In het rustige deel van de Algarve (Portugal) ligt tussen Olhão en Tavira designhotel Casa Modesta. Een geslaagde transformatie van woonhuis-wordt-hotel.
Designhotel Casa Modesta was oorspronkelijk het woonhuis van de opa en oma van de huidige eigenaren. Hij was een stoere man van de zee, zij een zorgzame vrouw die zorgde voor het thuisgevoel. Hun kleinkinderen besloten van het huis een hotel te maken. De knusse woning uit 1940 kreeg een makeover van Architectenbureau PAr die ook de nieuwe strakke aanbouw ontwierp. Het ontving daarvoor de juryprijs van de Architizer A+Awards. De architectuur is modern en hedendaags maar toch krijg je in de negen kamers met eigen patio dat thuisgevoel. En wat een top-idee om het bad te laten verzinken, dat oogt rustig en heel cosy. Vóór mijn kamer ligt een mini privé-zandstrandje met hangmat. Maar ik heb ook een eigen dakterras met uitzicht over de biologische moestuin en daarachter de lagune van natuurpark Ria Formosa.
Water wordt wijn
Die moestuin wordt intensief gebruikt voor de maaltijden die je er kunt eten. Te beginnen in de ochtend met een uitgebreid ontbijtbuffet volop lokaal lekkers. Je kunt je ook inschrijven voor de maaltijden ’s avonds. Ik boek er gelijk een kookdemonstratie bij, een van de activiteiten die het hotel aanbiedt. In de keuken is bijna letterlijk water in wijn veranderd door van de oude waterput een wijnkelder te maken. Ook de oude oven is bewaard gebleven maar verder zijn alle muren neergehaald en opnieuw opgebouwd. Nu laten de enorme ramen en schuifdeuren veel licht én de zwoele avondlucht naar binnen.
Kookles van een local
Tijdens de kookdemonstratie verbaas ik me altijd weer hoe eenvoudig smaakvol koken is als je een professional aan het werk ziet. Als voorgerecht is er een bruschetta met tonijn die in zout geconserveerd is. De vis moet eerst in water ontzouten worden. De overige ingrediënten spreken voor zich: geroosterd brood, een plak goede tomaat, ui, knoflook en rode en groene paprika. En passant krijg ik uitleg over het gebruik van zout. Je moet zout dus niet tijdens het koken al in de pan gooien maar pas naderhand toevoegen. Behalve wanneer je bijvoorbeeld tijdens het wokken vocht uit de groentes wilt onttrekken, dan moet het zout juist wel al toegevoegd worden. En knoflook moet je niet gelijk met de uien bakken, zoals ik meestal doe, omdat knoflook snel verbrandt. Dus dat voeg je pas toe als uit de andere ingrediënten zoals tomaat of champignons wat vocht is vrijgekomen. Al pratend flanst de kokkin ook nog even een hoofdgerecht in elkaar. Dan mogen we aan tafel.
Ontdek Ria Formosa
Met een prachtig natuurpark als Ria Formosa als achtertuin, moet je wel op ontdekkingstocht. Het waterrijke gebied langs de kust is ongeveer 60 kilometer lang. Handig dus dat er bij hotel Casa Modesta twee gratis leenfietsen zijn. Je kunt een tocht maken via de EvoVia fietsroute door het Parque Natural da Ria Formosa richting Olhão of Fuseta. Vissershavenstadje Fuseta is trouwens ook een goede plek voor een lunch, ontdek ik tijdens een culinaire jeeptour met Jo van Xtremo Ambiente. Maar het park ligt zo dichtbij het hotel dat het ook lopend te ontdekken is. Het is op beide manieren prachtig. En daarna is het weer heerlijk thuiskomen bij Casa Modesta en de nazaten van opa Joaquim Modesto de Brito en zijn vrouw.
MEER HOTELS IN PORTUGAL
Nog op zoek naar een fijn ecologisch hotel in het oosten van de Algarve? Ik logeerde vlakbij de grens met Spanje en het plaatsje Castro Marim bij Companhia das Culturas in São Bartolomeu
Of ga je liever iets noordelijker naar de Portugese regio Alentejo? Aanrader daar is wijnhotel Herdade da Malhadinha Nova in Albernoa. Een juweeltje.
Of kies voor Herdade do Sobroso, ook een wijnhotel dat bij een prachtig natuurgebied ligt, te verkennen tijdens een jeeptour.