Fantastische herinneringen heb ik aan die eerste lange buitenlandse treinreis als tiener. Met een Interrail pas op zak verkende ik een maandlang vele highlights van Europa. In slow motion reizen per trein vind ik nog altijd heerlijk ontspannend. Dus toen ik ontdekte dat er ook een Interrail pas voor volwassenen bestaat… Mijn reis begon in het hippe Rotterdam. Via het zakelijke Frankfurt en verrassend trendy Leipzig kwam ik in het suikerzoete Wroclaw in Polen. Om veel te zien in weinig dagen huurde ik overal een fiets.
HIP ROTTERDAM
Mijn Interrail rondreis Europa begint in Rotterdam. Thuis heb ik de Rotterdam Routes app al gedownload op mijn telefoon. Rasechte Rotterdammers leiden me zo 23 kilometer lang langs vele bekende en onbekende plekken in hun stad. De app biedt ook een aantal wandelroutes die je natuurlijk ook kunt fietsen. Het is eenvoudig om in Rotterdam een huurfiets te vinden. De OV-fiets is een optie maar er zijn ook andere deelfiets-systemen in de stad zoals oBike, Donkey Republic en zelfs e-bikes van GoBike inclusief tablet met fietsroutes.
Betalen kan eenvoudig met een creditcard. Die zal later ook handig blijken in Polen waar de zloty en niet de euro het betaalmiddel is. Heb je geen creditcard, dan is de prepaid creditcard een goed alternatief. Het voordeel daarvan is ook dat je alleen kunt uitgeven wat je eerder op die kaart gestort hebt. Dus na je vakantie geen onverwacht hoge creditcardrekeningen. Bovendien kun je zo’n prepaid creditcard ook aanvragen als je een BKR registratie hebt.
Rondje Rotterdam
En zo trap ik, soms via kleine omwegen, langs de Markthal, de kubuswoningen en het Witte Huis, ooit het hoogste kantoorpand van Europa. Een van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog overleefden. Door naar Het Industriegebouw (Goudsesingel 52-214, Rotterdam). Dat blijkt alweer een prachtig pand waarin onder meer architectenbureau MVRDV gevestigd is, verantwoordelijk voor de inmiddels wereldberoemde Markthal. Maar in het statige jaren ‘50 pand zit ook Groos, een concept store vol designspullen gemaakt door Rotterdammers. Via de binnentuin loop ik binnen bij By Jarmusch, een bar/restaurant in Amerikaanse diner stijl waar je de hele dag een ontbijt kunt bestellen (Goudsesingel 64, Rotterdam). Pizzaliefhebbers wijken uit naar Old Scuola waar je onvervalste (en overheerlijke, even getest) Napolitaanse pizza eet. Ook dit restaurant vind je in dit bedrijfsverzamelgebouw. Oost wordt blijkbaar hip.
Verguisde wijken worden hip
Via de iconische Erasmusbrug en de Wilhelmina pier bereik ik Katendrecht. Alweer zo’n deel van Rotterdam dat ooit verguisd was maar nu enorm in trek is. Mede dankzij de Fenix Food Factory en helemaal op de punt van het schiereiland het tot hotel omgebouwde cruiseschip De Rotterdam. Op dit punt kun je er nog voor kiezen de route Maasparcours te fietsen, een 28 kilometer lange tocht langs beide kanten van de rivier tussen de Maastunnel en de Van Brienenoordburg. Ik ga verder met de app en fiets via het museumpark richting het noorden van de stad. Het gebied rond de Hofbogen is nog zo’n wijk waar je vele leuke adresjes vindt. Vooral onder de bogen onder het oude spoor vestigen zich bijna wekelijks nieuwe, bijzondere bedrijfjes. De beste koffiestop hier is Man met Bril (Vijverhofstraat 70). De koffie wordt zorgvuldig ingekocht, de bonen in huis gebrand en je hebt keuze uit verschillende smaken en sterktes. Dwars door de stad fiets ik terug naar mijn hotel, het Mainporthotel aan de knusse Leuvehaven, de oudste gegraven haven van Rotterdam.
ZAKELIJK FRANKFURT
Het afscheid van Rotterdam is indrukwekkend dankzij de imponerende architectuur van het Centraal Station. Rotterdammers gaven het treinstation met de metalen entree al snel de bijnaam ‘Kapsalon’, naar de fastfoodsnack die in deze stad uitgevonden is en die geserveerd wordt in aluminiumfolie. De intercity brengt me in enkele uren van Rotterdam CS naar Frankfurt. Ook al zo’n stad die zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog kwam. En dat geldt eigenlijk voor alle steden die ik op deze trip verken. Maar Frankfurt is behalve een nieuwe stad ook een heel groene stad.
Stadsmuur wordt stadspark
Ooit stond er een muur rond de Innenstadt en Altstadt van Frankfurt. De Eschenheimer Tor herinnert als laatst overgebleven bouwwerk aan die periode. Toen de muren werden neergehaald, verkocht de gemeente stukjes land aan inwoners met als voorwaarde dat ze er parkjes van moesten maken. Inmiddels zijn de stukken grond publiek bezit en vormen ze een lang groen lint rond de stad met fiets- en wandelpaden. Samen met de beelden die er staan is het een soort openluchtmuseum. Maar er is meer. Rond het nieuwe Frankfurt loopt een tweede groene strook, de Frankfurt Grüngürtel, in totaal 62 kilometer lang door weilanden, parken, het grote stadsbos et cetera. De fietsroute wordt met bordjes aangegeven. En dan is er nog het fietspad langs de rivier de Main voor wie zin heeft in een korter tochtje.
Frankfurt, Bankfurt of Mainhattan
Frankfurt is het financiële centrum van Duitsland en dat merk je onder meer aan de vele hoogbouw. De stad dankt er de bijnamen Bankfurt en Mainhattan aan. Fietsend over een van de bruggen en kijkend naar de skyline ervaar je inderdaad hoe kosmopolitisch de stad is. Dat betekent wel dat het even zoeken is naar gezellige wijken. Het commerciële centrum heeft weliswaar een architectonisch opvallend winkelcentrum, My Zeil, maar biedt verder vooral de geijkte ketens.
Zoeken naar gezelligheid
Fiets je verder naar de Römerberg in de Altstadt, dan denk je even terug in de tijd te gaan. Middeleeuwse vakwerkhuizen omzomen het plein. Nou ja, middeleeuws… de platgebombardeerde huizen zijn herbouwd en werden pas in 1986 opgeleverd. Het indrukwekkende Alte Oper waar ik eerder langsfietste, blijkt ook een reconstructie. Wel mooi gedaan. Leuke antiek- en modewinkels en chocolaterie Bitter & Zart met etalages vol eetbare kunstwerkjes vond ik uiteindelijk in de Braubachstrasse. Voor meer unieke adresjes ga je naar de overkant van de rivier: de Brückenstrasse en de Wallstrasse.
TRENDY LEIPZIG
Drie uur treinen verderop en daar is de voormalige Oostblokstad Leipzig. De Duitse steden grossieren in bijnamen. Die van Leipzig luidt Hypezig. Want ja, de stad laat van zich horen en wordt vanwege alle creatieve initiatieven ook wel Klein Berlijn genoemd. Waar de inwoners niet echt blij mee zijn: zij benadrukken liever hun unieke kanten. Net als in Frankfurt kun je hier fietsen huren via de Deutsche Bahn (de Duitse variant op onze OV-fietsen) of via deelfietssystemen als Nextbike. Wat handig is want deze organisatie werkt ook samen met de laatste stad van mijn trip: het Poolse Wroclaw.
Terug in de tijd wandelen
De compacte binnenstad van Leipzig is een wandeling waard. Jawel, de fiets kan beter even geparkeerd worden want die zijn wat onhandig in de kleine, overdekte winkelgalerijen. Daarvan zijn er zo’n dertig in de binnenstad. Sommige nietszeggend, andere statig zoals Speck’s Hof, ook gelijk de oudste overgebleven arcade van de stad. Een must see in het centrum is de Nikolai kerk. Hier werd tijdens bijeenkomsten de basis gelegd voor de vreedzame revolutie die uiteindelijk tot de val van de muur leidde. Een mooi contrast is de universiteitskerk die juist hypermodern is.
Van katoen naar cultuur
Er zijn volop fietspaden in Leipzig dus het is prettig rijden naar de wijk Plagwitz die velen aan Berlijn doet denken. Wie had dat twintig jaar geleden kunnen denken? Plagwitz was de industriewijk van de stad. Hier werkten duizenden mensen in de katoenspinnerijen en andere industriële complexen. De katoenspinnerij werd niet gebombardeerd dankzij isolerende laag bieslook op het dak. Die was nodig om katoen op juiste vochtigheid te houden. Vanuit een vliegveld zag het eruit als een grasveld, niet als gebouwen.
Het tweede leven van Plagwitz
De spinnerij overleefde de oorlog maar niet de Wende. Na de val van de muur werd Plagwitz een spookstad. Maar kunstenaars zagen wel wat in die enorme gebouwen: wat een atelierruimte! De Spinnerei 2.0 was geboren. In de twintig gebouwen maken zo’n 100 creatieven kunstwerken, er zijn exposities in de gigantische Halle 14, er is een mini-bioscoop met art-films en bij het restaurant in de voormalige directeurswoning eet je nu voor enkele euro’s een heerlijke lunch.
De hippe Karl-Heine-Strasse
Via het pad langs het Karl Heine kanaal fiets je naar de Karl-Heine-Strasse. Hier zie je dat Plagwitz volop in ontwikkeling is. Klassieke panden met art deco versieringen begrenzen de straten. In dat statige decor proberen creatievelingen van alles uit. Er is een restaurantje waar ze alleen gerechten met aardappels verkopen, conceptstore Hafen lokt met (Scandinavisch) design dat je hebben wilt. De Italiaan Enzo Forciniti maakt houten brillen op maat. Echte kunststukjes en de wachtlijst is dan ook lang. Een voormalige ijzergieterij is nu restaurant Kaiserbad. Tijd om te eten.
SUIKERZOET WROCLAW
Van mijn eerste Interrailtrip herinner ik me de grenscontroles. Nu rijdt de trein zonder dat ik het door heb Polen binnen. Enkel de namen op stationsbordjes verraden op een gegeven moment dat ik in een ander land ben. Mijn bestemming, Wroclaw, was trouwens tot medio 1945 Duits en bekend onder de naam Breslau.
Wroclaw is één van de groenste steden van Polen en heeft ruim 200 kilometer aan fietspaden. Tussen station en centrum stuit ik op een bijzonder beeld van een groepje mensen dat in de stoep lijkt te verdwijnen. Het is een herinneringsmonument van de verdwenen mensen in de jaren ‘80 toen de Russen hun invloed op Polen probeerden te vergroten.
De eilanden van Wroclaw
De stad is gebouwd op eilanden en dus zijn er ook vele bruggen over de rivier de Oder. Een felrood exemplaar leidt me naar het oudste deel van de stad, Ostrów Tumski, ofwel Kathedraal eiland. Een beroemde brug inmiddels want ze speelt geregeld een rol in Poolse detectives. Dit deel van de stad is een oase van rust met een grote kathedraal, een botanische tuin en wat slingerende straten met daarlangs prachtige pandjes. Aanvankelijk valt het misschien niet eens op, maar als je erop let, zie je overal beeldjes van kabouters of dwergjes. Het zijn er zo’n 400 verdeeld over de stad. Aanvankelijk werden ze neergezet als stil protest tegen het onderdrukkende communistische regime.
Het nieuwe oude Wroclaw
De drukte is te vinden in het ‘modernere’ centrum waar op het grote marktplein (Rynek) een overvloed aan terrassen lonkt. Ook Wroclaw werd tijdens WOII voor een belangrijk deel verwoest maar de Polen kozen ervoor het centrum in oude stijl te herbouwen. En dus zie je rond de picture perfect-marktplein en de straten eromheen vele sfeervolle huizen in alle kleuren van de regenboog.
Kies je Interrail-pas
Er zijn verschillende Interrail-kaarten voor volwassenen te koop. Voor een maand of korter en met een wisselend aantal reisdagen. En dan is er de keuze tussen eerste en tweede klas. Voor 318 euro (287 euro voor 60-plussers) heb je bijvoorbeeld een tweedeklas-pas met 7 reisdagen verdeeld over een maand. Alle informatie is te vinden op de website.
Extra Interrail treinreis-tips
3 x doen in Rotterdam
@ Download de app van Rewriters (0,99 euro) en ontdek de mooiste street art van lokale kunstenaars. Omdat street art komt en gaat wordt de app geregeld geupdate.
@ Ga lunchen bij Lof der Zoetheid (Noordplein 1, Rotterdam), het ontbijt, lunch en afternoon tea adres van Noord. Eigenaren Anastasia & Elena de Ruyter weten wat lekker eten is en presenteren het op zelf ontworpen servies. Geen idee wat je moet kiezen? Ga voor het Twijfelaartje en proef van alles wat.
@ Dineer bij Dertien (Schiedamse Vest 30, Rotterdam), een laidback restaurant in een zijstraat van de populaire Witte de Withstraat. Bestel als aperitief eens een rabarbercider. Ik kies als hoofdgerecht de vegetarische optie en krijg een halve, gegrilde bloemkool met amandel, miso en veel extra’s. Zo lekker!
Meer blogs over Rotterdam
Meer Rotterdamtips vind je in deze blogs. Hier alles over de hipsterhippe wijk De Hofbogen in Rotterdam Noord. Havenstad Rotterdam moet je eigenlijk ook vanaf het water bewonderen. Dit zag ik tijdens een rondvaart door het enorme havengebied.
3x doen in Frankfurt
@ Even geen zin om zelf te fietsen? Stap dan in de Velotaxi en laat je relaxt rondfietsen in de stad. De bestuurder is ook gids en geeft volop informatie.
@ Apfelwein, dat eigenlijk smaakt als een iets bittere appelcider, is dé lokale drank in Frankfurt. Probeer een karafje op het terras van een van de cafés in de uitgaanswijk Sachsenhausen.
@ Dagelijks is er een kleurrijke markt in de Kleinmarkthalle (Hasengasse 5, Franfurt). De wijnwinkel en -bar Weingut Rollanderhof op de eerste verdieping is een insidertip: goede wijn in gulle glazen.
3 x doen in Leipzig
@ De eerste drie weken van september zijn er de fietsweken met als aftrap de Leipziger Radnacht. Sluit je aan bij de ongeveer 1500 fietsers en peddel tien kilometer in goed gezelschap. Aan het eind wachten muziek, een hapje en een drankje.
@ Fiets langs de rivier naar het Leipziger Neuseenland. Ooit werd het landschap hier verpest door mijnbouw. Toen dat stopte, liet men de enorme gaten vollopen met water. En dan is er opeens een recreatie- en natuurgebied op minder dan 10 km van het stadscentrum.
@ Bel of sms 0900-LOEFFEL en voor drie euro lepelt de neonlicht löffelfamilie dat het een lieve lust is. Het gezin siert de gevel van de voormalige Feinkost-fabriek sinds 1973 en is tegenwoordig zo gezichtsbepalend voor de Karl-Liebknecht-Straße in de hippe wijk Südvorstadt dat het cultureel erfgoed geworden is.
3 x doen in Wroclaw
@ Dineer bij Mama Manousch (Świdnicka 4, Wroclaw), vlakbij grote markt. Ook acteur Pierce Brosnan schoof hier aan en genoot ongetwijfeld van de Poolse gerechten met een moderne twist.
@ Sluit aan in de rij voor de ijswinkel van Polish Lody (pl. Bema 3, Wroclaw) en kies je favoriete ijssmaak. De chocolade is onweerstaanbaar en voor 18-plussers is ook de mojito een aanrader.
@ Enkele deuren verderop zit de meest populaire bakker van de stad. De rij is hier nog langer. Ben je aan de beurt, kies dan het meest donkere brood dat nog beschikbaar is.