Deel 3: pagodes in pastels en toeren met een tuktuk.
Een cruise langs de highlights van Azië, dat betekent dat ik in twee weken van Singapore naar Hongkong reis via Thailand, Cambodja en Vietnam. In Cambodja legt de Zaandam aan in Sihanoukville. Tijd voor een toertje per tuktuk en een kennismaking met monniken.
Een gids zou even niet nodig zijn, de geur leidt je vanzelf naar de visfabriek waar een deel van de vissen eerst in een kokend badje gaat voor vrouwen en meisjes ze secuur in het gelid leggen in rieten mandjes, klaar voor de verkoop. Even verderop zit een groep vrouwen, de meesten gekleed in een soort pyjama, op krukjes rond een betonnen plaat. Een man gooit een kist vis leeg en de vrouwen maken de enorme berg schoon. Lopende bandwerk zonder dat er een band loopt. Nog een stap of vijf en daar is de pier, samen met frisse lucht. Een verademing, hoe interessant en intrigerend het werk van de vrouwen ook is. Aan de pier liggen vissersboten in aquakleuren, mannen net terug van het vissen, wassen zich aan boord. Iemand spreidt zijn visnetten uit op de pier voor reparatiewerkzaamheden.
Monniken als standbeelden
De rust in het haventje staat in schril contrast met de centrale markt in het centrum van Sihanoukville, voor een groot deel overdekt, met aan de rafelranden tussen de geparkeerde brommers, tuktuks en zwaar beladen fietsen nog wat kraampjes van mensen die binnen geen plek wisten te veroveren. De marktkooplui bieden een mengeling van goederen en gunsten: groenten en fruit, vlees en vis tot kleding en sieraden maar ook voor de kapper of een manicure ben je er aan het juiste adres.
De hectiek vormt een mooi contrast met monniken die blootsvoets als standbeelden onder hun paraplu voor winkels staan, de schaal waar giften in kunnen onder hun oranje gewaad. Een kleine jongen rent van winkel naar winkel en maant ‘zijn’ monnik hem te volgen. Mag hij misschien wel vragen om een aalmoes waar dat voor een monnik verboden is?
Dodenrituelen en pagodes in poederpastels
Zwaaiend met een plattegrond van Sihanoukville hengelen tuktukchauffeurs naar klandizie. Voor dertig Amerikaanse dollars rijden ze maximaal vier toeristen graag enkele uren rond langs de hoogtepunten van de stad. Een groepje is snel gevormd, na een paar dagen varen (her)ken je tientallen mensen. De stad beschikt over enkele prachtige stranden met lekkere visrestaurantjes en openlucht wellness mogelijkheden, variërend van een massage, een manicure of pedicure en ontharen van gezicht of onderbenen. Sihanoukville bestaat pas sinds 1960 dus oude tempels vind je er niet, wel bijzondere nieuwe zoals Wat Krom met standbeelden die een boeddhistische processie uitbeelden. De rond schrijdende monniken geven graag uitleg en verhalen over de dodenrituelen, wijzend naar de begraafplaats vol pagodes in poederpastels. Soms ligt as van meerdere familieleden in een pagode maar dat kan niet altijd. Iemand geboren in het jaar van de tijger kan natuurlijk niet met iemand uit bijvoorbeeld het jaar van het paard in een pagode, de tijger zou de rust van het paard verstoren.
Avondje op chique
Zo nu en dan legt de Zaandam een dag niet aan in éen haven en ben je de hele dag op het schip. Geen straf overigens. En na zo’n zeedag geldt aan boord tijdens het diner de dresscode formeel. Na twee keer is iedereen benieuwd wat Suna uit Singapore aan zal hebben. De van oorsprong Indiase vrouw heeft een nichtje in haar geboorteland die handelt in exquise stoffen en ieder keer verschijnt ze in de meest elegante, met de hand geborduurde creaties. Voor de speciale Le Cirque-avond in The Pinnacle (eenmaal per cruise, vooraf reserveren) pakt iedereen nog eens extra uit. Deze avond worden gerechten geserveerd die ook op de kaart staan van het überchique La Cirque restaurant in New York. Terwijl de sommelier de glazen volschenkt komt de amuse geserveerd op Bulgari porseleinen borden op tafel, gevolgd door bijvoorbeeld de kreeftsalade en côte de boeuf en natuurlijk de crème brûlée Le Cirque.
MEER LEZEN
Meer reisinspiratie? Volg justliketotravel.nl op facebook: