Ik ga graag een weekendje weg maar dan liefst zo duurzaam mogelijk. Dat lukt prima als je een Natuurhuisje boekt. Ik koos een vakantiehuisje vlakbij de duinen, op minder dan een uur reizen met het openbaar vervoer van mijn eigen huis.
De website van Natuurhuisje biedt keus uit zo’n 11.000 vakantiewoningen in Nederland en omringende landen. Maar ik wil graag een weekendje weg in de buurt van mijn woonplaats én het huisje moet goed per openbaar vervoer bereikbaar zijn. Mijn Natuurhuisje voor het weekendje weg ligt in Warmenhuizen en heet Oase 231. Bij aankomst lijkt het een standaard chalet, maar eenmaal binnen blijkt het een heel knus tiny house. Met als verrassing een grote, afgeschermde tuin erachter waar je ’s morgens in de ochtendzon geniet van je eerste kop koffie. Het is ook de plek om een zwoele zomeravond lang te relaxen met familie of vrienden in de luie loungestoelen, zippend van de witte wijn die de eigenaresse van het huisje als vriendelijk welkom heeft neergezet.
Vlakbij duinen en strand
Ik had nooit van Warmenhuizen gehoord, maar het schurkt tegen Schoorl aan. En dat ken ik dan weer wel. Dichtbij de duinen dus en op fietskilometers afstand van strand en zee. De halte voor de bus naar het stand ligt op een kwartier lopen van het huisje. Zeker als je wat langer blijft, is het dus handig fietsen te huren. Je bent dan in goed een halfuur bij het strand van bijvoorbeeld Camperduin.
Maar ik loop naar de bushalte. De vroege ochtend is prachtig. Een laagje rijp bedekt bomen en planten, wat mist maakt de omgeving mysterieus. Verkeer is er nauwelijks, op een enkele sportieve fietser na.
De lagune van Camperduin
Het strand verrast. Zeker mensen die het strand van Camperduin alleen van voor 2015 kennen, zullen de plek niet herkennen. Sinds die tijd is er een oppervlakte van zo’n 400 voetbalvelden aan zand bijgekomen. En achter een deel van de eerste duinenrij ligt tegenwoordig een mooie lagune (heel kindvriendelijk) waar geregeld watersporters actief zijn. Met al die heuvels en het meertje heb ik soms het idee in Schotland te zijn, of in Canada. Maar nee, dit is gewoon Nederland. Wat een prachtige plek.
Jas van Helly Hansen
Hoe heerlijk het ook is om in de winter uit te waaien aan het strand, als de zon even achter wat wolken verdwijnt en de wind aanwakkert, is het toch koud. Gelukkig had ik deze heerlijke jas van Helly Hansen gekregen om te testen. En wat is ie fijn! Deze Svalbard parka is niet te warm als de zon schijnt en heerlijk aangenaam en comfortabel zodra het later in de middag koeler wordt. Ik had de faux fur-kraag eraf gehaald maar die hoort er dus wel bij, extra warm op dagen dat het vriest. Wat ook heel prettig is, is dat de zakken gesloten kunnen worden met een knoop, maar dat er óók steekzakken zijn. Lekker om mijn handen warm te houden.
Drie x strandtenten
Het prettige van Camperduin en Hargen is de rust. Hier is niet zoals in Scheveningen en Zandvoort de kustlijn volgebouwd met strandtenten. Er zijn er maar een paar, natuur heeft hier duidelijk de overhand. Maar voor trek en dorst zijn er bij Camperduin en Hargen drie fijne strandtenten.
-
Warme choco bij strandpaviljoen Hargen
Ik plof bij de strandtent van Hargen neer voor een warme chocolademelk na een heerlijke strandwandeling door de duinen en langs de lagune. Als je een dag van te voren belt, kun je hier ook terecht voor een high tea near the beach. Ik zorg dat ik hier volgende keer rond lunchtijd ben voor een vegaburger of broodje gegrilde groenten.
-
Vega kroketten van Struin
Stardntent Struin ligt in de duinen, op enkele tientallen meters van het strand van Camperduin. Ook ’s winters is dit een gezellige plek om te lunchen. Ik bestel de vegetarische kroketten en die zijn heerlijk. Fijn ook dat ze er veel mosterd bij serveren. Na zo’n lunch heb je genoeg energie voor nog een wandeling in de duinen of bijvoorbeeld over de dijk van de Hondsbossche Zeewering.
-
Lunchen bij Luctor et Emergo
Ook bij Camperduin ligt de strandtent Luctor et Emergo. Deze ligt wel echt op het strand en zodra de zon doorbreekt zit hier zelfs in december het terras vol. Ook hier staan vegetarische kroketten op het menu. Helaas die vallen een beetje tegen. Ze zijn een beetje droog. Volgende keer zoek ik iets anders op de kaart. Want terugkomen doe ik zeker, dit uitzicht verveelt nooit.
De duinen van Schoorl
De Schoorlse duinen zijn de hoogste van Nederland. En daarbij zijn ze nog enorm breed ook. Fietsers, mountainbikers, wandelaars, natuurliefhebbers en sporters vinden allemaal hun weg in dit indrukwekkende natuurgebied. Ik heb als wandelaar keuze uit 60 kilometer wandelpaden. Mijn ontdekking van de Schoorlse Duinen begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer (Oorsprongweg 1, Schoorl). Vlakbij het centrum is een trap die me na enkele uitputtende minuten hoog in de duinen brengt. Wat een uitzicht! Gekleurde pijltjes wijzen naar verschillende routes die je van hier kunt wandelen. Van enkele kilometers tot meer dan 20 kilometer helemaal tot aan de kust bij Hargen en Camperduin.
Rond lunchtijd ben ik terug bij het Buitencentrum. Gelukkig is er nog net één tafeltje vrij bij restaurant IJgenweis. Ik bestel een pompoensoep. Wow, wat lekker, daar zou ik graag het recept van krijgen.
Midwinterhoorn-wandeling
Geregeld organiseert Staatbosbeheer activiteiten in de duinen. De zondag dat ik er ben is er een Midwinterhoorn-wandeling. Ik zag eerder al eens midwinterhoornspelers in Zevenaar. Deze eeuwenoude muzikale traditie komt uit Twente en de Achterhoek. Maar in Noord-Holland is inmiddels ook een aardige groep van mensen die eerst zelf de eigen midwinterhoorn maakt en er vervolgens op leert spelen. De blazers van het Midwinterhoorngilde ‘Van hakken komt blazen’ zijn in december rond Driekoningen te horen en begin januari tijdens het ‘heidens kabaal’.
Boom voor een overnachting
Na een hele dag in de natuur is het iedere avond lekker thuiskomen in het vakantiehuisje. Natuurhuisjes liggen zoals verwacht in een natuurlijke omgeving. Maar er is meer. Voor iedere nacht die je bij een Natuurhuisje boekt, wordt er een boom geplaatst. Nou ja, de organisatie betaalt voor het laten planten ervan. Voor mijn weekendje weg komen er dus weer twee bomen bij. Er zijn er inmiddels (eind 2019) al bijna 600.000 geplant, hoofdzakelijk in Madagaskar maar ook in Tanzania en Burkina Faso. En er zijn andere duurzame aandachtpuntjes zoals gebruik van groene stroom en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen in de huisjes.