Het laatste deel van mijn vakantie Tunesië brengt me dieper de woestijn in. Ik ontdek Star Wars filmlocaties, verkoelende bergoases en een indrukwekkende canyon en andere bezienswaardigheden.
7. De zoutvlaktes Chott El Jerid
Het is al laat, te laat helaas. Dus ik zie de enorme zoutvlakte Chott el Jerid pas als het al schemert. De ‘Sahara zee’ is hier in een zoutmeer veranderd. En die staat meestal droog. Gelukkig is het volle maan, zodat het zout toch nog oplicht. Het moet indrukwekkend zijn om eindeloos witte vlakten onder een zinderende zon te zien. En de bergen van zout dat al gewonnen is, bijna klaar voor de verkoop. Afijn, een volgende keer dan maar.
8. Tozeur: poort naar de bergoases
Tozeur is een echte stad, met een centrum, winkels, verkeer, hotels en restaurants. Alleen die toeristen, die laten het hier echt afweten. De Sahara woestijn ligt grotendeels ten zuiden van de zoutpannen die ik eerder passeerde. Maar ten westen van Tozeur ligt ook een klein stuk. Het is vreemd om door dit landschap te rijden. Ik zie tientallen dromedarissen die vrij rondzwerven. Er lopen er ongeveer 2 miljoen rond in Tunesië. Ze zijn bang voor mensen, merk ik, maar ze zijn wel vrij om te gaan en staan waar ze willen. Langs de weg staan trouwens vaak eucalyptus bomen. Dat blijkt verplicht om de weg te beschermen tegen zandstormen.
9. Vakantie Tunesië: bergoase Chebika
We passeren heetwaterbronnen, El Hamma, hamma betekent heet, waar je in natuurlijk heet water naar de hammam kunt. De Romeinen deden dat al. En dan is daar Chebika, een oase naast een berberdorp. In het Arabisch ook wel Qasr el-Shams genoemd: kasteel van de zon. Ik zie zelfs toeristenbussen. Dat had ik in deze regio niet meer verwacht. Chebika ligt aan de voet van de Djebel el Neguab bergen. Ik moet dus de hoogte in voor het beste uitzicht over de oase en het zoutmeer.
Uitzicht over Chebika
Het is een prachtige wandeling. Niet te zwaar en het weer werkt ook lekker mee. Het is warm maar droog dus goed te doen. Ik wandel de kloof in, passeer een waterval, steek een riviertje over, slenter in de schaduw van palmbomen en beklim via trappen een berg. Vandaar kijk ik eindeloos ver over de oase en de zoutvlakte Chott Gharsa. Weer beneden loop ik langs enkele verlaten huizen in Sahara architectuur. Het oude dorp overstroomde in 1969 en de dorpelingen verlieten noodgedwongen hun huizen.
10. De grand canyon van Mides
Mijn volgende stop is Mides, ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Tozeur. Hier heb je uitzicht over een indrukwekkende kloof. Ook wel de Tunesische Grand Canyon genoemd. Ik loop naar het randje van de afgrond. Tot ik niet verder durf. Het ravijn is echt heel diep hier. En dan zie ik opeens op de bodem van de kloof een paar mensen lopen. Als popjes zo klein zijn ze van deze afstand. Ik heb geen tijd maar anders zou ik graag zo’n kloofwanding in de drie kilometer lange grand canyon van Mides maken. Als we wegrijden, wijst de gids op een douanehokje, hooguit 300 meter verderop. We zitten pal op de grens met Algerije. Je kunt naar de douaniers zwaaien. Ook hier kom ik nog mondjesmaat toeristen tegen terwijl dit deel van Tunesië in de rode zone ligt. Het ministerie van Buitenlandse zaken geeft hiervoor een negatief reisadvies.
11. Bezienswaardigheden: Tamerza en de waterval
De Tamerza watervallen bieden exact wat je nodig hebt in deze warme, droge regio: verkoeling. Zelfs op afstand zijn opspattende druppels aangenaam. De meeste mensen blijven bij de watervallen maar enkele tientallen meters lopen de andere kant op sta je opeens in een kloof met grillige rotsen aan beide kanten. Geen mens te zien hier. Het is even klimmen en klauteren maar het uitzicht is prachtig. Iets verderop liggen de ruïnes van de oude stad Tamerza. 22 Dagen onafgebroken regenval in 1969 was teveel voor de stad. Overstromingen verwoesten de huizen en de bewoners bouwden een nieuwe stad iets verderop. Vanaf de weg heb je een mooi uitzicht over de spookstad die achter bleef.
12. Mos Espa, de Star Wars filmlocaties
Op verschillende plekken in Tunesië kun je filmlocaties van Star Wars films bezoeken. Nou ben ik geen fan. Sterker nog, ik heb nog nooit een Star Wars film gezien. Dus ik had geen idee wat me te verwachten toen we met de jeep door het mulle woestijnzand richting Mos Espa reden. De chauffeur stopt op een zandduin en gebaart me uit te stappen. We zijn net wat zandstenen in de vorm van haaienvinnen gepasseerd. Ook dat is een Star Wars filmdecor geweest. Dan zie ik in de diepte aan de andere kant een soort dorpje.
Het is Mos Espa, het Star Wars filmset uit de film The Phantom Menace. Fan of niet, het is bijzonder in dit imaginaire ‘melkwegstelsel’ tussen de papier-maché decorstukken te lopen. Hier groeide Anakin Skywalker op. De Star Wars Saga leeft hier onverminderd voort. Alhoewel tegenwoordig het optrekkende woestijnzand de vijand is van de filmlocaties is. ‘May the force be with you.’
MEER TUNESIE
Ik schreef al eerder blogs over deze vakantie in Tunesië. Mijn rondreis begon in het noorden van het land met een bezoek aan diverse hotspots zoals de souk in Tunis en een heerlijke dag in Sidi Bou Said.
Daarna vloog ik naar strandvakantie eiland Djerba om van daaruit op zoek te gaan naar de mooiste bezienswaardigheden in het binnenland.
Reisadvies vakantie Tunesië en je reisverzekering
Hoe veilig is Tunesië? Daar op is lastig antwoord te geven. Garantie op veiligheid bestaat niet. In elk land kunnen afschuwelijke dingen gebeuren. Dus ook in Tunesië. Het reisadvies voor Tunesië is onlangs overigens behoorlijk versoepeld. Maar een groot deel van mijn reis ging door gebied dat volgens het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken net op de grens ligt van ‘Let op, veiligheidsrisico’s’ en ‘Alleen noodzakelijke reizen’. Heb ik me onveilig gevoeld tijdens mijn reis? Nee, geen moment.
Wil je de laatste informatie over de veiligheid in Tunesië, kijk dan op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierop staat precies aangegeven voor welke delen op dit moment een positief of negatief reisadvies geldt. Als je naar Tunesië op vakantie gaat, meld je reis dan aan bij het ministerie. Dan kan de ambassade contact met je opnemen bij eventuele calamiteiten en in crisissituaties. Check zeker ook je reisverzekering. Vaak dekken die niet (alle) kosten als je reist in een gebied met een negatief reisadvies.