Veilig(er) reizen, zo doe je dat!

 

Een ticket naar Verweggistan is tegenwoordig zo geboekt. Een paar klikken extra en je hebt een hotel erbij. Wat rest is koffer pakken en gaan. Of niet? Dat hangt van de bestemming af, voor veel landen zijn nog een paar stappen extra nodig om veilig te reizen.

 

Stap een: check de benodigde inentingen tegen bepaalde ziekten. ‘Vergeet’ je dat, net als het overgrote deel van de Nederlanders overigens, dan loop je een groter risico onderweg een vervelend virusje of bacterietje op te lopen. Ik geef toe: als ik een dag of twee, drie in een malariagebied ben, dan slik ik nooit pillen. Teveel gedoe en te veel bijwerkingen, heb ik ooit besloten. Maar of dat verstandig is… Wel smeer ik me van top tot teen in met een antimuggenmiddel met een hoog percentage DEET. Ook draag ik ’s avonds kleding met lange mouwen, een lange broek en ik slaap onder een klamboe.
Wat vaccinaties betreft, ben ik meer secuur. Ik ben ingeënt tegen Hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus, Polio). Het beste is om vaccinatie 4 tot 6 weken voor vertrek te halen, maar besluit je toch vandaag om morgen naar een gebied te reizen waar vaccinaties nodig zijn, dan kun je zelfs op Schiphol bij de TravelClinic nog last minute de benodigde vaccinaties en/of (malaria)tabletten krijgen.

deet

 

Veilig op reis: Check, check, dubbelcheck

Meestal kun je redelijk inschatten hoe (on)veilig een land is als je het nieuws een beetje volgt. Toch is het handig voor vertrek je bestemming even op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken omdat daar veel meer op staat dan alleen een vergrote kans op terroristische aanslagen en dergelijke. Voor Indonesië waar ik onlangs was, staan er bijvoorbeeld waarschuwingen op voor het chaotische verkeer en bootvervoer dat niet altijd veilig is. Maar ook het advies geen lokaal gestookte arak te drinken omdat dat dodelijk kan zijn. Je kunt het maar weten.

app foto-1.jpeg

 

Dagelijkse veiligheids-update

Je vindt op de site ook andere nuttige info, zoals bijvoorbeeld dat je voor Mongolië in 2015 geen visum nodig hebt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Fijn, dat scheelt weer wat euro’s vakantiegeld. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je je ook inschrijven voor een (dagelijkse) update van de veiligheid in een land via e-mail.
Wat ik niet wist, is dat je je op de website van het ministerie ook kunt registreren als je op reis gaat. Mocht er een tsunami, orkaan, aardbeving of aanslag zijn in een bepaald land/gebied dan weet het ministerie altijd dat jij daar ter plaatse bent.

foto-5.jpeg

 

Groen is gaan, rood is een no go

Hoe serieus moet je die info nu nemen. Dat is vaak lastig in te schatten thuis op de bank. Daarvoor heeft het ministerie ieder land een kleurcode meegegeven, zo zie je meteen of je kunt gaan boeken of beter een andere bestemming kunt kiezen:
Kleurcodes geven aan hoe (on)veilig het reizen naar een bepaald land is
groen = gaan
geel = extra opletten
oranje = alleen naartoe gaan als het echt moet
rood = een no go

app foto-6.jpeg

 

Download de reisadvies-app

Afijn, het is veilig, je bent op je bestemming aangekomen en alles gaat zoals je gehoopt had. Maar dan wordt je paspoort gestolen. Shit, waar was die ambassade ook alweer waar je een noodpaspoort kunt ophalen? Download in Nederland alvast de reisadvies-app met onder meer info over de ambassades wereldwijd. Bekijk thuis alle pagina’s die je nodig zou kunnen hebben op je bestemming want die zijn vervolgens ook te bekijken als je toevallig even geen internetverbinding hebt op het moment suprême.

app foto-8-3.jpeg