Het Kroatische schiereiland Istrië is een populaire bestemming voor een autovakantie. Ook wie wil kamperen in Kroatië zit er goed. Langs de prachtige kust liggen tal van campings met goede voorzieningen. En met de mooiste uitzichten op de grillige kustlijn en romantische stadjes.

 

Kamperen in Kroatie: met de caravan op Park Umag Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Camping Kroatie: met de caravan op Park Umag

 

Camping Kroatie: Park Umag

Tent, caravan of luxe mobile homes met badkamer en keukentje. Voor ieder type kampeerder bieden de campings in Istrië een geschikte oplossing. Sommige zijn enorm groot en bieden plaats aan wel 8000 gasten, maar er zijn ook intiemere met minder dan 100 staanplaatsen. De meeste liggen strategisch aan de kust. Ik boek om te beginnen een paar nachtjes op camping Park Umag net iets onder de grens met Slovenië in het noorden van Istrië. Het is een grote camping met leuke activiteiten als de wekelijkse markt waar mensen uit de omgeving lokale producten verkopen. Waterliefhebbers kunnen snorkelen, plantenliefhebbers struinen door het ecopark met autochtone planten maar ik gebruik tijdens mijn rondreis deze camping als uitvalsbasis voor een verkenning van het binnenland.

Ook te huur op Park Umag: chaletsKamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Ook te huur op Park Umag: luxe mobile homes

Spelen bij het water op camping Park Umag Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Spelen bij het water op camping Park Umag

Kamperen in Kroatie: Camping Park Umag Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Kamperen Kroatie: Camping Park Umag

 

Als slagroom op een bergtop

De heuvels staan vol met wijnranken en olijfbomen met de zo herkenbare zilvergroene blaadjes. Op de toppen van verschillende bergen zijn de dorpjes gebouwd. Vaak voorzien van een stevige verdedigingsmuur met indrukwekkende poorten. Motovun is een van de best bewaarde plaatsen. Vanaf een afstand lijkt het alsof de huizen als slagroom over de top gespoten zijn. Het oudste deel van de stad is door een muur afgescheiden van nieuwere, lager gelegen delen. Vanaf het parkeerterrein loop ik via de Venetiaanse huizen uit de 16de en 17de eeuw en de poort uit de 15de eeuw naar de klokkentoren uit de 13de eeuw helemaal bovenaan. Vanaf daar moet ik Agroturizam Tikel in Karojba kunnen zien, enigszins verstopt tussen de wijngaarden.

Als slagroom op een berg, het dorp Motovun Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Als slagroom op een berg, het dorp Motovun

 

Heel veel truffel

Bij de agroturizam kun je slapen maar er is ook een restaurantje. De familie Tikel serveert onder meer verrukkelijke gnocchi en fuži (lokale pastasoort) met vééééél truffel. En die truffel is supervers want Mario Tikel gaat geregeld met zijn honden op zoek. Ook de overige ingrediënten zijn vers want wie een agroturizam heeft, is verplicht een substantieel deel van de ingrediënten en producten van eigen land te gebruiken. Wow, als dit restaurantje in Nederland lag, dan kwam ik er wekelijks.

Agroturizam Tikel in het binnenland van IstrieKamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday

Agroturizam Tikel in het binnenland van Istrie

Samen met de honden truffels zoeken in Istrie Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Samen met de honden truffels zoeken in Istrie

Truffels zoeken in Istrie Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Truffels zoeken in Istrie

Een truffelmaaltijd bij Agroturizam Tikel, Istrie, Kroatie

Een truffelmaaltijd bij Agroturizam Tikel, Istrie, Kroatie

 

Excellente olijfolie en wijn

Eten en drinken staat tegenwoordig weer op de kaart terwijl tot een jaar of 20 geleden het maken van wijn en olijfolie in Istrië vooral makkelijk moest zijn: alle druiven of olijven bij elkaar en persen maar. Nu worden er zorgvuldige selecties gemaakt met als gevolg excellente wijnen en exclusieve olijfoliën. Diverse wijn- en olijfroutes voeren door een prachtig landschap langs producenten die trots uitleg geven over hun producten.

De wijngaarden van wijnhuis Kabola Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

De wijngaarden van wijnhuis Kabola

Het wijnlandgoed Kabola Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Het wijnlandgoed Kabola

 

Wijnproeven: Malvasia en Teran

Bijzonder is de Malvasia, de witte wijn van de lokale druif, geïntroduceerd door de Venetianen en groot gemaakt door de Habsburgers. Voor de rood-liefhebbers is er de Teran, een stevige rode wijn met relatief veel tannines. Casanova was er verliefd op. Bij wijnhuis Kabola in Momjan zijn beide te proeven. Verslavend, zo lekker. Het wijnhuis wordt niet voor niets geregeld onderscheiden met gouden medailles. Een lunch of diner in het bijbehorende restaurant Marino bewijst dat de wijnen ook perfect smaken bij een (truffel)maaltijd.

Wijnproeverij bij wijnhuis Kabola Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Wijnproeverij bij wijnhuis Kabola

De Teran wijn van KabolaKamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

De Teran wijn van Kabola

 

Charmant Rovinj

Rijdend naar het zuiden, kan ik niet om Rovinj heen. Het is de favoriet van vele toeristen en ik begrijp onmiddellijk waarom. Langs de de smalle straten geplaveid met hobbelige keitjes staan oude huizen geverfd in Venetiaans rood en Habsburgse pastels. De Italiaanse invloeden zijn onmiskenbaar. De straatnaambordjes zijn tweetalig net als vele inwoners. Charmant is de dagelijkse markt waar lokale lekkernijen als groene asperges en honing verkocht worden. Een wandeling de heuvel op – oef, arme kuiten – eindigt bij de St. Eufemia kerk. Een griezelig steile en oude trap leidt naar hoog in de toren met een prachtig uitzicht over de stad. Het beeld dat helemaal op de top staat, draait mee met de wind. Kijkt de heilige Eufemia uit over zee, dan weten de vissers dat het goed weer wordt en ze kunnen uitvaren.

Doel van de dag; de kerktoren in Rovinj beklimmen Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Doel van de dag; de kerktoren in Rovinj beklimmen

Kleurrijke huizen in Rovinj Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Kleurrijke huizen in Rovinj

Overzicht over Rovinj Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Overzicht over Rovinj

Sunset bij Rovinj Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Sunset bij Rovinj

Genieten bij restaurant Monte

Bij het trendy restaurant Monte net onder de St. Eufemiakerk laten de Nederlandse Tjitske en haar Kroatische man Danijel zien dat met lokale ingrediënten heel moderne gerechten bereid kunnen worden, zonder de tradities uit het oog te verliezen. Met die verrukkelijk smakende en super creatieve gerechten verdienden ze internationale faam. Ik moet mijn middagprogramma aanpassen want hier werk je je lunch niet even snel weg. Het menu staat vol verleidingen en kiezen is lastig. Dit is eindeloos genieten. Terug beneden drink ik nog een espresso bij een van de barretjes. Op het terras aan het water geniet ik van de stilte. Het leven in Istrië is zo gek nog niet.

Bijzondere gerechtjes bij restaurant Monte Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Bijzondere gerechtjes bij restaurant Monte

Culinair genieten bij restaurant Monte Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Culinair genieten bij restaurant Monte

Cafeetje in Rovinj Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Cafeetje in Rovinj

 

Camping Kroatië: kamperen bij Lanterna

’s Avonds check ik in bij mijn tweede camping: Lanterna. De zonsondergang alleen is al een reden om hier een tentje op te zetten onder de pijnbomen. Tel daarbij op het uitzicht over het drie kilometer lange kiezelstrand en de kerktoren van Novigrad aan de overkant van de baai, die donker afsteekt tegen het rood van de avondzon. Hier kan geen vijfsterren-hotel tegenop.

Tentjes onder de pijnbomen op camping Lanterna Kamperen Kroatie, Istrie, go4holiday, camping

Tentjes onder de pijnbomen op camping Lanterna

Vissen bij zonsondergang op camping Lanterna Kamperen in Istrie, camping Kroatie, go4holiday, camping

Camping Kroatie: Vissen bij zonsondergang op camping Lanterna

 

UNESCO-werelderfgoed in Poreč

Dit is goed thuiskomen na mijn bezoek aan het stadje Poreč met als hoogtepunt de St. Eufrasius basiliek uit de zesde eeuw met unieke mozaïeken met veel bladgoud en parelmoer. Het is terecht UNESCO-werelderfgoed. Onder de vloer werden nog oudere mozaïeken uit de derde en vijfde eeuw ontdekt. Delen daarvan zijn te zien in het naastgelegen museum. Door de eeuwen heen kregen de straten in Poreč geregeld nieuwe namen, maar de hoofdstraat Decamanus heet nog net zoals in de Romeinse tijd. Het is tegenwoordig een echte flaneerstraat met glanzende straatsteentjes en bijzondere boetiekjes voor een paar uurtjes shoppen.

Historische gebouwen in Porec Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Historische gebouwen in Porec

Overal mozaieken in de St. Eufrasius basiliek in Porec Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Overal mozaieken in de St. Eufrasius basiliek in Porec

Kerkinterieur in Porec Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Kerkinterieur in Porec

Winkelen in Porec Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Winkelen in Porec

 

Watersporten op de camping

In Istrië kom ik steeds in de verleiding in de auto te stappen om dorpen en steden tjokvol historie te bezoeken, of zonder bestemming de bergen in te rijden, klaar voor steeds weer een nieuwe verrassing. Maar bij camping Lanterna laat ik de auto even staan. Ik stap in een zeilboot, probeer te blijven staan op een surfplank, hap liters water bij een poging te waterskiën en snorkel tot ik geen vis meer kan zien. Behalve op mijn bord dan. En daarvoor stap ik dan weer wel in de auto met als bestemming Brtonigla waar een fantastische eettentje moet zijn.

Camping Kroatie: camping Lanterna Kamperen in Istrie, Kroatie, go4holiday, camping

Camping Kroatie: camping Lanterna

 

Nog eenmaal aan tafel

De eigenaar van Konoba Astarea schuift gezellig aan aan tafel om de wensen op te nemen. Of ik wil beginnen met wat kaas? En dan wat gnocchi met paddenstoelen en een zwarte risotto misschien? Gevolgd door gamba’s en dan het hoofdgerecht uit de čripnja. De čripnja is een traditionele manier van bereiden waarbij vis of vlees, aardappelen en groente in een pot van klei gaan waarna het geheel in een open vuur langzaam gaar stooft. Hij serveert er een glas Malvasia van het wijnhuis Coronica bij. Onweerstaanbaar.

Camping Kroatie, Istrie, go4holiday, camping Lanterna

Camping Kroatie: Weer een dag voorbij op camping Lanterna

 

MEER KROATIE

Kroatië is een vakantiebestemming vol afwisseling. Ik schreef er al eerder enkele blogs over. Als je in de buurt bent, is een stedentrip Dubrovnik een aanrader. Maak zeker een wandeling over de oude stadsmuur. Liever iets rustigers?Dan zou ik je het eiland Rab aanraden. Klein maar met stranden, bergen, prachtige natuur, een leuke stad met dezelfde naam, fantastisch eten en natuurlijk vind je ook daar campings. Mar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker in het prachtige Istrië blijven als je meer van dit deel van Kroatië wilt ontdekken BewarenBewarBewarenBewarenBewBe

Bewaren