De Hermitage, het Louvre, MoMa, het Rijksmuseum. Prachtige musea maar je moet er wel tijd voor vrijmaken. En die tijd heb je niet altijd tijdens een stedentrip. Daarom ging ik in Brussel op zoek naar leuke musea op snack-formaat die een verrassende maar niet te grote collectie hebben.
Museum Brussel: Hedendaagse kunst in MIMA
MIMA ofwel het Millennium Iconoclast Museum of Art, vind je net aan de rand van de Brusselse wijk Molenbeek. Het museum huist in het industriële pand van de voormalige brouwerij Belle-Vue. Je ziet hier hedendaagse kunst verdeeld over vier verdiepingen met uitleg in drie talen. De ruimte is beperkt maar wel optimaal benut. Zelfs de toiletten zijn van kunstwerken voorzien. Toen ik er was met werk van FAILE, een kunstenaarsduo uit New York. Helemaal boven vind je de vaste collectie met onder meer Tomato van Parra, Policeman with lighter van HuskMitNavn en The Feast van Antwan Horfee. Heel divers, met humor en soms ook maatschappijkritisch.
Daarnaast zijn er wisselende tenstoonstellingen. De tijdelijke tentoonstelling van Boris Tellegen aka Delta, jawel de Nederlandse graffiti-meester, loopt tot 28 mei 2017. Hij neemt in A Friendly Takeover op onnavolgbare wijze de regie over over bijna drie verdiepingen van het museum. Zijn vaak driedimensionale installaties gaan zelfs letterlijk door de ramen. Interessant om te zien waar de graffiti-tiener van 30 jaar geleden nu mee bezig is. Het werk is heel divers, van platenhoezen en een flipperkast, tot 3D kunstwerken en hier en daar is zelfs nog wat graffiti te bewonderen.
Kortom, MIMA is zo’n museum waar je even een uurtje binnenloopt, koffie drinkt in de museumbar en verder gaat. En over een paar maanden is er weer een nieuwe tijdelijke expositie, dus MIMA kan ook op de to-do lijst voor een volgende stedentrip.
MIMA, Henegouwenkaai 41, openingstijden: dagelijks van 10.00-18.00 uur, maandag en dinsdag gesloten.
Stedentrip Brussel: hapje en drankje
Schuin aan de overkant van het water begint of eindigt de Antoine Dansaertstraat, een van de leukste en creatieve straten van de stad met bijzondere boetiekjes, restaurants en bars. Trek in koffie of lunch, lees dan mijn blog over restaurant hotspots in Brussel.
ADAM en het land van plastic fantastic
Een vrij nieuw museum is ADAM, het Art & Design Atomium Museum. Plasticarium is de vaste collectie die bestaat uit plastic voorwerpen die zijn verzameld door Philippe Decelle. Vanaf de jaren 60 was plastic populair bij makers van meubels en gebruiksvoorwerpen tot in 1973 de oliecrisis roet in het eten gooide. Aardolie was (en is nog steeds) een belangrijke grondstof voor het maken van plastic. Maar de crisis ging voorbij en plastic blijft gewild. In ADAM zie je 2000 voorwerpen van tussen 1960 en 2000. Het halfronde bureau met bijpassende bureaustoel zou ik zo mee naar huis willen nemen. Leuk om te zien wat designers door de decennia heen van plastic gemaakt hebben. Verschillende voorwerpen en creaties zijn nog altijd populair. Van andere kun je je nauwelijks voorstellen dat er ooit vraag naar was.
Naast de vaste plastic collectie is er ook een steeds wisselende tentoonstelling.
ADAM, Belgiëplein 1, openingstijden: dagelijks van 10.00-18.00 uur, dinsdag gesloten. Bestel hier alvast je ticket, zodat je zeker weet dat je niet in de rij voor de kassa hoeft te staan.
De bijzondere bollen van het Atomium
Ben je bij ADAM, dan kun je eigenlijk niet om het Atomium heen. Dit iconische gebouw is een van de must see bezienswaardigheden in Brussel. Helaas is het grijs en mistig als ik er ben, anders heb je hoog boven de grond vanuit de bollen een prachtig weids uitzicht over de stad. Nu is het vooral genieten van de bijzondere architectuur en de trappen en roltrappen die de negen bollen met elkaar verbinden. Het roestvrijstalen bouwwerk werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1958. Met het idee dat het daarna weer afgebroken zou worden. Maar het 102 meter hoge bouwsel bleef. Nu is er een museum en een restaurant maar voor mij was het vooral genieten van de architectuur en de (rol)trappen die de bollen met elkaar verbinden. Fantastisch die unieke licht- en geluidshows. Geen zin om in de rij te staan voor de kassa’s? Bestel hier dan vast je skip the line online ticket.
Atomium, Atomiumplein, openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
Stripmuseum in een oud warenhuis
Op weg naar mijn hotel loop ik nog even binnen bij het Belgisch Stripcentrum, gevestigd in een waanzinnig mooi pand van art nouveau architect Victor Horta. Het werd gebouwd als winkel. De Warenhuizen Waucquez werden in 1906 in gebruik genomen, raakten in verval maar werden net op tijd gered en gerestaureerd. Nu vormt het unieke gebouw de omlijsting voor het stripmuseum en wordt het weer door veel mensen gezien. Mooi. Dankzij het vele licht komen de striphelden trouwens goed uit. Altijd leuk, even terug in de tijd met Kuifje en Bobby, de smurfen, Suske en Wiske en vele andere striphelden. Net als het Atomium is dit museum leuk voor kinderen. Geen stripliefhebber? Loop dan toch even binnen om een blik te werpen op de centrale hal en het glazen dak van dit voormalige warenhuis. Of neem een koffie met iets erbij in Brasserie Horta.
Stripmuseum, Zandstraat 20, openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
Slapen tussen kunst bij hotel Bloom
Ik logeerde tijdens mijn city trip in hotel Bloom, een heerlijk designhotel net buiten het centrum. De kamers zijn gedecoreerd met fresco’s door verschillende studenten van Europese kunstopleidingen. Op de muur lees je de uitleg van het concept van jouw kamer. Je kunt bij het reserveren al aangeven welke kamer jouw voorkeur heeft. Wat een goed idee. Iedere kamer is uniek en studenten krijgen zo een mooi podium voor hun werk.
In de publieke ruimtes stuit je zo nu en dan op street art van bekende straatkunstenaars. Het loungedeel van het hotel is in verschillende stijlen ingericht, van ingetogen tot uitbundig. Dus kies afhankelijk van je stemming of doel een plek: boudoirstijl, relaxte hangbanken, een serieuzer tafeltje met wat meer privacy, de bar of iets anders. Bloom ligt aan een vrij drukke weg, dus lichte slapers vragen het best een kamer aan de achterzijde.
Hotel Bloom, Koningsstraat 250
Eenmaal buiten ben je een paar stappen verwijderd van een van de leukste parken van de stad: de Kruidtuin. Daarover lees je hier meer.