Een camera heb je niet altijd bij de hand, je telefoon meestal wel. Mooi, dan kun je op elk moment de leukste en onverwachte (vakantie)gebeurtenissen vastleggen. Maar hoe maak je de mooiste (vakantie)foto’s met je smartphone? Vijftien tips voor betere telefoonfoto’s.

 

Lipari, een van de Eoilische eilanden in Italie. Soms is een hoge horizon mooier dan een lage

 

Betere foto’s: een goede basis

Tip 1

Begin met het schoonmaken van je telefoonlens. Vette vingerafdrukken op je lens zorgen voor wazige foto’s en dat is met geen enkel programma achteraf te corrigeren.

Tip 2

Zet je flits standaard uit. De camera’s van telefoons zijn tegenwoordig erg goed maar de flits zorgt in verreweg de meeste gevallen voor lelijke belichting.

Tip 3

Zelf stel ik de camera altijd in op neutraal. Achteraf kun je foto’s met allerlei apps de sfeer geven die het best bij dat beeld past.

Fotografeer in de standaard modus en bewerk later na
Fotografeer in de standaard modus en bewerk later na

 

Voorkom onscherpe foto’s

Tip 4

Voor het gewicht is het niet nodig, maar voor het goed stilhouden wel: houd je smartphone met twee handen vast. Zo voorkom je heel makkelijk onscherpe foto’s. Leun als het kan met je handen op een tafel of muurtje, zeker als je kiest voor een onderwerp heel dichtbij.

Tip 5

Gebruik nooit de digitale zoom. Dat levert vrijwel altijd lelijke, onscherpe foto’s op. Probeer wat dichter bij het onderwerp te komen. De goed betaalbare Huawei P20 Lite heeft een dubbele camera die voor een mooi scherpte-diepte effect zorgt.

Lekker lunchen in Marokko. Gebruik nooit je digitale zoom, maar loop wat dichter naar je onderwerp toe
Gebruik nooit je digitale zoom, maar loop wat dichter naar je onderwerp toe

Tip 6

Naast de virtuele ontspanknop op je scherm kun je vaak ook de volumeknop gebruiken om een foto te maken. Mijn ervaring is dat het zo veel makkelijker is mijn telefoon stil te houden tijdens het fotograferen.

Tip 7

Kies bewust welk deel van de foto je wilt scherpstellen. Een tik met je vinger op het schermpje en je voorkomt dat je kopje thee scherp is terwijl je juist wilde focussen op die lekkere vegan cup cake.

Tip 8

Stel je wilt een vriendin die voorbij fietst vastleggen maar je telefoon stelt steeds net te laat scherp. Laat je vriendin dan even stilstaan op het punt waar je haar graag wilt fotograferen. Houd je vinger op het scherm, dan zie je dat AF/AE vergrendeling vastgesteld wordt. Laat je vriendin nu langs datzelfde punt fietsen en je hebt automatisch de juiste scherpstelling.

 

Weet wat je met de foto wilt

Tip 8

Bedenk waarvoor je een foto wilt gebruiken. Op telefoons zien staande (verticale) foto’s er vaak mooier uit. Op een laptop of PC komen liggende (horizontale) foto’s vaak beter tot hun recht.

Het jaarlijkse vliegerfestival in Scheveningen
Kies voor liggend of staand. Het jaarlijkse vliegerfestival in Scheveningen

Ken je smartphonecamera

Tip 9

Vaak kun je behalve op de automatische stand ook voor de pro-stand kiezen waarbij je onder meer zelf de ISO, de belichtingscorrectie en de scherpstelling kunt bepalen. Het is handig om hiermee wat te experimenteren zodat je weet wat je kunt doen als de omstandigheden niet optimaal zijn. Vooral de belichtingscorrectie wil me nog wel eens uit de brand helpen als een deel van het beeld heel licht is en een ander deel extreem donker.

 

Fotograferen: kies je compositie

Tip 10

Het onderwerp simpelweg in het midden plaatsen is makkelijk maar niet altijd mooi. Een handige stelregel is de regel van derden. Veel smartphones laten al automatische een raster met lijnen zien die het scherm zowel horizontaal als verticaal in drieën verdelen. Het is vaak mooi om bij landschappen de horizon op eenderde van onderen te plaatsen. Maar als je met een saaie lucht te maken hebt, zou je ook voor een derde van boven kunnen kiezen.

Lipari, een van de Eoilische eilanden in Italie. Soms is een hoge horizon mooier dan een lage
Soms is een hoge horizon mooier dan een lage

Tip 11

Probeer mensen en voorwerpen eens op een kruispunt van twee lijnen te plaatsten. Dat levert een spannender beeld op. Wel even goed scherpstellen want de telefooncamera kiest vaak automatisch een punt in het midden.

Tip 12

Beelden worden ook vaak bijzonderder door het kiezen van een ander standpunt. Ga eens door de knieën om van een heel laag standpunt te fotograferen. Of klim op een muurtje voor een foto van bovenaf.

Een laag standpunt geeft vaak verrassend resultaten
Een laag standpunt geeft vaak verrassend resultaten

 

Pimp je foto’s

Tip 13

Gebruik apps om je foto’s jouw stijl mee te geven. Een van mijn favorieten is Snapseed. Snapseed is een veelzijdige app maar wel één die heel eenvoudig en intuïtief in gebruik is. Snapseed is gratis voor iOs en Android.

Foto nabewerken met de gratis app Snapseed
Foto nabewerken met de gratis app Snapseed

Experimenteer en ga voor bijzonder

Tip 14

Met mijn Samsung telefoon van Telfort is het heel makkelijk om foto’s extra bijzonder te maken. Bijvoorbeeld door voor de optie panoramafoto te kiezen. De software in mijn telefoon plakt de beelden naadloos aan elkaar zonder dat ik daarvoor een extern programma nodig hebt.

Experimenteer met je smartphone en maak eens een panoramafoto
Experimenteer met je smartphone en maak eens een panoramafoto

Tip 15

Experimenteer met macrofotografie. De meeste smartphones zijn opmerkelijk goed in het vastleggen van dingen die heel dichtbij zijn. Zo maak je van een heel gewone bloem of insect opeens iets bijzonders.