creaties te zoeken. Hij hoopt dat dit restaurant zijn ticket naar een Michelinsterren restaurant is. Het zou het eerste restaurant-met-ster in Tignes zijn.
Dessert met 100 gram boter p.p.!
Ik mag een kijkje in zijn keuken nemen. Met het grootste gemak maakt Clément twee van de gerechten die op de kaart staan: polenta met paddenstoelen en truffel en een warme chocoladedessert. Zijn streven is om met bekende ingrediënten nieuwe combinaties te maken of ze op een vernieuwende wijze te bereiden. Als hij het voordoet denk je: “Dat kan ik thuis ook”. Maar dat zal waarschijnlijk toch weer tegenvallen. De smaak is in elk geval onovertroffen. Dat mag ook wel want in het recept voor het chocoladedessert gaat een pond roomboter. Voor vijf porties! En daar komt dan nog de chocolade (ruim 450 gram), suiker (ruim 250 gram) et cetera bij. Pfff, een paar dagen Tignes betekent meer calorieën dan kilometers hoor ik iemand verzuchten. Desondanks ben ik blij dat ik voor later die avond een tafeltje heb gereserveerd. Die Michelinster, die komt er wel.
Eet-winkels: kaas van de coöperatie
Clément koopt bijna al zijn ingrediënten bij lokale leveranciers. De heerlijk Beaufort kaas die ik geregeld op menu’s zie staan, is bij de coöperatie in het dorp te koop. De knusse winkel ligt aan de Promenade de Tovière in Tignes le Lac. Dé plek om een stuk Beaufort d’Été te bemachtigen. Dit is een harde kaas van rauwe koemelk. De Été is de meest smaakvolle variant van de Beaufort. Het winkelmeisje verpakt het stuk vacuüm zodat het probleemloos in de koffer mee naar huis kan. Iets verderop op de Avenue du Rosset zit de beste bakker van Tignes: Maison Chevallot. In de bakkerij staan enkele tafeltjes en stoeltjes om het gekochte gelijk op te eten. De specialiteit is trouwens een broodje Beaufort. Een aanrader.
MEER WINTERSPORT FRANKRIJK
* In Tignes kunnen sportievelingen zoveel meer doen dan skiën alleen: ijsduiken bijvoorbeeld.
- Niet zo sportief, maar verliefd op Frankrijk en wintersport? Dan is Sainte Foy ook een mooie bestemming.