Cascais in Portugal is zo’n heerlijk laid back kustplaatsje waar het leven voortkabbelt. Niets doet vermoeden dat dit stadje tijdens WOII de hotspot was voor spionnen en aristocraten.
In het centrum van Cascais ligt een prachtig baaitje ingeklemd tussen Palácio Seixas aan de ene kant en de vissershaven met daarachter Fortaleza da Cidadela Cascais aan de andere zijde. In het midden wandel je zo het historische centrum in over een uniek geplaveid plein.
De spionnen van Estoril
Maar eigenlijk wil ik dit verhaal elders beginnen. Namelijk in buurstadje Estoril. Portugal was neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog en dus een geliefde plek voor velen die de ellende en gevaren wilden ontvluchten. Cascais en buurstad Estoril waren the places to be voor koninklijke families, aristocraten, diplomaten en spionnen. Yep, spionnen. James Bond auteur Ian Flemming was een van de vaste gasten. De sfeer gedurende die oorlogsjaren stond min of meer model voor zijn boeken. In die dagen was buurstad Cascais posh, Estoril was vibrerender met casino’s, een intens nachtleven en zien en gezien worden. Het was destijds al goed toeven aan de kust van de koningen.
007 Martini: shaken, not stirred
De rijken verbleven graag in het prestigieuze Palácio Estoril Hotel. Als je het stijlvolle hotel binnenloopt, is het niet moeilijk dit als setting voor James Bond te zien. Ian Fleming verbleef hier zelf enkele maanden en ontmoette de dubbelspion Popov. Een elegante man op wie James Bond geïnspireerd zou zijn. Feiten en fictie kwamen even bij elkaar toen het hotel als decor diende voor de James Bond film On Her Majesty’s Secret Service (1969). José Diogo, de toen 18-jarige belboy die in de film een sleutel aanreikte aan spion James Bond, werkt nog altijd in het hotel. Nu drink je in de bar of op het terras buiten martini zoals James Bond hem bestelde, heel toepasselijk 007 Martini genoemd. Lekker en verraderlijk sterk.
Binnen gluren bij de adel
Estoril en Cascais gaan inmiddels naadloos in elkaar over. Wandelend van de ene stad naar de andere passeer je enkele knusse baaitjes met zandstranden. Er zijn cafeetjes en restaurants op de boulevard. Velen genieten in de ochtendzon van een stevige espresso, hier eenvoudig café genoemd. Vlak achter de boulevard liggen statige huizen en paleizen als herinnering aan de tijden dat royalty en adel hier de zomermaanden verbleven. Enkele zijn nu hotels, andere musea. Hoe leuk om even binnen te gluren in het leven van de aristocraten en andere rijken van weleer. Het huis van Santa Maria (naast de blauwwitte Santa Maria vuurtoren) en het paleis Condes de Castro Guimarães zijn maar enkele van de bezienswaardigheden.
De historie van Cascais gaat een slordige 650 jaar terug. Forten herinneren nog aan lang vervlogen tijden toen piraten het op Portugal voorzien hadden. In een ervan zijn nu een pousada hotel en art galeries gevestigd.
Hippe markthallen in Cascais
Ik wandel de oude stad in, witgekalkte huizen met rode daken staan langs smalle straten, ik passeer pleintjes vol terrassen (Palm Tree, Largo Luís de Camõe, 46 is een goed lunchrestaurant), doorkruis winkelstraten en bewonder street art.
Dan zie ik de Mercado, de oude markthallen met aan de buitenzijde prachtige tegeltableaus die het leven van vroeger verbeelden. Er zijn nog enkele kramen met vis en groente. Maar dit is vooral een hippe ontmoetingsplaats met horeca geworden. Hier spreek je af met vrienden voor een gezond sapje, een goede koffie, een smakelijke lunch. ’s Avonds eet je fantastisch bij een van de beste visrestaurants van Cascais: Marisco na Praça. De tafels staan verspreid over een grote hal en het gonst van de bedrijvigheid. De verse vis ligt uitgestald op ijs bij de ingang, zoek maar uit en geniet. Ook al zijn de spionnen, royalty en adel verdwenen, Cascais en Estoril nog steeds heerlijke plekken.
Tip: hotspot restaurant
- Restaurant Polvo Vadio vind je in een van de smalle straatjes in het centrum van Cascais (R. Afonso Sanches 47). Ze serveren hier tapas van inktvis op vele manieren bereid. In pittige olie, als pannenkoekjes, met citroen en koriander en meer. Nooit gedacht dat je dit veelarmige dier op zoveel manieren kunt bereiden. En alles is even lekker. Het is een piepklein restaurantje met slechts enkele tafels dus reserveer van tevoren.
Meer Portugal
Portugal staat bekend om de prachtige tegeltjes of azulejos. Van kunstzinnige tableaus tot huizen die van onder tot boven versierd zijn met tegels. Er is in Portugal zelfs een route langs hoogtepunten. Ik bezocht onder meer Obidos en ging op bezoek bij een keramiek fabrikant.
Liever natuur, dan ben je in de Alentejo-regio op je plaats. Je kunt er een fantastische road trip maken. Nog op zoek naar een fijn hotel? Probeer deze dan eens.